От Белия дом официално съобщиха, че Тръмп няма да участва в Световния икономически форум в Давос

Евростат: На 100 хиляди българи се падат 64 общопрактикуващи лекари

Португалия открива специални коридори на летищата си за британците

Атанасовден е

Берлускони ще се кандидатира на евроизборите през май

Вучич: Сърбия приема решенията си въз основа на волята на совите граждани, а не според указанията на чужди правителства

Отново мръсен въздух в София, в някои части завишението е 6 пъти над нормата Завишени нива на фините прахови частици има в още няколко града

Франция запазва военното си присъствие в Сирия и Ирак и през 2019 г.

На 18 януари 2019 да почерпят

Германия: Никой не може да спре „Северен поток-2“

Принц Филип катастрофира

Алиша Кийс ще е водещ на музикалните награди „Грами“

Гори хранилище на химическия завод „Агрополихим“ в Девня

Депото за отпадъци в Кърджали от днес има компостираща инсталация

Петричкият Ескобар от 20 г. е недосегаем Село Тополница – Меката на дрогата в България

Европа и страховете на хората Ще бъдем ли обречени да живеем в мрака на националните си държавици?

За да се гради нашият континент, не е достатъчно само въодушевление

Европа не е просто проект на елитите, за каквато я представят популистите. Но да я защитават без аргументи и само с морализаторски патос – това не върши никаква работа. Трябва внимателно да се вслушаме в аргументите на многобройните скептици, пише в обширно есе в „Ди Цайт“ Елизабет Ретер.

Европа вече не е просто съюз, възникнал поради страха от война. Той не е нито обикновено отрицание на войната, нито само икономически проект, целящ да попречи на народите отново да се унищожават едни-други. Не е и някакво заклинание, измислено от елитите срещу злите духове, които уж редовно се поселват в главите на обикновените хора.

Популистите, които имат фин нюх за мрачните пластове от психиката на избирателите, дълго време използваха в своя изгода тази опростена и изкривена версия за възникването на Европейския съюз. И непрекъснато повтаряха едно изречение, което от много повтаряне сякаш се превърна в истина: „Народът не ще Европа“.

И нима европейските граждани не гласуваха против Европа още в мига, в който някой посмя да ги попита за мнението им? На референдума във Франция през 2005 година мнозинството се обяви против европейската Конституция, същото се случи и в Холандия. Предвидените допитвания до народа в Полша, Великобритания и Дания на бърза ръка бяха отменени.

Но от миналата година насам тази воля се променя. Президентските избори в Австрия и Франция и парламентарните избори в Холандия бяха всъщност референдуми за Европа – и Европа победи.

Но тази радост се помрачава от съзнанието, че за да се гради нашият континент, не е достатъчно само въодушевлението. Нужни са и сериозни аргументи, а не баналното твърдение, че правото тъй или иначе е на наша страна. Или ще правим „повече Европа“ или всички ще бъдем обречени да живеем в мрака на националните си държавици! Казано още по-кратко: който е срещу Европа, той е националист.

Със съкращения

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

 1. Поредната кофа помия от немския кенеф. Популистите това, онова мътели водата на самозабравилите се психопати и диктатори… И немското говедо както винаги лижe зaдници…

 2. Немски медии не искаме ! Махайте се барабар с анализаторите ви !

 3. Доскоро за всичко лошо на тази земя виновни им бяха комунистите.

  Напоследък популистите са виновни за всички беди в съвременна Европа.

  Пак напоследък се оказа ,че германските фашисти от 20 век не са лоши хора, те са се били борили за демокрация, което изисква жертви, с тази цел са изтрепали общо над 71 милиона души по света .
  Утре ще се окаже, че всеки който не е с „демократична“ прическа и промито съзнание е вреден за европейските колониалисти. Пример Каталуния.

  Единствено прави , винаги и за всичко са правилните, демократично мислещи германско-европейски чиновници и техните български блюдолизци.

  Останалите нямате право на добър живот !

  Потвърдено от ГЕРБ !

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.