Еврокомисар Мария Габриел: Подготвят контрол за конфиденциалност на комуникациите

След приетия регламент за защита на личните данни в ЕС се водят преговори за въвеждане на регламент и за конфиденциалност на комуникациите по безплатните приложения. Това ще гарантира, че няма да се проследяват и записват нашите разговори без разрешение. Това съобщи европейският комисар по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел по време на граждански диалог във Варна за ролята на цифровизацията за развитието и растежа на регионите, в който участва и евродепутатът от ГЕРБ /ЕНП Емил Радев.picture-846_800x600

Над 17 000 общини от целия ЕС са се регистрирали за финансиране на проекти за безплатен публичен безжичен интернет и България е на едно от първите места с кандидатствали над 200 общини. ЕК пусна в действие уеб портала на инициативата WiFi4EU за финансиране на проекти за безплатен публичен безжичен интернет.

Програмата предлага на общините ваучери на стойност 15 000 евро за създаване на точки за публичен достъп до безжичен интернет на обществени места, включително библиотеки, музеи, паркове и площади - по избор на общините. В най-скоро време ще бъдат обявени първите спечелили по програмата 1000 общини.

Цифровизацията е част от всекидневието ни, тя носи много ползи в чисто икономически план, дава възможност за развитие на електронната търговия. След 2020 г. 90 на сто от работните места ще изискват цифрови умения, но днес в ЕС все още 169 милиона граждани нямат такива, посочи еврокомисарят. В сегашния бюджетен период разполагаме с 500 млн. евро за стратегията за дигитализация. 100 млн. евро са на разположение всяка година за дигитални иновационни хъбове.

Моята амбиция е в следващия период този бюджет да стане 3 пъти по-голям, добави Мария Габриел. Тя припомни, че предложението й за създаване на дигитална Европа е залегнало в плановете на ЕК и е е изработена нова програма с бюджет 9 млрд. евро, която да е пряко управлявана от Брюксел. В нея са залегнали 5 основни момента. Първият засяга цифровите умения и недостига на IT специалисти. Другите са свързани с необходимостта от инвестиции в киберсигурността, в суперкомпютрите, в изкуствения интелект и в публичните администрации, които трябва да осигурят повече прозрачност и ефикасна работа за хората, каза още Мария Габриел.

Обсъжда се създаването на общ регистър, който да показва реалното състояние на тръстовете и компаниите, както и регистър на банковите сметки и сейфове срещу прането на пари и директно свързване на всички органи на финансовото разузнаване в ЕС, коментира евродепутатът Емил Радев

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България