Ватикана: Папа Франциск и близките му сътрудници не са заразени с COVID-19

Изненада! Андреа и Кубрат отново заедно (СНИМКА)

Работник почина при трудова злополука по трасето „Балкански поток“ край Плевен

Агенции за международен обмен: Студентските бригади в САЩ не са спрени, а отложени

Битката между роботите и Covid -19 в Китай

Щерката на Том Круз е негово копие

Русия напълно затваря границите си

Гл. комисар Николов: Най-голяма необходимост от доброволци има в подкрепа на лечебните заведения

Още двама с коронавирус в Шумен – на 83 г. и 65 г.

Дезинфекцират 20-километров участък от магистрала “Марица“ преди “Капитан Андреево”

Спряха снимките на турски сапунки

Вицепремиерът Николова: АИКБ не подкрепя мерките за компенсации на бизнеса КРИБ с частична подкрепа

Ген. Мутафчийски: 18 са новите случаи на коронавирус у нас Шест са вече починалите от заразата

Премиерът: България се дава за пример за адекватни, бързи и точни мерки (ВИДЕО) 81 държави са поискали пари от МВФ, заяви Борисов

Националният щаб ще провежда брифингите си само веднъж на ден в МС

Европейската комисия и Световната банка да разберат, че не сме аборигени Предлагат ни мерки за подобряването на качеството на въздуха, които не са съобразени със социално-икономическата реалност у нас

Кога най-после държавата ще въведе строг, дори брутален контрол над дървената мафия

Извън всякакво съмнение е, че въпросът за чистотата на въздуха и осигуряването на здравословни условия за живот на българските граждани става все по-актуален. Особено след като през април миналата година, поради неспазване на нормите за качество на въздуха, правителството на България е обект на процедура по нарушение пред Съда на ЕС. По-специално това се отнася за двадесет и пет общини, в които се наблюдава неспазване на изискванията на Директивата за по-чист въздух на Европа по отношение на фините прахови частици (ФПЧ).

Най-същественият аспект на неспазване на нормите е, че максимално допустимият брой на превишения на средноденонощната норма на ФПЧ от 50 микрограма/куб.м е надхвърлена в значителна степен. В непрестижната класация лидер е община Видин със 130 микрограма/куб.м, следвана от община Монтана и Перник съответно със 120 и 100 единици. Както се вижда, проблемът е повече от сериозен и отговорни за това са преди всичко държавните органи.

Да, темата е подходяща за политически спекулации и внушения от всякакъв характер, но след като си припомним, че ежедневно в Европа от мръсен въздух умират средно 1000 души, би трябвало да си дадем сметка, че във всякаква дискусия на тази тема трябва да надделява гласът на експертността и държавническата отговорност, а не оправдателните словоблудства и прехвърляне на отговорността изцяло върху органите на местно самоуправление.

В тази връзка с изключителен интерес се очакваше общественото обсъждане на проекта на Национална програма за подобряване на атмосферния въздух (2018-2024). Програма, разработена в изпълнение на споразумение за предоставяне на консултантски услуги между Световната банка и Министерството на околната среда и водите в подкрепа на управлението на качеството на въздуха.

За съжаление представителят на Световната банка представи пред участниците в обсъждането изключително технократски доклад. В него се предлагат мерки, които са поредният експеримент на Европейската комисия и Световната банка, без да се съобразяват със социално-икономическата обстановка в страната.

Жалко е това отношение към нас като народ и държава, защото и ние сме наясно, че основните източници на емисиите от ФПЧ са битовото отопление през зимните месеци, както и транспортът. Ясно е, че трябва да ограничим преди всичко използването на лошокачествен дървен материал и въглища.

И веднага възниква въпросът – кога най-после държавата ще въведе строг, дори брутален контрол над дървената мафия, която ежедневно обезкостява горския ни фонд. В случай, че все още се намират съвестни лесничеи, същата тази мафия и тумбите цигани им чупят краката. До кога? Кога най-после ще се въведе и строг контрол за качеството на дървата за огрев, калоричността на въглищата, както и пелетите, които у нас като цяло се произвеждат от некачествена и мокра дървесина ?

