Евроминистри искат повече пари за култура

Културата създава работни места, подчерта Боил Банов

Министър Банов беше домакин на неформален съвет на колегите си от ЕС

Министрите на културата на страните от ЕС се събраха на неформален съвет в НДК, за да очертаят общите си приорите през 2018 г. По-широк достъп до култура, запазване на културното многообразие, необходимостта от по-сериозно обществено финансиране и мобилността на творците бяха част от обсъдените теми. На срещата присъстваха още еврокомисарят по образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич, Петра Камерверт, председател на комисията на Европейския парламент по образованието и културата, и писателката и режисьорка Теодора Димова.

За утвърждаване на културните политики е необходимо достатъчно европейско финансиране, динамични европейски програми като “Творческа Европа”, подход към културното наследство, който да споява, а не да разединява, уточни министър Боил Банов. Културата играе и важна роля като фактор за устойчиво развитие. Тя създава духовна общност, но създава и работни места, заяви Банов.

Културата не може да функционира във вакуум, подчерта еврокомисарят Тибор Наврачич. Трябва да имаме предвид връзките между културата и други политики, като например социалните политики или регионалното развитие, каза още г-н Наврачич.

Коментари

Задължително поле