Намаляват таксата за хазартните игри (обзор) Налогът ще бъде 25% от разликата между залозите и раздадените печалби

Словашкият министър на екологията подаде оставка след пиянски скандал

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 24 януари 2020

Банките вдигат такси заради ниските лихви

Мерки за засилване контрола върху вноса на отпадъци обсъди министър Димитров с рециклиращия бизнес

Европейската комисия по конституционни въпроси одобри сделката за Брекзит

Младите плащат с 25% повече за обзаведено жилище Купувачите до 35 години предпочитат нови сгради

Пекин отмени Нова година

Емил Димитров: Спира се принудително изгарянето на отпадъци в ТЕЦ „Бобов дол“

Един убит и 10 ранени при сблъсък на 4 трамвая (обзор) Кръв на релсите в столичния квартал „Дружба”

Три отделни научни екипа разработват ваксина срещу китайския коронавирус

Ураган изплаши Банско преди Световната купа

Хванаха грузинци с „Ролс Ройс” и оръжие Бойко Борисов похвали акцията на МВР

Пожар изпепели 60 декара тръстики до Дуранкулашкото езеро

Европарламентът призова за „незабавно“ ратифициране на Истанбулската конвенция

Европейският парламент осъжда насилието и дискриминацията, основани на пола, нарушенията на върховенството на закона и езика на омразата в оценката си на основните права в ЕС през 2017 г. В резолюция, приета с 390 гласа „за“, 153 „срещу“ и 63 „въздържал се“, евродепутатите призовават институциите на ЕС да оценят ефективното спазване на върховенството на закона от държавите членки и осъждат ограниченията, наложени на свободата на словото, както и нарушенията на основните права на мигрантите и търсещите убежище, в някои страни от ЕС, съобщиха от пресцентъра на ЕП.

Дискриминация и насилие срещу жени

Текстът осъжда всички видове насилие срещу жените и призовава държавите членки, които все още не са ратифицирали Истанбулската конвенция, да направят това „незабавно”. Той подкрепя демонстрациите от 2017 г. година срещу отстъплението по отношение на сексуалното и репродуктивното здраве и правата на жените, както и широкото медийно отразяване на случаите на сексуален тормоз.

Правова държава

Евродепутатите категорично осъждат действията, предприети в някои страни от ЕС, за отслабване на разделението на властите и независимостта на съдебната система, и осъждат институциите на ЕС за „тяхната неефективност за прекратяването на сериозните и постоянни нарушения“ на ценностите на Европейския съюз. Върховенството на закона трябва да се оценява редовно и безпристрастно въз основа на обективни критерии във всички държави членки, подчертава резолюцията.

Свобода на словото

ЕП осъжда нарастващите ограничения на свободата на словото и свободата на събранията в ЕС и подчертава, че подаването на сигнали за нарушения е от решаващо значение за разследващата журналистика и свободата на печата. Той също изразява дълбоката си загриженост относно заплахите, натиска и рисковете, пред които са изправени журналистите в ЕС.

Реч на омразата и миграция

Евродепутатите предупреждават, че езикът на омразата се омаловажава и категорично осъждат възхода на крайнодесните движения. Те също така подчертават необходимостта от борба с нарастването на антисемитизма и ислямофобията, както и с продължаващата дискриминация и стигматизацирането на лесбийките, гейовете, бисексуалните, транссексуалните и интерсексуалните лица (ЛГБТИ) в ЕС. Парламентът също изразява съжаление, че през 2017 г. не е имало „никакво значително подобрение“ по отношение на интеграцията и основните права на ромите.

В заключение, той призовава Съвета на ЕС да сложи край на сегашния застой в реформата на Регламента от Дъблин. Евродепутатите също насърчават националните органи да улеснят предоставянето на хуманитарни визи на лицата търсещи международна закрила. Те посочват нарушенията на правата на мигрантите и търсещите убежище в някои страни от ЕС, като например неосигуряването на ефективен достъп на мигрантите до процедури за даване на убежище или непредоставянето на ясна информация относно правните средства за защита след решение за връщане.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (14)

 1. AKO EVROPEISKIJ SAJZ SE OPITVA DA ,,NALAGA,,PO TOZI NA4IN ,,RESENIJT,,NA STRANITE 4LENKI,REALNO SHTE SE PREVARNE V EDIN ,,NOV,,SAVETZKI SAJUZ!

 2. Сега им е – – ха майката на нашите политически джендъри. То не е като надупването пред САЩ за самолетите, където разпиляха парите на хората, плюс създаването на допълнителни военни опасности за държавата ни. Сега трябва да се противопоставят освен на народната воля, също и на Конституционния съд, както и на Църквата, за да изпълнят заповедта. А, ако се подчинят пък, може да изгубят изборите!? Както се казва в шахмата-цугцванг. Нека обаче да се запитаме, какво ще стане, ако не изпълним разпореждането? Ще ни изключат ли от ЕС ? Едва ли. Най-много с изненада да разберат, че България не е безгласната буква, не е жената съгласна с всичко. Че освен Унгария и други могат да имат собствена позиция…

 3. Иска ми се да напиша още един коментар (стига някой плиткоумен „цензор“ от „Труд, да не го сметне за неполиткоректен и го изтрие). Гледах предаването на Цв. Ризова. Там имаше един репортаж от столицата на Сърбия. Зад нашия репортер се виждаше огромен надпис на една стена – „Който не се страхува, той върви напред“. Показателно !