Да, лесно е да се каже, че примерно в община като Видин през отоплителния сезон трябва да се ограничи използването на дърва и въглища. Но бюрократите от ЕК и Световната банка би трябвало да знаят, че населението в този край е най-бедното в Европа и живее на магия. Същите тези бюрократи въобще не се впечатляват, че противно на всякаква логика нивото на ФПЧ извън отоплителния сезон в този най-беден район достига до 170 микрограма/куб.м. Няма как да не е така, след като там десетки цехове изгарят негодните за употреба гуми от ЕС.

От Световната банка ни съветват да не допускаме стари моторни превозни средства в райони с ниски емисии на ФПЧ. И как ще стане това – като въвеждаме военно положение? Нима тези бюрократи продължават да ни смятат за аборигените на ЕС, нямащи желание да се возят в нови леки коли? И ако наистина са загрижени за чистотата на въздуха, защо не се отпуснат средства и за закупуване на катализатори, а защо не и нови коли с безлихвени кредити за няколко години.

С други думи намаляването на емисиите от ФПЧ, свързани в голяма степен с отоплението, ще бъде изключително труден и продължителен процес, изискващ много усилия, финансов ресурс и комплексни действия. Трябва да сме наясно, че няма да са необходими само административни мерки чрез ограничаване, забрани и тежки икономически санкции на кметове, които на този етап нямат механизми за намаляване емисиите от ФПЧ. Кметове, които са напълно изолирани, но ще търпят тежки финансови санкции, ако въздухът в техните общини на отговаря на нормативните изисквания.

В тази връзка защо Световната банка не препоръчва на правителството да даде по-големи пълномощия на представителите на органите на местно самоуправление и те да решават дали да използват ефективни и бързи мерки за пречистване на въздуха. Примерно електростатични филтри, защото няма как бедните хора да използват пелети, които са поне два пъти по-скъпи от дървения материал и въглищата. Няма как те да се отопляват и със скъпата ел. енергия или чрез природен газ или парно поради липса на такива мрежи.

Не е ли време МОСВ да вземе решение комплексните разрешителни за предприятия, действащи на територията на една или друга община не само да се издава от това министерство, но и да се утвърждава в общинските съвети. След което санкциите за екологични нарушения да се налагат и от кметовете, а средствата да постъпват в общинските бюджети и да се разходват само и единствено за иновации в областта на опазване на околната среда, в това число оформяне на реални зони с ниски емисии на ФПЧ.

Не на последно място – докога правителството и чиновниците от държавните институции ще се съобразяват с препоръките на треторазрядни брюкселски бюрократи, които с последното си лицемерно решение за промяна на правилата за международен товарен превоз, с което поставиха началото на фалита на над 12 хиляди български транспортни фирми с над 150 хил. шофьори, на практика показаха, че въобще не се вълнуват от съдбата на българските граждани.

Крайно е време да се удари по масата, в противен случай няма да е далеч времето, когато в Европа и света наистина ще се говори за България след българите.

* Инж. Емил Георгиев е председател на Политически клуб „Екогласност”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (24)

 1. баш с желанието си да цапаш си абориген… а с неспособността си да го вденеш – и олихофрен.

 2. Ако се отпуснат безлихвени кредити за нови коли, първите, които ще ги получат тези кредити ще бъдат мутри, депутати, тарикати, политици, бизнесмени и техните семейства, роднини и кръгове от познати, ятаци и спонсори. А те самите държат 80% от личните спестявания на страната и могат да си позволят нова кола всеки месец. За хората със стари автомобили пак няма да остане нищо. Хайде холан, живеем в България, не в Швейцария, нали?

  1. Като не живеем в Швейцария що всеки трябва да кара кола? Да карат тези, които могат да си позволят чисти коли. За останалите има градски транспорт.

   1. В колко населени места в страната има обществен транспорт?

 3. Аборигени сме, щом избираме бандити да управляват. На чалга народ, с сто тояги са малко.

 4. И кой спря реакторите на Козлодуй?
  Кой не построи Белене?
  Кой не иска да се отопляваме с евтин ток?
  КОЙ?

