Арестуваха младеж, псувал и заплашвал полицаи в Горна Оряховица 18-годишният оказал съпротива при задържането

Възрастен мъж загина при пожар в дома си в село Калина

ВМРО се разграничава от НФСБ Искат медиите да посочват, че репликите, които разбуниха обществото, са на "фронтоваци", а не на обобщаващото "патриоти"

Намушкан мъж във влака край Вакарел почина на път за болницата Полицията издирва заподозряна жена за убийството

Френският адвокат на Баневи: Те не искат да се върнат в България

Офроуд великан Пикапът RAM 1500 става още по-екстремен всъдеход

Томислав Дончев: Горивата може да поевтинеят с повече от 5 ст. на литър

Мъж стреля с газов пистолет по протестиращи в Перник Извършителят избягал в посока София, а по пътя предизвикал и катастрофа

Премиерът Борисов в Солун: Няма по-добро място от Европейския съюз Ако стане проблем, кой ще ни помогне най-много - НАТО и ЕС, заяви министър-председателят

Как мъжът най-добре да откаже да си даде заплатата на жена си?

КАТ и ДАИ в акция “Заблуда” Побъркват ни от преразкази на 3 още непубликувани проектозакона

13 см сняг натрупа на връх Ботев Шофьорите да бъдат внимателни по пътищата във високите части и през проходите, които са заледени

Обир в оръжеен склад в столицата

Д-р Кунчв: Днес идват новите ваксини, в аптеките ще са налични в средата на следващата седмица

Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси в НС, пред „Труд“: “Гражданска отговорност” няма да поскъпва Подготвяме текстове, които да ограничат възможността да се търсят обезщетения от разширения кръг роднини за вече приключили случаи

Европейската комисия одобри Гражданския доклад за изпълнението на Националната стратегия за интеграция на ромите

Снимка: Архив

Дълбока криза в цялостната политическа рамка за интеграция на ромите и ръст на анти-циганизма, констатира Гражданския доклад за изпълнението на Националната стратегия на Република България за интеграция на ромите. Дискриминацията остава сериозна пречка, особено по отношение на жилищните условия. Позитивно развитие има само в сферата на образованието, като то е свързано основно с мерките за подсигуряване на пълен обхват, но не и с изпълнение на политиките за десегрегация на кварталните „ромски” училища. За това информираха от Центъра за етнически диалог и толерантност „Амалипе“ във Велико Търново.

„Докладът за 2016 – 2017 година включва тематични глави за управление, включително използване на европейски фондове за ромска интеграция, анти-дискриминация, анти-циганизъм, ефект на основните образователни политики, както и местно изследване в Пловдив. Организациите препоръчват конкретни мерки на институциите на изпълнителната власт, Народното събрание, Комисията за защита от дискриминация, Омбудсмана, местните власти. Те включват създаването на нова политико-консултативна рамка, която да замести нефункциониращия НССЕИВ, програми за обучение и наемане на ромски професионалисти (учители, лекари, социални работници, специалисти по заетост, полицаи и др.). Предвиждат се законодателни промени за легализирането на конструктивни постройки, които са единствени жилища за обитателите си. Има се предвид създаването на ефективна Национална комуникационна стратегия за промяна на негативните нагласи спрямо ромите, както и реален старт на десегрегацията на т.нар. „ромски” училища. Иска се премахване на таксите за задължителната предучилищна възраст и други“, обясняват от Център „Амалипе“.
Препоръки са отправени и към ромските организации и активисти, които следва да изградят консенсус по някои ключови теми.

Докладът за България е изработен от Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе”, СНЦ „Свят без граници” – Стара Загора, СФ „ИндиРома” – Куклен, Ромска академия за култура и образование – Сливен и „Джендър алтернативи” – Пловдив. Одобрен е от Европейската комисия в началото на май. Той е част от пилотна инициатива, управлявана от Европейската комисия и координирана от Централно-европейския университет, която се реализира във всички държави от ЕС с активното участие на националните неправителствени организации. В България инициативата се осъществява от консорциум от девет организации, координирани от ЦМЕДТ „Амалипе”.

„Изводите и препоръките относно ефекта на основните образователни политики върху ромската интеграция ще бъдат дискутирани на форум „Състояние на ромската образователна интеграция”, който ще се проведе в София на 14 май“, съобщиха още от Център „Амалипе“.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.