Европейската инвестиционна банка с представителство в София (СНИМКИ)

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) откри представителството си в София. Премиерът Бойко Борисов и президентът на ЕИБ Вернер Хойер присъстваха на церемонията.

"Финансов динозавър открива филиал в България" коментира премиерът Бойко Борисов по повод офиса на европейската банка.

На събитието стана ясно, че новото представителство на Групата на ЕИБ, под ръководството на Андреас Бейкос, ще засили и увеличи дейностите на банката в България. Откриването на офиса в страната ни е част от политиката на ЕИБ за присъствие във всички столици на държавите-членки на ЕС. По този начин институцията ще разбере по-добре регионалните нужди от финансиране, коментираха от банката.

„Нашата банка се гордее с постигнатото в България. Страната продължава да се развива от момента, в който подписахме първия договор през 1992 г. Тогава започнахме да работим в България и изградихме добър балансиран портфейл от заеми“, коментира президентът на ЕИБ Вернер Хойър. „Ролята ни значително нарасна като обем и обхват, два пъти по-големи сме от Световната банка“, уточни той.

„През последните 25 години ЕИБ подкрепя секторите енергетика, транспорт, управление на отпадъците, малки и средни предприятия в страната“, коментира Хойър.

„Финансовата ни експозиция в България е 60% от БВП на страната към края на 2016 г. – 2 пъти повече от средното за ЕС“, коментира президентът на ЕИБ.

„Откриването на офис в България ще даде възможност на българския бизнес не само с пряк достъп, но и с улеснение за представянето на проектите. Това е банка, която е кредитирала над 4,8 млрд. евро в България, а това е символ на прозрачност и правилно управление. А да сме на челно място в Европа, означава, че администрацията ни е с висок капацитет", каза на свой ред премиерът Бойко Борисов.

По думите му това е и признание за стабилната банкова система у нас. "Очакваме много, тъй като по плана Юнкер имаме много проекти. България е една от малкото страни, в която няма евроскептицизъм. На 3 октомври ще се съберем с гръцките, сръбските и румънските ни колеги, тъй като тези големи проекти ще имат нужда от финансиране – Бургас, Варна, Русе, Александруполис. Трябва всички съседни държави да сме свързани, уточни Борисов.

„Балканите се нуждаят от перспектива, или да кажем няма да стане, но това означава, че ще изтече много работна ръка. Тук на Балканите изглежда в един миг спокойно и става Косово, а след това последиците са за цяла Европа“, допълни премиерът.

ЕИБ подписа заем по линията на ЕФСИ с „Олива“ АД – водещ производител на слънчогледово масло и търговец на зърно в страната. Това е първата сделка, в която частна компания в България се възползва от бюджета на ЕС по линия на Европейски фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ).

Европейска инвестиционна банка (ЕИБ) през 2016 г. е отпуснала заеми на България в размер на 467 милиона евро. За изминалите пет години в периода 2012 – 2016 г. тя е осигурила средства в размер на 1,6 милиарда евро като най-голяма е инвестицията в малки и средни по мащаб проекти – 57% от общата сума или 905 милиона евро. 24% от средствата или 390 милиона евро са инвестирани в транспорт и телекомуникации, 14% или 218 милиона евро във водоснабдяване, канализация, твърди отпадаъци и градско развитие. Само 5% или 82 милиона евро в промишленост, услуги и земеделие.

През 2016 г. банката отпусна заеми за 467 млн. евро с посредничеството на четири партньорски финансови институции. Подписаните договори с България през 2015 г. са били в размер на 65 млн. евро, а през 2014 г. сумата е била в рамките на 610 млн. евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси