Европейското командване на САЩ построи нова сграда на защитено жилище в Сливен

Моменти от откриването на социалното заведение. Снимки: Община Сливен

Защитеното жилище за възрастни с различна степен на умствени увреждания посрещна 8-те си потребителки в нова сграда в Сливен. Строителството й е извършено в общински имот, със средства от Програмата за хуманитарна помощ на Европейското командване на САЩ, съобщиха от местната администрация.

Разгънатата застроена площ е от близо 450 квадрата. Двуетажната сграда има сутеренни помещения, спални, кухненски блок, всекидневна и трапезария, перално помещение и склад, абонатна станция, свързана с „Топлофикация”. За настанените жени ще се грижат трима социални работници и трима трудотерапевти. Издръжката се поема от държавния бюджет заедно с останалите социални услуги, на които общината е доставчик.

„Радвам се, че на обитателите са предоставени условия, близки до семейната среда”, коментира кметът Стефан Радев. Общината в Сливен е първата в страната, която работи в областта на услугите от резидентен тип. Чрез тези услуги потребителите се извеждат от големите социални домове, осигуряват им се условия, при които се избягва социалната изолация.

Защитеното жилище се намираше в друг район на града. Но преди три години потребителките бяха изведени от него, тъй като имотът започна да се руши.

Програмата за хуманитарна помощ на Европейското командване на САЩ включва различни проекти в няколко европейски държави. През последните десет години за подобни проекти в България са били инвестирани близо 6 млн.долара от американското правителство.

Коментари

Задължително поле