Европарламентът заплаши Унгария с лишаване от глас в ЕС

Европейският парламент прие резолюция, с която настоява Унгария да бъде санкционирана заради положението с основите права в страната. Будапеща е заплашена дори от отнемане правото на глас в ЕС.

Резолюцията беше приета с 393 гласа „за“ срещу 221 „против“, с 64 „въздържал се“.

Евродепутатите смятат, че настоящото положение в Унгария в областта на основните права оправдава започването на официална процедура, която да установи дали има явна опасност от сериозно нарушение на ценностите на ЕС от страна на държава членка, съобщиха от ЕП.

Резолюцията призовава за активиране на член 7, параграф 1 от Договора за ЕС. Той предвижда механизъм за законово налагане на ценностите на Съюза. Съгласно член 7, параграф 1 Съветът на ЕС може да установи, че съществува очевиден риск от тежко нарушение от страна на държава членка на ценностите на Съюза и да отправи конкретни препоръки към въпросната държава членка.

Следваща стъпка от процедурата е член 7, параграф 2, с която по предложение на една трета от държавите членки или на Комисията, може да се установи наличието на действително нарушение на ценностите на ЕС. НАй-тежкото наказание е задействането на Член 7, параграф 3, който предвижда спиране на някои права, включително правото на глас на представителя на правителството на тази държава членка в Съвета на ЕС.

ЕП настоява унгарското правителство да отмени законите, които затягат правилата за неправителствените организации и лицата, търсещи убежище, както и да постигне споразумение с официалните власти на САЩ, за да се позволи на Централноевропейския университет, станал известен като „университетът на Сорос“, да остане в Будапеща като свободна институция.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. и какви права не били зачитани? на уродливите соросоиди и на имигрантите дет уродливите говеда на урода неркел поканиха, а сетне им хлопнаха вратите.
    България трябва да гласува СРЕЩУ всякакви процедури срещу унгария.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.