Албанската полиция разби банда, правила фалшиви паспорти за САЩ и Канада

Украйна депортира журналистка на руска телевизия

Уран над нормата е установен в питейната вода на старозагорското дело Казанка

Енвер Ходжай: Македония поиска помощ от Косово за прилагане на закона за езиците

Видеоповторения и четвърта смяна на Мондиала

Учени посочиха кои спомени заличаваме по време на сън

Плодове, чай и мед лекуват най-добре сред съмишленици Поддържа здравословни килограми и продължава с програмата

Мария Захарова свърза случая “Скрипал” и сирийския въпрос Западът се опитва да направи хората на глупаци, заяви говорителката на руското МВнР

Тереза Мей: Ще обмислим следващите стъпки по случая Скрипал заедно със съюзниците си

Арета Франклин отмени концерти по съвет на лекарите си

Силният вятър събори дърво в парка „Заимов”

Двама загинали след катастрофа с мигранти в северна Гърция

Мат Деймън няма да се мести в Австралия

Ивица Дачич: Сърбия не може да търгува с Косово и Метохия заради ЕС

АПИ: Снегопочистващите фирми са в готовност за зимно поддържане на пътищата

Европейската комисия е наясно с рисковете от инфилтриране на терористи в миграционните потоци

Снимка: Архив

Европейската комисия е наясно с потенциалните рискове, свързани с инфилтрирането на терористи в миграционните потоци, заяви тя в отговор на писмено запитване на Емил Радев (ЕНП-ГЕРБ) за мерките, предприети на европейско ниво за превенция на радикализацията на мигрантите и бежанците.

Евродепутатът припомни, че редица експерти от разузнавателните служби предупреждават от месеци за факта, че мигрантските маршрути се използват от терористи от Ислямска държава, които се завръщат от фронта от Сирия и Ирак и са специално обучени да извършват терористични атаки в Европа. Освен това директорът на Европол и координаторът на ЕС за борба срещу тероризма предупредиха нееднократно за опасността от радикализиране на вече дошлите мигранти и бежанци, ако попаднат в неподходяща среда и общност. В отговора си ЕК уточни, че по последни данни на Европол липсват сигурни доказателства, че терористите използват систематично потоците от бежанци, за да влязат в Европа незабелязано.
С цел да бъдат открити потенциални заподозрени в тероризъм, ЕС улеснява обмена на информация и оперативното сътрудничество в „горещите точки“ чрез разполагането на служители на eвропейската гранична и брегова охрана и на Европол, предоставянето на помощ при систематичното регистриране, снемането на дактилоскопични отпечатъци и когато е целесъобразно вторичните проверки за сигурност, използвайки пълноценно базите данни на Европол.

Освен това Комисията е създала мрежата за осведоменост по въпросите на радикализацията (RAN) с цел да се подготвят специалисти с умения и увереност за идентифициране на ранни предупредителни признаци на радикализация и предоставяне на необходимата интервенция. Този подход обхваща всички форми на насилствен екстремизъм и независимо от статута на съответното лице. Въпросът за поляризацията — особено в контекста на кризата с бежанците, е преобладавал по време на голяма част от обсъжданията в рамките на работните групи на RAN. През 2016 г. са били проведени редица семинари по темата, включително за работещите в лагерите за бежанци или в центровете за задържане. Усилията са били съсредоточени не само върху аспекта, свързан с радикализацията, но също и върху начините за предпазване на уязвимите общности, като това ще продължи да бъде приоритет и в бъдеще, уверяват от Европейската комисия.

Въпреки това обаче Емил Радев изрази притеснение от случващото се в Европа.  Според него през последните години Европейският съюз е изправен пред две кризи, които изглеждат все повече взаимосвързани – мигрантската криза и кризата със сигурността. Атаките в Кьолн, Берлин и Стокхолм са доказателство, че предупрежденията на експертите се превръщат в тъжна реалност с жертви и отнети животи. Той припомни също, че Германия експулсира за първи път немски граждани, второ поколение мигранти, в държавата на произход на техните родители, поради опасения за подготовка за извършван терористичен акт. Затова българският евродепутат настоя да бъдат предприети допълнителни мерки сред мигрантските и бежански общности преди Европа да стане свидетел на още подобни атентати и отнети животи.
 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.