Затягат контрола над длъжниците

Двудневен траур за трагедията в Генуа (обзор) 440 евакуирани заради опасност от ново срутване

Почина Едуард Успенски – създателят на Чебурашка и Крокодила Гена

Лукс хотелите с над 300 млн. евро приходи 575 хил. туристи са пренощували в София в скъпи хотели

Меркел и Ердоган са заявили желание за подобряване на двустранните отношения

Зидан поиска „Юнайтед“

Битата камериерка на „Златни пясъци“: Австриецът ме удари с юмрук в лицето В съда не се извинил, оправдал се с главоболие

„Левски“ разкара Жорди Гомес

БСП поиска оставките на Цецка Цачева и Зорница Даскалова

Караме коли за 1,3 млрд. лева на лизинг

Задържаха „мулета“, оставили 6 720 лв. в маратонка Съсед видял колата им и част от номера

„Лудогорец“ вади 4 млн. лева за нов

5 нови фонда инвестират у нас Вече са осигурени 800 млн. долара

Ангелкова осъди насилието върху камериерка в хотел на „Златни пясъци“

Премиерът се впечатли от най-древния град на Европа Обеща финансиране за археологическия обект "Провадия-Солницата"

Европейската комисия е наясно с рисковете от инфилтриране на терористи в миграционните потоци

Снимка: Архив

Европейската комисия е наясно с потенциалните рискове, свързани с инфилтрирането на терористи в миграционните потоци, заяви тя в отговор на писмено запитване на Емил Радев (ЕНП-ГЕРБ) за мерките, предприети на европейско ниво за превенция на радикализацията на мигрантите и бежанците.

Евродепутатът припомни, че редица експерти от разузнавателните служби предупреждават от месеци за факта, че мигрантските маршрути се използват от терористи от Ислямска държава, които се завръщат от фронта от Сирия и Ирак и са специално обучени да извършват терористични атаки в Европа. Освен това директорът на Европол и координаторът на ЕС за борба срещу тероризма предупредиха нееднократно за опасността от радикализиране на вече дошлите мигранти и бежанци, ако попаднат в неподходяща среда и общност. В отговора си ЕК уточни, че по последни данни на Европол липсват сигурни доказателства, че терористите използват систематично потоците от бежанци, за да влязат в Европа незабелязано.
С цел да бъдат открити потенциални заподозрени в тероризъм, ЕС улеснява обмена на информация и оперативното сътрудничество в „горещите точки“ чрез разполагането на служители на eвропейската гранична и брегова охрана и на Европол, предоставянето на помощ при систематичното регистриране, снемането на дактилоскопични отпечатъци и когато е целесъобразно вторичните проверки за сигурност, използвайки пълноценно базите данни на Европол.

Освен това Комисията е създала мрежата за осведоменост по въпросите на радикализацията (RAN) с цел да се подготвят специалисти с умения и увереност за идентифициране на ранни предупредителни признаци на радикализация и предоставяне на необходимата интервенция. Този подход обхваща всички форми на насилствен екстремизъм и независимо от статута на съответното лице. Въпросът за поляризацията — особено в контекста на кризата с бежанците, е преобладавал по време на голяма част от обсъжданията в рамките на работните групи на RAN. През 2016 г. са били проведени редица семинари по темата, включително за работещите в лагерите за бежанци или в центровете за задържане. Усилията са били съсредоточени не само върху аспекта, свързан с радикализацията, но също и върху начините за предпазване на уязвимите общности, като това ще продължи да бъде приоритет и в бъдеще, уверяват от Европейската комисия.

Въпреки това обаче Емил Радев изрази притеснение от случващото се в Европа.  Според него през последните години Европейският съюз е изправен пред две кризи, които изглеждат все повече взаимосвързани – мигрантската криза и кризата със сигурността. Атаките в Кьолн, Берлин и Стокхолм са доказателство, че предупрежденията на експертите се превръщат в тъжна реалност с жертви и отнети животи. Той припомни също, че Германия експулсира за първи път немски граждани, второ поколение мигранти, в държавата на произход на техните родители, поради опасения за подготовка за извършван терористичен акт. Затова българският евродепутат настоя да бъдат предприети допълнителни мерки сред мигрантските и бежански общности преди Европа да стане свидетел на още подобни атентати и отнети животи.
 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.