Европейска класа на голям екран в София

Бинош в “Тази, която не съм”

Филми с френски звезди

Програма до осми октомври

Жулиет Бинош е неповторима актриса

“Тази, която не съм” и “Как да бъдеш добра съпруга” са двата европейски хита с неповторимата Жулиет Бинош, които Френският институт ще представи в зала “Славейков” съответно на 16 и 17 септември.

“Тази, която не съм” е по романа на Камий Лоранс Клер и разказва за 50-годишна разведена учителка, си създава фалшив фейсбук профил на 24-годишна жена. За целта използва снимка на хубава млада брюнетка. Първоначалната ѝ идея е да следи своя любовник Людо. Само че той приема предложения за приятелство само от хора, които познава лично. За да стигне до Людо, Клер се сприятелява с най-добрия му приятел Алекс. Двамата започват да обменят съобщения и фалшивото им приятелство скоро прераства във фалшива любовна афера...

А “Как да бъдеш добра съпруга” е комедия за Полет и съпругът ѝ, които ръководят училище за домашни прислужници. След внезапната кончина на мъжа, Полет установява, че училището е на ръба на фалита и трябва спешно да поеме отговорност да избегне това.

“Как да бъде добра съпруга”

Двете заглавия са част от специалната програма, озаглавена “Съдби на жени”. До осми октомври зала “Славейков” предлага петъчни и съботни прожекции с кино естетика на голям екран, вдъхновена от Жената като богиня, майка, светица, грешница, любовница, спътница, приятелка и създателка.

Дамите в тези филми са силни, смели, същевременно чувствителни и крехки, но с уникално битие. Чувствеността на тези героини - влюбени, трафикантки на дрога, култиваторки на рози или монахини създава настроение и изпълва с хумор. Тъй като жените са на почит, програматорите са избрали и три френски актриси, чиито роли ще бъдат представени през три уикенда - Катрин Фрот на 9-ти и 10-ти септември, Жулиет Бинош на 16 и 17 септември и Симон Синьоре по време на ретроспектива, с която ще завърши поредицата на 7-ми и 8-ми октомври.

Всички филми са със субтитри на български език, а входът е с билет (стандартна цена 7 лв. / намалена цена 4 лв.) или с абонаментна карта. Пенсионерите и абонатите на Френския институт се ползват от намалената тарифа за прожекциите.

Постер на “Създателката на рози”

А тази вечер от 19 часа 3 е прожекцията на топлата комедия “Създателката на рози” на Пиер Пино с Катрин Фрот, Мелан Омерта, Фатсах Буяхмед и др. В миналото, Ева Верне била най-голямата розопроизводителка. Днес е на ръба на фалита и рискува да бъде погълната от мощен конкурент. Вера, вярната ѝ секретарка, намира решение, като назначава трима работника без никакъв опит в градинарството, в процес на трудово приобщаване... Във време, когато всичко ги отличава, те се впускат в необикновено приключение, за да спасят малкото земеделско стопанство.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино