Европейските хотели приветстват по-ниския ДДС за ресторантите у нас

Представителите на европейската организация на хотели, барове, ресторанти и кафенета HOTREC, на която член у нас е Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, изпрати писмо до премиера Бойко Борисов, председателя на НС Цвета Караянчева и министъра на туризма Николина Ангелкова, в което приветства намаляване на ДДС за заведенията у нас на 9%. Заради мерките за ограничаване на COVID-19 перспективите пред бизнеса на гостоприемството в цяла Европа са мрачни, а всяка финансова подкрепа – спасителна за сектора, се казва в писмото.

Представителите на европейската хотелиерска организация изразяват подкрепата си за предвидената мярка и подчертават, че „данните от цяла Европа показват, че диференцираните ставки на ДДС за хотелиерските предприятия са една от най-ефективните мерки за подпомагане на заетостта, инвестициите и конкурентоспособността на национално ниво“. Мярката е и социална, защото ще намали и безработицата в сектора, категорични са европейските експерти.

След въвеждане на намалена ставка на ДДС върху ресторантьорските услуги през 2009 г. във Франция фалитите в сектора намаляват със 17 на сто, като с мярката са спасени 18 000 предприятия и 30 000 работни места, подчертават от HOTREC.

Шест години след намаление от 19 на 7% в сектора на настаняването, през 2016 г. в Германия е изчислено, че са създадени допълнителни 46 666 работни места благодарение на нея. Това съответства на увеличение с 18,5%, което е значително в сравнение с ръста от 14,6% в общата икономика за същия период от време.

Изразявайки пълната си солидарност с нашата организация-член BHRA, призоваваме българското правителство да въведе намалена ставка на ДДС за хотелиерски услуги и да бъде на ваше разположение за допълнителна информация относно икономическите и социалните ползи от намалените ставки на ДДС в Европа, се казва още в писмото на европейските хотелиери.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България