Румяна Арнаудова: Ценко Чоков е имал разрешение да се отклони от мярката „домашен арест“, за да посети стоматолог

Затвор за рецидивист, ограбил шотландец на плажа

Папа Франциск призова националистите да не обвиняват мигрантите за всички злини

Корнелия Нинова: Призовавам Борисов да спре концесията на Летище София

Планински спасители свалиха от Троянския балкан турист с опасност за живота

„Топлофикация София“ дава смартфони в коледна игра за лоялните клиенти

Министър-председателят Борисов проведе телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Майк Помпео Премиерът отново е уверил, че България стриктно изпълнява ангажиментите си към НАТО

Прожектират първата българска коледна комедия като подарък за децата на Велико Търново

Полиция и частни охранители ще се грижат за реда по празниците в Търновско Специално внимание ще се обръща на агресивни лица и такива с неадекватно поведение

Осъдиха мъж да гледа 12 пъти „Бамби” заради бракониерство

Президентът на Иран пристига на двудневно посещение в Турция

Увеличение на заплатата за всички, работещи по празници

Учителка от Царево майстори елхи с клонки от морето

Работна група ще обсъжда цената на нощния труд Искането на синдикатите за чувствително повишение на ставката предизвика напрежение в тристранката

Зам.-държавният секретар Джон Съливан: САЩ стои до Македония, Русия иска да подкопае Преспанския договор

Европейският съюз – план на Хитлер Идеята е била, разбира се, много по-мащабна

Карикатура Иван Кутузов - Кути

Напоследък излязоха много документи, в които се споменава, че планът за Европейския съюз е бил подготвен от висшия функционер на Хитлер, Функ, като един от най-възможните варианти за следвоенното устройство на Европейския континент, ако нацистите спечелят Втората световна война. А такива шансове е имало най-малкото до края на 1941 г., когато немците влизат в Москва и окупират първата спирка на Московския градски транспорт. В Африка те са пред Кайро и английският посланик, за да успокои развълнуваното население, заповядва да пребоядисат оградата на посолството.

Планът отчита, че Германия не би могла да излъчи колонизационни ресурси, за да насели Франция, Великобритания, Скандинавските страни. Нейният колонизационен ресурс според Хитлер едва ще стигне за заселването на Полша и Европейска Русия до Урал. Където Хитлер смята да изтреби поляци и руснаци и да засели с германско население. Той отчита че Франция все пак носи името на едно германско племе – франки, че скандинавците по расовата теория на Хитлер са викинги и стоят по-високо дори от германците, а във Великобритания са англо-саксонци. Там има и силни нацистки движения, които биха могли да способстват за реализация на идеята.

Идеята предвижда Германия, с огромната си територия от Рейн до хребета на Урал да бъде движещата страна, с най-развита икономика и да играе водеща роля в този Европейски съюз. За който Хитлер през Функ е предвидил същите институции, които сега съществуват – Европейски парламент, Европейска комисия, която да играе ролята на правителство и т. н.

Вярно ли е това? Учудващото е, че е вярно. Но то е част от многобройните опити да се изгради обединена Европа още от древни времена.

Нека да започнем историческите си разкопки и да видим първо защо тази идея така очарова европейската политическа мисъл или поне част от нея в различни времена. Достатъчно е да видим на картата колко е голяма Европа. Малка, много малка спрямо Съединените щати, Канада, Японската или Британската империи, за Русия просто да не говорим. И европейската политическа мисъл е съзнавала, че Европа трябва да се обедини и да престане с раздорите помежду си. А първите, които обединяват Европа, макар и не цялата, но по-голямата част от нея, са римляните. Техният проект за обединение се нарича Pax Romana (Пакс Романа) – Римският мир. Какво означава това? Това означава, че когато Рим завладее някой европейски народ, дори и кръвопролитна война, само след десет-петнадесет години превръща населението му в римски граждани. Тези народи, свикнали да живеят един примитивен от екзитенциална гледна точка живот, с многобройни междуособни войни помежду си, много кръвопролития и мъки, прекратяват с междуособиците в границите на империята. Започват да ползват блага, за които не са и сънували – павирани пътища, топли бани и т. н. И така те стават ревностни привърженици на Рим и на римската идея за обединена Европа. Именно за това империята оцелява толкова дълго, чак до втората половина на V век, защото най-неочаквано помага и християнската религия. Тя създава една идеология за всички и много често я отъждествяват със самата Римска империя.

До второто обединение на Европа ще има много време. От VІ век чак до ХVІІІ век, когато европейците, разделени на многобройни държави, на практика изповядват една и съща идеология (независимо от деноминацията й – католическа, православна или протестантска). Имат едни и същи морални и етични ценности и това способства всякакви опити за превръщането на Европа в едно единно политическо цяло. Не толкова храбростта на френския войник, колкото именно тези причини помагат на Наполеон да успее до 1812 г. година на практика да обедини всички европейски народи около Франция. На едни връщайки държавност, като поляците, на други, като германците, създавайки. Но прави грубата грешка да нападне Русия. Както това прави и следовника му Хитлер. Монтгомери, който е написал учебник по тактика и стратегия на съвременната война, е отбелязал на първата страница, „този учебник не важи за война с Русия“. И естествено, второто обединение на Европа е провалено от Русия.

Третото обединение на Европа е именно хитлеристкото – то идва с насилие, подобно на Римската империя. Първо разгром на армиите на националните държави – Норвегия, Дания, Белгия, Холандия, Франция и т. н. И след това замисълът на Функ е бил подобно на народите в Римската империя, да бъдат приучени да живеят заедно. Любопитно е каква ще бъде участта на балканските народи. В този план великата сила тук е заложено да бъде България и неслучайно някои български историци, които крадат истината, започват да доказват, че българите не са славяни, не са дори и прабългари или иранци, а готи. Те били траки, гети, които прераснали постепенно в готи, тоест един немски народ. И тогава Балканите и балканските народи щяха да бъдат поставени в границите на средновековна България от времето на Крум, Омуртаг и Симеон Велики. Когато всъщност България е заемала целия Балкански полуостров, включително Румъния и Молдова.
И тази идея за обединена Европа беше смазана от обединените сили на Съединените щати и Русия.

Днешната идея за обединена Европа, създадена от Конрад Аденауер и Робер Шуман, също я виждаха от Атлантическия океан до Урал – същото, което е искал Хитлер за Германия. Генерал де Гол беше последният, който спомена за този въпрос и за тези граници на Европейския съюз, даже ги разшири. Не на Жан Виденов, а на генерал де Гол принадлежат думите: „Европа – от Ванкувър до Владивосток“. Т. е. той визираше не само Русия, но и Канада, и САЩ, които са държави, продукт на европейската цивилизация (а това си е 100-процентова истина), а не на автохтонното развитие на местните индиански племена. Това е вярно, и за съжаление това ще бъде бъдещето, рано или късно.

Но не бива да се притесняваме, че Хитлер е създал планът за съвременна обединена Европа. Той е бил доста по-голям и е включвал Русия, а вероятно и САЩ и Канада, ако също се признаят за победени. Тоест, цялото Северно полукълбо да бъде един Европейски съюз. Но нещата нямаше да са както сега – вероятно не-демократично управление в една много по-силна от сегашната Германия щеше да налага в много по-голяма степен своята дума. Не че и сега не го върши.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

 1. Конвертираният от комунист в гербаджия (Илия пак в тия) дебелосер сере ли, сере тъпотии.

 2. Конвертираният от комунист в гербаджия („Илия пак в тия“) дебелосер сере ли, сере тъпотии.

 3. Конвертираният от комунист в гербаджия (поговорката „Илия пак в тия“) дебелосер сере ли, сере тъпотии.

 4. Конвертираният от комунистче в гербаджия („Илия пак в тия“) дебелосер сере ли, сере тъпотии.

 5. Идеята за Съединени европейски щати се дъвче още от 15-ти век. Тук професорът се е изказал малко неподготвен.

 6. Статията е ценна преди всичко с вярната информация за реалните граници и реалното влияние на България, скривани досега от българите поради силен натиск от великите сили, особено от Русия в полза на подлите ни съседи Сърбия, Румъния и особено Гърция. Малко по малко истините за нас излизат наяве, БД тук съдейства за това. За Хитлер е важно, че не обединена Европа имал предвид, а продължението на германската империя в лицето на Първия и Втория райх, затова е наричал страната си Третия райх.

 7. В „статията“
  ПОГЛЕДНАТО ФОРМАЛНО
  ВСИЧКО Е НОРМАЛНО.
  ПОГЛЕДНАТО НОРМАЛНО
  ВСИЧКО Е ФОРМАЛНО.
  Като всичко от професора/?/.Б

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.