Филиалът за сестри и акушерки на МУ-Варна в Шумен се разширява

Горски педагози ще участват в конгрес в Рига 150 са специалистите у нас

Спипаха инспектор от БАБХ – Пловдив с подкуп от 1000 лв. и 2 торбички сирене и кашкавал

Победителите делят награден фонд от 6800 лева

Бразилецът в „Ботев“ (Пд) най-резултатен в Европа

Никола Груевски няма да бъде екстрадиран в Северна Македония

ЕК: Държавите от ЕС не са длъжни да приемат кораби с мигранти

Талант, красота и музикални импровизации „В полите на Витоша”

Арестуваха сериен домашен обирджия Часове след обир в Горна Оряховица наел жилище в Шумен

Редят номинациите за кмет и общински съветници в БСП в Търново

Принц Уилям не се притеснява, ако някое от децата му се окаже гей

И Италия застана зад идеята на Вежди Рашидов за обща европейска дискусия за културното наследство

Намереният мъртъв мъж в Пловдив убит от жена си, арестуваха я 47-годишната пловдивчанка го намушкала в корема след скандал, опитала да прикрие следите

Индийски самолет кацна извънредно на летище в Лондон заради бомбена заплаха

Момчето, което се удави в Дунав, показало ден по-рано клип на майка си как скача в реката

Евродепутатът Ева Майдел: ЕС подкрепя България в осигуряването на нужните умения за устойчива заетост

„С Новата програма на ЕС за уменията целим намаляване на неравенствата в сферата на образованието, давайки възможност на българите, както и на всички европейски граждани, да развиват умения на високо равнище. Тези умения са от основно значение за ефективната борба с безработицата и осигуряването на конкурентоспособност и иновации в Европа. Макар и образованието да е основна компетенция на държавите-членки, вярвам, че Европа може да има важна роля в укрепването на националните системи за образование във всички региони и в повишаването на броят на талантите, новаторите и изследователите“. Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел по повод приемането с мнозинство (30 гласа „за“, 4 гласа „против“) на становището по Новата програма на ЕС за уменията. Майдел е докладчик на Групата на ЕНП по Програмата в Комисията по вътрешен пазар на ЕП.

Като приоритет евродепутатът определя насърчаването на цифровата грамотност с цел възползване в пълна степен от възможностите в рамките на европейския цифров единен пазар. Тя призовава държавите-членки и Комисията да засилят преподаването на цифрови умения на всички равнища на образование с цел да се гарантира, че европейците от всички възрасти, включително младежите и възрастните хора, както и учителите, са напълно готови да приемат предизвикателствата и възможностите на цифровата икономика, включително изчисленията в облак, големите информационни масиви, електронните платформи и икономиката на споделянето.

Според Майдел ключово да се обърне сериозно внимание и на учителската професия. „Необходими са постоянни и устойчиви усилия за привличане, подпомагане и задържане на таланта и високите постижения на учителите. Трябва да гарантираме, че обучаващите имат подходяща работна среда, както и че те самите са информирани за последните развития и имат отворен подход към промените в технологиите и обществото“, коментира тя. „Разчитаме Комисията да осигури значителна подкрепа и механизми за финансиране с цел насърчаване на социалното предприемачество и социалните иновации с оглед на по-добри умения, качествено и приобщаващо образование за всички“, допълни Майдел.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.