Европейската комисия планира пътни такси за британците след Брекзит

Според плановете на Брюксел великобританците вече няма да могат да пътуват свободно в Европа, без да плащат пътна такса и без да попълнят формуляр, съобщава Independent.

Визата по модела на тези в САЩ е първият конкретен знак, че британските жители вече няма да се ползват с привилегиите, които са имали в рамките на Европейския съюз.

Европейската комисия казва, че системата от проверки е нужна, за да се предотврати терористично навлизане в границите на Шенген, но критиците на Брекзит предупредиха, че това е доказателство за скритата цена от напускането на съюза.

Държавите извън Европейския съюз, които не искат пълна виза, за да пътуват в него, ще трябва да платят такса от 5 евро и да попълнят молба.

Джулиан Кинг, еврокомисар по сигурността, каза: "Терористите и престъпниците не се интересуват много от националните граници. Единственият начин да се преборим с тях е като работим ефективно заедно. Този план ще ни помогне да спрем определени личности. Така ще повишим европейската сигурност."

Автоматизираната система проверява пътуващите за виза, за откраднати документи или за такива на престъпници.

Според Европейската комисия попълването на формуляра ще отнема не повече от 10 минути, а разрешението ще е валидно за множество пътувания за пет години.

Стивън Кинок, член на парламента, казва, че великобританските пътувания до континента за празниците ще се намалят, въпреки малката такса, защото те няма да им харесва идеята да плащат за нещо, което са свикнали да получават безплатно. "Никой не гласува за по-скъпа почивка и този начин на пътуване ще е нещо, за което ние ще преговаряме усилено. Това е огромно доказателство за скритата цена на Брекзит", каза той.

Кетрин Баардър от партиqта на либералните демократи каза: "Това ще значи пътна такса и допълнителна бюрократична работа при пътуването за празниците из Европа на фона на падащия паунд. Амбър Руд трябва да разясни как ще осигури на великобританските семейства да пътуват безплатно в ЕС."

Официалният говорител на министър-председателят каза: "Тези предложения дойдоха едва днес и имаме нужда да ги проучим в детайли."

Вътрешният министър на Великобритания Амбър Руд ще обсъди предложението на среща с европейските си колегии в петък.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа