Европарламентът препитва Габриел за комисар

За българския кандидат е определен ресорът „Дигитална икономика и общество“

Българският кандидат за еврокомисар Мария Габриел застава утре пред Европейския парламент на изслушване, което трябва да подпечата назначението й на овакантения преди повече от 6 месеца пост.

С два мандата като евродепутат Габриел беше предложена от премиера Бойко Борисов на 10 май и одобрена дни по-късно от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Ако получи зелена светлина от Европейския парламент, за българския кандидат е определен ресорът „Дигитална икономика и общество“, известен досега като „Цифров единен пазар“.

Изслушването за готовността на Габриел да покрие изискванията за поста ще започне около 16 часа българско време и ще продължи около 3 часа, плюс възможността за удължаване на времето, в случай на допълнителни въпроси от страна на евродепутатите.

Парламентарните комисии, които ще следят за действията на бъдещия еврокомисар и съответно приоритетно ще задават въпросите към нея, са две: по въпросите на промишлеността и по въпросите на културата. Други три също имат право на консултативно мнение и ще излъчат свои представители на изслушването: външна търговия, правни въпроси и граждански свободи. По протокол координаторите на парламентарните комисии (политическите им секретари) заседават ден след изслушването, преди да обявяват решението си, на 21 юни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България