В края на февруари приключва изследването на сградата за нова детска болница

Осъдиха мъж за измами при продажба на жилище

Почина дългогодишен шеф на РПУ Слънчев бряг, топполицаят Стайко Манев

Строят автомагистрала по Е-79 от Видин до Монтана

Част от тавана на метростанция „Западен парк” падна (СНИМКИ) Няма пострадали хора

Поставиха 725 нови контейнери в половин Шумен

Изправят пред Темида мъж, убил с нож брат си Обвиняемият редовно малтретирал и 88-годишната си майка

435 нови медици се дипломираха днес (СНИМКИ)

„Милан“ проучва Кирил Десподов

Потомка на търновски търговци направи ценно дарение на Историческия музей в Габрово Музеят получи мостра от плат, произвеждан от фабрика „Принц Кирил” АД

Мобилизация в Детското отделение на болницата в Горна Оряховица заради грипа

МРРБ започна проверка на обекта за дублиращо аварийно водоснабдяване в Хасково

Декларация от Национално сдружение на частните болници в България: И вие ли мислите така?

БДЖ пуска допълнителни места във влаковете за фестивала „Сурва“

Разследват смъртта на работник в пункт за скрап

Еврокомисарят Гюнтер Йотингер в София: Необходима е прозрачност

Гюнтер Йотингер

Методът за разпределяне на средствата от кохезионните фондове е свързан с БВП на глава от населениет, каза на брифинг в София европейският комисар по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер. Той взе участие в Конференцията на високо ниво, посветена на Кохезионната политика на ЕС: Перспективи за конвергенция и устойчиви региони след 2020 г.

„Ние сме прозрачни и е необходимо да сме такива. От Съвета и от парламента се предлага методика, която е от 1999 г. Този метод е свързан с БВП на глава от населението и освен това няколко процента, които са свързани с демографията от брутния национален доход по географски принципи, безработица, имат влияние върху тези фактори. Много пъти сме споменавали, че основното, което целим да постигнем чрез политиката на сближаване, е да се тръгне от ниския БВП и да се достигне по-близо до средната стойност за Европа“, коментира той. По думите му европейските политики дават резултат и през следващите десетилетия ще има по-малко средства от кохезионните фондове, които ще бъдат инвестирани в държавите от балтийските страни и Вишеградската четворка в сравнение след 2004 г.

„Дали ни трябва специален инструмент, фонд или програма за подпомагане на държавите членки, засегнати особено много от излизането на Обединеното кралство, бих казал, че в нашата бюджетна рамка сме включили инструмент, който не е целеви за Брекзит, а е предвиден за асиметрични шокове. Ако всички 27 държави-членки бъдат засегнати от икономическа рецесия, би трябвало да има средства от там за всички и то по други програми“, допълни еврокомисарят.

Според него, ако Ирландия бъде особено тежко засегната във връзка с проблема с границата със Северна Ирландия, или ако Балтийските държави бъдат засегнати от непредвидени действия в съседния регион, ако има рязък спад на БВП там и се забави растежът, което доведе до рецесия, то това ще означава асиметричен шок.

„Той може да бъде остойностен на милиарди. В такъв случай ще трябва да се използват средства за стабилизация“, обясни Йотингер.

На въпрос кое е основното различие между държавите членки по отношение на кохезионната политика, вицепремиерът Томислав Дончев отговори, че един от споровете ще е за пари по дизайна на формулата. „Тук субективен подход няма. Това е един и същ механизъм. Убеден съм, че има достатъчно време да се намери консенсус“, каза още той.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. мдаааа… да обясни как построиха сградата на парламента на ес в страсбург без търг.

    ценности,

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.