Евродоктори лекуват българи с редки болести

Българи с редки заболявания или с проблем при поставянето на диагноза, ще могат да разчитат на помощ от лекари от целия Европейски съюз. 900 високоспециализирани здравни екипа от 26 страни започват работа от днес, обединени в 24 тематични референтни мрежи, съобщиха от Европейската комисия.

„Като лекар твърде често съм бил свидетел на трагични истории на живеещи в неведение пациенти с редки или сложни заболявания, понякога без точна диагноза и съответно лечение. Виждал съм как колегите ми изпитват трудности да помогнат, тъй като им липсва информация и възможности да се свържат с други специалисти. Чрез тези мрежи ще бъдат свързани значителните знания и опит, които в момента са разпръснати в страните от ЕС“, обясни европейският комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис.

Междувременно у нас стартира Национален регистър на пациентите с редки заболявания, тъй като към момента у нас броят им не е уточнен. Това обяви директорът на Националния център по обществено здраве и анализи проф. Христо Хинков.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Няма лошо в обмяната на опит… но от другата страна на уравнението в статията стоят хиляди повече чуждестранни пациенти лекувани от български лекари в чужбина.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.