  1. Във всеки случай тия дето не искат втори Чернобил. А колко е евтина е въпрос. След като последиците от производството не са калкулирани в цената. Т.е. сега е евтина за сметка на бъдещите поколения.
   Не е достатъчно да се повтарят само опорките на русофилите. Трябва и повече компетентност като се поставят въпроси за атомната енергетика.

   1. хммм… доста неадекватно и объркано мнение…

    1. Да, над възможностите на руски трол е.

     1. Руски трол може да викаш на баща си…

   2. Тези глупости явно си научил на партийно събрание на Герберастка дружинка!

  2. Кой спря реактори в АЕЦ ? Известно е името името: Кунева. А за Козлодуй – ББ.

  3. Кой спря реактори в АЕЦ ? Известно е името името: Кунева. А за Козлодуй – ББ.

 5. Емил Георгиев, не знам как си взел диплома за инженер през комунизма, но в областта на околната среда си абориген.
  Нищо не си разбрал от доклада на Световната банка, по простата причина, че нямаш никакви познания по темата.
  Мерките, които се предлагат са адекватни и допустими за финансиране по европейски програми. Те трябва да се изпълнят, за да могат да живеят децата ни в условията на по-чиста околна среда, а не както децата преди 50 години.

  1. Бих те поздравил, ако не се съмнявах, че си промит кат всяко немско говедо, вярващо, че е прави нещо за чиста планета, докато например рейн е една от най мръсните реки на планетата. Anno 2018, а не преди 30 години когато е била с много пъти по мръсна…

 6. „Несъобразени със социално-икономическата реалност у нас“ т. е. несъобразени с това , че сме аборигени. Заглавието и подзаглавието си противоречат. Нищо чудно при нивото на вестника и авторите му.

 7. Aborigenite sa po-napred… i aborigeni dazhe ne sme… A za nas nay-veroyatno sudyat po Kristalina Georgieva… nali ya izpratihme zam upravitel na Svetovnata Banka…

 8. Липсва знака за платена публикация

 9. Аз пък ще кажа че проблем с екологията в Европа няма! Още по-малко в България! Не умират никакви хора заради мръсния въздух щото мръсен въздух няма. Ако от това се умираше при Бай Тошо не трябваше да е останали жив човек, а помним че никой не можеше да избяга от населеното си място без разрешение. Така мръсен, не мръсен въздуха в Русе те русенците си стояха там и не можеха да избягат, ако ще румънския завод да ги изтрови всичките. Преди 45 години никъде в държавата нямаше отопление, нито на ток, нито на централно парно, затова хората дънеха от хилядолетия на твърдо гориво, а малко след това почнаха да използват и нафтови печки, които също мърсяха убийствено въздуха, а пък допреди 20 години автомобилите стари или нови всичките бяха с ужасяващи емисии, да не говорим за тежкотоварните и автобусите. По големите кръстовища в страната въздухът буквално се виждаше непрекъснато. Ами тогава да попитам „Някой да е умрял??“ Щото ако се умираше толкова лесно , то тогава при бай Тошо не трябваше да е останал нито един жив българин! Да ама не! Живи сме си още! Ама що е тая екологична топурдия бе другари, като е ясно че сега по-голямата част от българите пердашат на климатици, или на централно парно, а колите им са десетки пъти по-чисти, като дори бедните макари каращи стари коли поне 50% от тях се движат на газ, т.е. не правят замърсяване. При Бай Тошо имаше огромно количество тотално мръсни производства от металургията и химическата промишленост, на които никога не им е обръщано внимание за огромните облаци замърсен с огромно количество вредни газове извън твърдите прахови частици. До Бургас мърсеше ударно НХК, до Стара Загора „Азотно торовия завод“, до Враца „Химко“, до София „Кремиковци“, до Девня и Варна не само Полимери , ами и още няколко други и т.н. и т.н.! Това дето тия заводи бълваха огромни кълба дим тогава беше гордост, а не вина! А сега всички тия заводи просто ги няма, та за това въздухът в тия градове е по-чист стотици пъти само заради това. Освен това наличните, като Лукойл например първо свиха 50% от производството на завода , изхвърляйки всичко извън производството на горива, а освен това бяха задължени от държавата да въведот очистващи съоръжения за стотици милиони. Същото важи и за Мариците, както и за оловно-цинковия завод КЦМ до Пловдив, които са десетки пъти по чусти от преди. Тогава защо е всички тия простотии? Ами има една червено -зелена мафия която успя бавно и полека да вземе властта в Европа и която напълно официално тероризира държавите от континента със своята терористична дейност, насочена към де-индустриализирането им, водещи до намаляването на населението и ликвидирането им, като фактор в света! В общи линии Еко-организациите са Анти-европейски насочени, не само в политически план, а дори в расово отношение. Еколозите работят в тясна координирана връзка с право-защитните организации защитаващи етническите, сексуалните малцинства и емигрантите от третия и ислямския свят. Всички те внушават всевъзможни вини на европейците от континента за всевъзможни вини, истински или измислени, така че европейците, като раса да отстъпят водещото си място в света и направо да бъдат затрити!