 4. ВСИЧКИ ВИЕ КОИТО ОСЪЖДАТЕ ТАКА НАРЕЧЕНАТА ИСТАНБУЛСКА КОНВЕНЦИЯ, ПРАВАТА НА ЧОВЕКА ДА Е САМ ГОСПОДАР НА СЕБЕ СИ, С КАКВО ПРАВО СЕ НАРИЧАТЕ НОРМАЛНИ, А ВСИЧКИ ДРУГИ, РАЗЛИЧНИ НЕНОРМАЛНИ? АЗ МИСЛЯ ЧЕ ВИЕ СТЕ ЗЕЛЕНИ КИСЕЛИЦИ, НЕНУЖНИ НА ОБЩЕСТВОТО, ЗАЩОТО ОТ ВАС ПОЛЗА НЯМА, ВИЕ СТЕ ДЕКЛАСИРАНИ В ЖИВОТА ЗА ТОВА РУИНИРАТЕ ДЪРЖАВАТА. КОЙ ВИ ДАВА ПРАВО ДА МРАЗИТЕ ГЕЙОВЕТЕ И КАК МОЖЕ ДА ИЗПИТВАТЕ ОМРАЗА ВЪОБЩЕ КЪМ ЧОВЕК БЕЗ ДА ГО ПОЗНАВАТЕ ? Аз съм либерален консерватор и традиционалист, който приема хората без да ги съди , точно такива, каквито са, с всичките им странности, чудатости и различия. стига да не вършат като вас зло.

  1. Категорично е доказано – от педе.е.р.а.сти и лезбийки може да се очакват само пе.д.а.л.ски изпълнения във всяка една област на живота . Лично съм го изпитал на гърба си – пе.д.а.л началник се опита да ме провали на изпит за разряд – когато бях млад .А нахалството да се натрапват и досаждат на нормалните хора по улиците , в телевизиите , да развращават деца – това според тебе са нормални неща , нищо лошо няма в тях ? Никой не ви пречи „да се опъвате помежду си “ , както четох скоро един виц , но не е нормално да обявявате извратеността си за норма .

  2. Ей соросоиди ! Взимайте си педерастката конвенция ама незабавно се разкарайте !

  3. Шизи, вземи си хапчетата и престани да крещиш!
   Аман от слабоумни психопати – либералнезнамсикакво 5ил идиота…

 5. А бе Шарко, нали тая конвенция е само за жените бре! Отде изскочиха тия гейове? Ми чети Калинчо Янакиев бре!

 6. Наглите шизопсихопати от брюксел да дойдат да си приберат всички, които искат да си „защитават“.
  Инак, както казва холандският премиер рюте: „да лъжеш в политиката не е грях“.

 7. За кого е Конвенцията се разбира по това, кой иска ратификацията.

  Жените у нас са защитени с 5 (пет) нормативни акта – закони и Конституцията. Наскоро приеха още един закон за защита на жените. Жените не натискат да се приеме и ратифицира Конвенцията, защото тя не може да увеличи защитата им, която е на максимум сега.

  Подло и коварно неолибералите смесват защитата на жените с налагане на фаворизиране и овластяване на хомосексуалистите и възпитаване на децата като джендър-кастрати включено в Конвенцията, за да затъва обществото в перверзии и разврат като бардак, в който не се раждат деца и това води до демографска смърт на нацията, засегната от тази подлост – за да се срине популацията и се разчисти терен за Глобална империя на малък имперски елит от консуматори – според тяхната доктрина Евгеника.

  Хомосексуализмът е психично заболяване и е излечим, но либералите не искат оздравяване на тези пациенти Те им трябват болни, като лица с отклонения в мисловния процес, които лесно се манипулират чрез тяхната пропаганда за да ги използват заедно с циганите, емигрантите и жените като гвардейски контингент за унищожаване на нациите в краткосрочен исторически план.

  Нали трудно се отговаря на следният въпрос: „АКО ЕДИН МЪЖ СЕ МИСЛИ ЗА НАПОЛЕОН ИЛИ МАРСИАНЕЦ. ТОЙ ТРЯБВА ДА СЕ ЛЕКУВА. АКО СЕ МИСЛИ ЗА ЖЕНА, ТОВА Е НЕГОВО ПРАВО И ТРЯБВА ДА СЕ ЗАЩИТАВА И НАЗНАЧАВА В МЕДИИТЕ И УЧИЛИЩАТА, ЗА ДА ОБУЧАВА ПЕДЕРАСИ“ Е, защо така!?

  1. Защото ги траем психопатите в брюксел…

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.