Европейските лидери обсъждат бъдещето на Съюза във Версай

Лидерска среща между френския президент Франсоа Оланд, германския канцлер Ангела Меркел и премиерите на Италия и Испания Паоло Джентилони и Мариано Рахой ще се проведе тази вечер във Версай. Европа на различни скорости - това е сценарият, който обединява четирите най-населени страни в Съюза, информира Euractiv.

Очертават се няколко страни, които искат да напредват заедно и по-бързо от останалите. Това ще бъде казано тази вечер, вероятно доста деликатно, от лидерите на Франция, Германия, Италия и Испания.

От петте сценария за бъдещето на Европа след излизането на Великобритания, предложени миналата седмица от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, те вече са направили своя избор: Европа на различни скорости.

За да не се обидят останалите страни-членки, тази вечер едва ли ще има категорични решения, взети само от четирима лидери.

Едва три дни преди Евросъвета в Брюксел и 19 дни преди емблематичната среща на ЕС в Рим, очевидно е напълно нормално да се правят вътрешни прегрупирания, да се създават подгрупи, да търсят вътрешни съюзници и конкретни идеи с кого може ефикасно да се напредва и в какви области. Това може да важи за всички – както за старите, така и за по-новите членове на Съюза.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа