Европейските страни и САЩ постигнаха съгласие за условията на ядрената сделка в Иран

Представители на Франция, Германия и Великобритания са съгласували с властите на САЩ условията, при които президентът на САЩ Доналд Тръмп би се е съгласил да продължи участието на Вашингтон в Съвместния всеобхватен план за действие (СВПД) относно иранската ядрена програма. Това обяви във вторник германският вестник "Зюддойче Цайтунг", позовавайки се на свои източници от дипломатическите среди.

"След петте кръга преговори, европейската и американската страна постигнаха споразумение, че Иран трябва да бъде заплашен с нови санкции заради спорните си тестове с ракети и агресивната си регионална политика. Клаузите в ядрена сделка ще останат същите, но някои от параграфите ще бъдат интерпретирани по нов начин," съобщава вестникът.

Постигнатото споразумение между страните се състои от 4 основни точки: датата на изтичане на СВПД, размерът на правомощията на инспекторите от Международната агенция за атомна енергия, ракетната програма на Иран, както и зоните на влияние на Техеран в Йемен, Ирак, Сирия и Ливан. Споразумението подчертава, че дори след края на действието на ядрената сделка, Иран е длъжен да се откаже от развитието на ядрената програма.

Както отбелязва "Зюддойче Цайтунг" преговорите между западните страни все още не са завършени окончателно, но европейските партньори се се споразумели, че не последват САЩ, ако Тръмп реши да се оттегли от ядрената сделка.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка