Европейската комисия одобри 2.3 млрд. лв. за Стара Загора, Кюстендил и Перник

Европейската комисия одобри безвъзмездна подкрепа по Фонда за справедлив преход по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 в размер на около 2,3 млрд. лв. за Стара Загора, Кюстендил и Перник, както и прилежащи към Стара Загора общини. Всъщност средствата са подпомагане, заради предстоящото затваряне на въглищните централи.

С одобрените средства в следващите шест години ще бъдат финансирани дейности по подобряването на минните терени за индустриални нужди, подкрепа за работниците след картографиране на техните умения, финансиране на енергийна ефективност с фокус върху уязвими домакинства, развиване на индустриални паркове и зони, развитие на производство на компоненти и електроенергия от възобновяеми източници, и подкрепа за диверсифицирането на икономиката чрез нови предприятия. В региона на Стара Загора ще бъдат подкрепяни и инвестиции от големи предприятия, като предварителен интерес до момента са заявили над 20 компании, съобщиха от Министерски съвет. Предстои да бъде решено какви суми ще получат различните компании за реализиране на предложените от тях проекти.

От Министерски съвет припомнят, че около 190 млн. лв. за трите региона бяха вече загубени, поради бездействие по тези планове през втората половина на 2022 г., въпреки изготвените проекти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции