Tри ракети са изстреляни от Ивицата Газа към Израел

Духовният код на България, народа и азбуката

Тамплиерите отличиха Георги Иванов с приз за рицарство

Коледна приказка в Антверпен

Тяло на жена е намерено в морето в Бургас

Северна Корея: Разговорите за денуклеаризация със САЩ са „извън масата за преговори“

Пожар гори в общежитие в Студентски град в София

Пътнически влак дерайлира край Кърджали

Бастнезитът знае за какво мечтаеш Бижутата с него се броят на пръсти

Поледицата прати близо 100 души в „Пирогов“

Интензивен трафик на ГКПП „Капитан Андреево“ и ГКПП „Дунав мост – Русе“

Туск предупреди Макрон за отношението му към Западните Балкани

Македонски автобус се преобърна в Сърбия, 26 души са ранени (СНИМКИ)

Три земетресения на гръцкия остров Крит

Екатерина Захариева: Изказването на Путин за „Турски поток“ и изгоненият български дипломат нямат общо

Еврокомисарят Гюнтер Йотингер в София: Необходима е прозрачност

Методът за разпределяне на средствата от кохезионните фондове е свързан с БВП на глава от населениет, каза на брифинг в София европейският комисар по бюджет и човешки ресурси Гюнтер Йотингер. Той взе участие в Конференцията на високо ниво, посветена на Кохезионната политика на ЕС: Перспективи за конвергенция и устойчиви региони след 2020 г.

„Ние сме прозрачни и е необходимо да сме такива. От Съвета и от парламента се предлага методика, която е от 1999 г. Този метод е свързан с БВП на глава от населението и освен това няколко процента, които са свързани с демографията от брутния национален доход по географски принципи, безработица, имат влияние върху тези фактори. Много пъти сме споменавали, че основното, което целим да постигнем чрез политиката на сближаване, е да се тръгне от ниския БВП и да се достигне по-близо до средната стойност за Европа“, коментира той. По думите му европейските политики дават резултат и през следващите десетилетия ще има по-малко средства от кохезионните фондове, които ще бъдат инвестирани в държавите от балтийските страни и Вишеградската четворка в сравнение след 2004 г.

„Дали ни трябва специален инструмент, фонд или програма за подпомагане на държавите членки, засегнати особено много от излизането на Обединеното кралство, бих казал, че в нашата бюджетна рамка сме включили инструмент, който не е целеви за Брекзит, а е предвиден за асиметрични шокове. Ако всички 27 държави-членки бъдат засегнати от икономическа рецесия, би трябвало да има средства от там за всички и то по други програми“, допълни еврокомисарят.

Според него, ако Ирландия бъде особено тежко засегната във връзка с проблема с границата със Северна Ирландия, или ако Балтийските държави бъдат засегнати от непредвидени действия в съседния регион, ако има рязък спад на БВП там и се забави растежът, което доведе до рецесия, то това ще означава асиметричен шок.

„Той може да бъде остойностен на милиарди. В такъв случай ще трябва да се използват средства за стабилизация“, обясни Йотингер.

На въпрос кое е основното различие между държавите членки по отношение на кохезионната политика, вицепремиерът Томислав Дончев отговори, че един от споровете ще е за пари по дизайна на формулата. „Тук субективен подход няма. Това е един и същ механизъм. Убеден съм, че има достатъчно време да се намери консенсус“, каза още той.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. мдаааа… да обясни как построиха сградата на парламента на ес в страсбург без търг.

    ценности,

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.