Евронюз: Европейски политици искат спиране на парите за Унгария

Влиятелни европейски политици призовават в писмо, с което се сдобили журналисти от Евронюз, Брюксел да спре финансирането на Унгария. В документа до председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер се казва, че паричният поток до Унгария трябва да бъде спрян докато "основните демократични свободи не бъдат възстановени и корупцията изкоренена". В него се казва също, че има твърде малко свобода на пресата в Унгария, че университетите са изгубили независимостта си и че ключови обществени институции са "де факто погълнати" от управляващата партия, предаде БНР.

Писмото с дата 23 ноември 2017-а е подписано от Ханс Айхел, бивш министър на финансите на Германия, и още трима бивши еврокомисари: Паскал Лами, Франц Фишлер и Янис Палеокрасас. В писмото се казва още, че спирането на паричния поток към Унгария ще е предпоставка за продължаване на европейското финансиране към по-слабо развитите райони в блока.

Унгарският премиер Виктор Орбан често се противопоставяше на Брюксел, особено по въпросите за миграцията. Според ЕК Унгария е получила 5,63 милиарда евро финансиране от Брюксел през 2015-а, като в писмото се твърди, че 95 на сто от обществените инвестиционни проекти в страната са финансирани съвместно с ЕС.

Коментари

Задължително поле