Европейски „зелени“ употребяват България

Кандидатът за шеф на ЕК от групата им в Европейския парламент започна кампания от нашата страна

Групата на „зелените“ в Европейския парламент ще сезира Съда на Европейския съюз, „ако не им хареса“ решението на българските върховни магистрати за Пирин – тази заплаха отправи холандецът Бас Ейкхаут. Той е депутат в ЕП от Зелените/Европейски свободен алианс и е в България, откъдето започва кампанията си като кандидат за председател на Европейската комисия. Другият номиниран от зелените в ЕП е германката Ска Келер която в началото на годината беше в страната ни и се превърна в първия чужденец, предвождал протест за оставката на българското правителство. Тогава проявата й предизвика остра реакция от формацията на Валери Симеонов – НФСБ, като оттам призоваха тя да бъде изгонена заради намеса във вътрешните ни работи.

Сега по същия начин се държи и Бас Ейкхаут, който употребява България за политически цели – стартира кампанията си тук и се опитва да влияе на съдебно решение. Холандецът даде пресконференция в партийната централа на една от формациите в зелено-червеното-ляво обединение „Демократична България“, част от която е и тукашната партия „Зелените“. Тя е едно с коалицията „За да остане природа в България“. По време на брифинга Ейкхаут обяви, че единственото правилно съдебно решение в случая с частичното изменение на действащия План на Национален парк „Пирин“ е то да бъде обявено за незаконно.

„Труд“ потърси за коментар евродепутата Ангел Джамбазки и доскорошния вицепремиер и вече народен представител Валери Симеонов, които нееднократно са се противопоставяли на „еколозите“.

„Тези хора атакуват България, защото служат на чужди интереси. Защо не казват колко лифтове са изградени в Германия, какъв е техният брой в Австрия или Италия? Вместо това се опитват да вземат хляба на българските региони. Това е зелен рекет, защото тези партийни „еколози“ дървета не садят. Те са измекяри – стара турска дума, която значи наемник. Използват Съда на Европейския съюз като лост и чук. Питал съм Ска Келер колко лифта са построени в Германия и тя не може да ми каже“, обясни Джамбазки.

Валери Симеонов бе категоричен, че държавата и съда не изобщо не трябва да се притесняват от заплахите на „еврозелените“.

„Като сезират какво ще стане - абсолютно нищо. Точно като своите приятелчета тук, европейските зелени имат деструктивна роля. В другите европейски държави тамошните зелени пазят 10-11% защитени територии, а тук става дума за 34%. Ако Ска Келер отново дойде, ще й препоръчам същото, като предишния път“, каза Симеонов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България