  1. Медиите играят в същата тая антиевропейска и антибългарска игра, което веднага ще разберете, като се сетите, че вече близо месец жълтите жилетки протестират във Франция, но освен обилните новини за вандализма , броя им, и Макроновите отстъпки и рейтинга му, едва веднъж на 1000 пъти се споменава истинският проблем, който накара да излязат на улицата. Работата на медиите по дезинформацията както казва Тръмп доведе до там, че едва 10-тина % от българите знаят че французите протестират заради НОВИЯТ ДАНЪК ЕКОЛОГИЯ С КОЙТО СА ОБЛОЖЕНИ ГОРИВАТА ВЪВ ФРАНЦИЯ! Т.е. французите протестират срещу Парижкото споразумение за климата, което налага на подписалите го европейски страни да извършат подобни рестриктивни мерки спрямо себе си, за това и Тръмп извади САЩ от него. Защо казвам само „европейски“? Ами защото, ако се заинтересувате страните по света с мръсна икономика, като Китай, Индия, Бразилия, например минават метър по това споразумение, като задълженията им по него са козметични. Докато зомбираните от еко-терористите европейци отсам и оттатък Атлантика сами се принуждават да си самозадушът икономиката, за да могат останалите наистина огромните замърсители по света да мърсят на воля! Предполагам много от българите не само не са на моето мнение, но и дори не ме разбират какво им казвам, но пък скоро екологията ще почука на тяхната врата. Ясно се вижда че налаганите еко-рестрикции върху Тец Марица 1-2-3, които едва в начален етап вече ги задушават финансово и ги водят към фалит това ще доведе до увеличение от няколко пъти цената на тока в България! Защото те произвеждат 60% от ел.енергията в държавата! Но ако се огънем на екоизнудването, екотерористите направо ще ги затворят в близките 3-5 години, а това означава само просто едно -Липса на ток! Тогава ще се молим тока да е скъп, но да го има! Но при спрени Марици няма да има кой да го произвежда, а ще чакаме АЕЦ Белене, чиито радетели удариха едно яко руско рамо на екотероризма изисквайки затваряне на Тецовете в България, които ако изчезнат, това ще бъде най-сигурният мотив за строеж на АЕЦ-а! Ако не изметем от главите си всички глупости за екологичното замърсяване, скоро ще умрем от глад! Защото екотероризма едва сега започна настъплението си!

   1. Знаех си аз, че путин е виновен за парижкото споразумение, глоцалното затопляне, мръсния рейн и хемороидите на райчев.

  2. Пич, ти си болен. Тежко. Иди на специалист…

 10. А тоя нагъл боклук, който десетилетия се храни от тия екострахове и е написъл тая манипулативна статия, щом е жив изобщо, значи ние българите сме си турили въжето на шията и чакаме тия като него да ни бутнат столчето из под краката!

 11. Андрей Райчев, каква е тази логорея? Някаква старческа бъбривост ли те е налегнала? Употребяваш шест думи там, където една е достатъчна. 20 % от това, което си написал, щяха да са достатъчни, за да разберем какво искаш да кажеш.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.