Евродепутат защитава българска свиня

Месото от източнобалканска свиня е с крачка по-близо до регистрирането му като български уникален продукт в европейските схеми за качество на селскостопанските храни и продукти. Това съобщи евродепутатът Момчил Неков, който инициира кампанията „Да защитим българския вкус“.

Успехът на кампанията на Неков вече е факт след публикуването на решение за изпълнение на Европейската комисия в Официалния вестник на ЕС в края на миналата седмица, който определя условията за износа на продукта за другите държави членки на ЕС.

От 2007 г. съществува забрана върху износа на месо от уникалната за България порода източнобалканска свиня поради спецификата на отглеждане на животното.

Характерно за източнобалканската свиня е, че се отглежда на открито и на свободна паша в горските масиви на Източния Балкан. Свинското от уникалната порода съдържа и висок процент ненаситени мастни киселини, които неутрализират влиянието на лошия холестерол и са полезни за сърдечносъдовата система, обяснява Неков.

В европейските схеми за качество на селскостопанските храни към момента са защитени само два родни продукта - горнооряховският суджук и българското розово масло.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България