11 случаи на нарушена карантина в Търговищко

Служителка на гара Илиянци е починала от коронавирус

Над 200 души от екипажа на американски самолетоносач са заразени с COVID-19

Назначиха домашни помощници на инвалиди и самотноживеещи в Елена

Министерският съвет определи „зелените коридори“ за доставка на стоки

Депутати от ГЕРБ дариха апарати за пречистване на въздуха на УМБАЛ-Бургас

Корнелия Нинова: Здравните мерки, които правителството предприема са хаотични

Намериха труп на мъж в София

Русия изпрати на САЩ самолет с хуманитарна помощ

Затворник поиска да излезе на свобода заради извънредното положение

Клиниката по акушерство и гинекология към пловдивската УМБАЛ „Свети Георги“ отваря врати

СЗО: Русия може да избегне европейския сценарий на пандемията заради мерките й

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 1 април 2020 г.

Вселенска патриаршия удължи ограничителните мерки заради COVID-19

Над 30 000 са жертвите на COVID-19 в Европа

Еврокомисар Мария Габриел: Дезинформацията в интернет руши доверието помежду ни

За никого от нас не е тайна, че разпространението на дезинформация онлайн вече заема застрашителни размери. Тя ерозира доверието на гражданите и поражда растящо недоверие в традиционните медии. Това заяви комисарят по цифровата икономика и общество по време на конференцията „Фалшиви новини от истински тролове“, в която представи актуалното състояние на политиката на ЕК за борба с дезинформацията онлайн и резултатите от предприетите до момента мерки, включително Кодекса за добри практики, изготвен наскоро от Форума относно дезинформацията онлайн.

Днес сме свидетели на влиянието на социалните медии, при които често трудно можем да достигнем до източника на информация, да проверим достоверността на информацията, да си отговорим на въпроси като например кой стои зад разпространяваната дезинформация, вътрешен или чуждестранен фактор е, мотивиран ли е от икономическа или политическа изгода. Днес повече от всякога е важно да бъдем амбициозни да се справим с общи усилия с негативното въздействие на дезинформацията онлайн върху върху демокрацията, обществото, нашите ценности, каза европейският комисар.

Мария Габриел подчерта ключовата роля на Кодекса за добри практики за борба с дезинформацията онлайн, който й беше представен на 26 септември.

„Този кодекс е основа за саморегулиране на онлайн платформите и рекламната индустрия, както и съществена стъпка за осигуряване на прозрачна, справедлива и надеждна онлайн кампания преди изборите за Европейски парламент. Очакваме онлайн платформите и рекламната индустрия да постигнат съгласие с представители на медиите, академичните среди и експертите и да започнат да прилагат бързо и ефективно кодекса. Редица компании като Гугъл, Фейсбук, Мозила и Туитър вече се ангажираха да прилагат кодекса и представиха подробни индивидуални пътни карти как планират да разширят своите инструменти срещу дезинформацията в навечерието на европейските избори“, информира българския еврокомисар.

Сред тези дейности, декларирани от платформите, са проучване на публикуването на реклами, прекратяване на плащането на печалби от реклама на акаунти и уебсайтове, които разпространяват дезинформация, политическата реклама трябва да стане по-прозрачна. Например, реклами във Фейсбук и Туитър, които се отнасят до избори или политически кандидат, ще включват бележка “Платено от..”, така че гражданите да могат ясно да разграничат политически промотираното съдържание от други типове съдържание. Не по-малко важен е декларирания ангажимент на платформите да предприемат действия спрямо фалшивите акаунти и нечестното използване на автоматизирани ботове. Оправомощаване на потребителите да могат да докладват за случаи на дезинформация е друго обещание, дадено от платформите и рекламната индустрия.

„Това са ангажименти, които сега трябва да бъдат приложени на практика. Ще бъда бдителна относно тяхното изпълнение и се надявам като доброволни мерки да постигнат резултат. През декември ще оценим прогреса и ще преценим има ли значителни подобрения или е необходимо адаптиране на Кодекса. Ако резултатите са неудовлетворителни, си запазваме правото да обмислим допълнителни действия, включително от регулаторен характер. Никой няма делегирано право да бъде министерство на истината. Не става дума за цензура, а за осъзнаване, че рушенето на доверието на гражданите не води до нищо добро за никого. Нужно е да останем единни в тази кауза, за да запазим доверието помежду си“, отправи апел българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. туй да го каже на холандските политици – лъжците либералпсихопати – рюте и халбе зайлстра…

  2. Най-големият източник на дезинформация са именно тези които реват за фалшиви новини.
    Искат те да лъжат и който каже истината да го забранят.

  3. Какво го осукваш по килифарски? Въвеждате цензора по модела на Гестапо от Третия Дойче райх, като разчитате, че по-младите не са запознати с тези методи.

    Ало, либералката, СВОБОДАТА НА СЛОВОТО е базов принцип на ДЕМОКРАЦИЯТА. За прилагане на тази свобода няма предвидени никъде условия и ограничения. Не си мислете, че всички сме идиоти като либералите и можете да ни учите на демокрация като да сме безхаберни кретени.

    Ако има нежелани от управляващите публикации, то се публикуват от тях контракоментари, опровержения с факти и доказателства, а не се разиграват маймунски етюди като това твое писание, не се налага „триене“, „блокиране“, „сваляне“ и другите способи за цензура на опозиционни публикации, способи – които измисли още през 1939 г’ Йозеф Гьобелс, съгражданин на Меркел. Що за еврофашистки диктат опитвате? Така ли ще печелите доверие и гласове на изборите, или търсите обратен ефект с тези шизофрении?

  4. Ало,цифровизьорката Гейбриъл,защо навсякъде в Бългерията все още се изискват хартиени документи? Нали уж цифровизираш? Цифровизаторка на думи само.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.