Европейските сили с общ призив към Тръмп да не отменя иранската ядрена сделка

Великобритания, Франция и Германия излязоха с общ призив към американския президент Доналд Тръмп да не отменя споразумението, гарантиращо, че Иран няма да се сдобие с ядрено оръжие. Това се случи един ден преди Тръмп да реши дали да продължи действието на санкциите срещу Иран, което може да сложи край на действието на споразумението, предаде Ройтерс.

За разлика от мнението на американския държавен глава, че пактът от 2015 година е „най-лошата сделка постигана някога“, външните министри на трите европейски страни и еврокомисарят по външната политика Федерика Могерини заявиха, че няма алтернатива на споразумението и че санкциите трябва да бъдат отменени.

„Съгласихме се, че искаме да защитим сделката от всяко възможно решение, което може да я подкопае“, заяви външният министър на Германия Зигмар Габриел, по време на съвместна конференция с френския и британския си колега и Могерини, след края на разговорите с външния министър на Иран Мохамед Джавад Зариф.

„Абсолютно необходимо е да продължим действието на сделката, за да предотвратим разработването на ядрени оръжия в други части на света“, добави още Габриел.

Срещата в Брюксел имаше за цел да изпрати сигнал до Вашингтон, в навечерието на решението на Тръмп дали да продължи действието на петролните санкции, които бяха отменени според условията на ядрената сделка. Ако това се случи, Иран повече няма да е задължен да спазва условията на споразумението и може да се върне към обогатяването на уран, а в последствие и разработването на ядрено оръжие.

От своя страна, министърът на външните работи на Иран Мохамед Джавад Зариф пусна съобщение в Туитър след края на срещата, в което заяви, че тя е демонстрирала „твърдия консенсус“ между преговарящите, че Ислямската република спазва задълженията си, поети с пакта и има право да получи икономическите предимства от нея, както и че „всеки ход, който подкопава сделката е неприемлив“.

„Е3 (Германия, Франция и Великобритания) и ЕС, като цяло, са наясно, че Иран ще продължи да спазва ограниченията, само при условие, че САЩ също ще изпълни своята част от сделката“, добави Зариф.

Европейските страни се възползваха от възобновяването на търговията с Иран, след като санкциите бяха частично отменени, докато американските компании продължават да са ограничени законово в бизнес отношенията си с Ислямската република от допълните санкции, които не са свързани с ядрената програма на Техеран.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят