Европейският парламент гласува споразумението СЕТА

Търговското споразумение между Европейския съюз /ЕС/ и Канада ще бъде подложено на гласуване днес в Европарламента, информира БНР. Със споразумението, известно като CETA, което бе подписано миналия октомври, се премахват 99 процента от митата между двете страни и се прави опит за хармонизиране на здравните и екологичните стандарти.

То предвижда и система за арбитраж между инвеститорите и държавите-членки, който според противниците на СЕТА дава твърде голяма власт на корпорациите.

Споразумението обаче има много противници сред евродепутатите.

Първата по големина група на ЕНП заяви твърдата си подкрепа за текста, както и група на Либералите. Втората по брой фракция на социалистите обаче до късно снощи не беше постигнала вътрешен консенсус, въпреки че нейния лидер Джани Питела подкрепи споразумението.

„Лично аз подкрепям СЕТА. То е стъпка напред. Ние първи поискахме и получихме защита на нашите здравни и хранителни стандарти, както и промяна на старата система за частни арбитражни съдилища. Благодарение на нас обществените услуги няма да се пипат и трудовите права няма да пострадат“, коментира Питела.

Очаква се срещу споразумението с Канада да гласуват български евродепутати от БСП, след като лидерът Корнелия Нинова настоя за това.

Момчил Неков потвърди пред БНР, че ще гласува „против“, очаква се същото да направи и Георги Пирински, който препоръча отказ от СЕТА още като докладчик в социалната комисия на ЕП. Сергей Станишев и Петър Курумбашев до вчера не бяха обявили дали ще изпълнят решението на партийната им централа в София.

Твърдо против търговското споразумение е крайната левица в ЕП, а групата на „Зелените“ също подготвя протестен вот – каза лидерът им Ска Келер.

„Текстът леко беше реформиран от Еврокомисията, но това не променя основния проблем за нас, че инвеститорът може да съди държавата и правителството, ако мисли, че интересите му са накърнени.“, подчерта Ска Келер.

При положителен вот днес, споразумението може да започне да се прилага частично още от април. На теория обаче СЕТА все още може да бъде блокирано при ратификацията от всеки един национален парламент на 28-те държави или от съда на ЕС.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.