В Якутия измериха -67 градуса по Целзий

Появи се нов свидетел на убийството на Петър Христов

Министър Ангелкова разговаря с ръководителя на Световната организация по туризъм

Украинският парламент отказа да обяви ЛНР и ДНР за терористични организации

Сърбин и албанец разследват убийството на Оливер Иванович

Евродепутатите обсъждат влиянието на руската пропаганда

Еврокомисията опроверга поредна лъжа за „Труд”

Диктатурата на пролетариата, Народният съд и Възродителният процес влизат в 10-и клас

Любители откриха нова планетарна система Всички небесни тела са по-големи от Земята

7 жертви при катастрофа на колумбийски военен хеликоптер

Ключът към дълголетието са ядките и бобовите храни Проучването проследява живота на над 100 000 души

Борисов представи приоритетите на българското председателство пред парламентарната група на ЕНП

София започва разплитането на казуса с Витоша Общината създава междуведомствена комисия, която да намери изход от ситуацията

Съседка на трите жени от къщата на ужасите в Свищов: Като деца момичетата бяха даровити, пишеха стихове и рисуваха

Летим до Баку за 29 евро Всеки вторник ще има полети до София и до столицата на Азербайджан

Евродепутатът Емил Радев: Наши пенсионери могат да се лекуват в държавата-членка, в която пребивават

Снимка: Архив

Българските пенсионери, които пребивават в друга държава-членка на Европейския съюз, трябва да имат правото на достъп до здравно лечение, като местните граждани. Това е коментирът на  евродепутата  Емил Радев по повод сигнал от български граждани в Европейския съюз.

Радев  зададе писмен въпрос на Европейската комисия относно правото на пенсионерите да се ползват с медицинско лечение в държавата, в която пребивават. Той се позова на Регламент (ЕО) 883/2004, който координира системите за социална сигурност на държавите-членки.

Въпросът, поставен от Емил Радев, засяга конкретно възможността на един български пенсионер, който пребивава легално в друга държава-членка и е прехвърлил пенсията си чрез внасяне на формуляр S1 по силата на Регламент (ЕО) №883/2004, да разполага с достъп до здравни услуги, при същите условия, каквито имат и гражданите на съответната страна.

Българският евродепутат обръща внимание и на дискриминацията на граждани на други държави-членки, на които първоначално се предоставя достъп до здравни услуги, а в последствие той им се отнема без ясни мотиви за това.

В отговор на поставения от Радев въпрос Европейската комисия посочва, че Регламентът и по-специално чл. 24 дава право на пенсионерите от ЕС да получават медицински грижи в  държавата на пребиваване въз основа на преносим документ S1. На какви точно медицински грижи има право пенсионерът, обаче, определя държавата членка, която изплаща пенсията. Потвърждава се, че здравните грижи трябва да се предоставят при същите условия, каквито са гарантирани и на гражданите на съответната държава.

Европейската комисия, освен това, съветва при отказ на това законно право на достъп до системата на здравеопазване лицата, които се считат за дискриминирани, да потърсят правна защита пред националните органи и съдилища.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.