Европейският парламент прие СЕТА

Европейският парламент ратифицира Всеобхватното икономическо и търговско споразумение  между ЕС и Канада (СЕТА)

Докато депутатите дебатираха, отпред се провеждаха протести, но договорът получи подкрепата на 408 избраници, а 254 се обявиха „против“.

СЕТА толерира механизъм, който позволява на големите корпорации да искат огромни неустойки от държавите, в които инвестират. Това може да става в случаите, когато компаниите почувстват опасност за печалбата си от действия на правителствата на съответните страни. Според противниците на СЕТА то облагодетелства корпорациите за сметка на техните служители и крайния потребител.

Предстои всяка държава членка на ЕС да ратифицира споразумението на национално ниво, като някои страни може да организират референдуми.

У нас ратификацията също предизвика спорове в политическите среди. В БСП, където са категорично против СЕТА, обявиха, че ще търсят кои техни европдепутати са го подкрепили. Причината бе грешката на бившия лидер на левицата Сергей Станишев, който първо погрешно дал „за“, но след това поправил гласа си в окончателните протоколи.

От ГЕРБ, където споразумението среща подкрепа, обявиха, че Станишев едва ли се е объркал, защото документът ще донесе ползи на ЕС.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Дано урoдите подписали това бъдат съдени до 10 години за делата си.

  2. Загинахме! От Канада по канала СЕТА ще дойдат ГМО храните на тъпите янки и боклуците им,които те не ядат.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.