Европол издирва престъпници със забавни честитки (СНИМКИ)

Сред "поканените" да се върнат у дома е и българин

В разгара на лятото Европейска полицейска служба прибегна до необичаен, но любопитен начин за проследяване на 21 престъпници, издирвани на територията на общността. От Европол решиха да "поканят" пристъпилите закона да се предадат на полицията в родните си държави,  като им изпратят шарени картички със забавни благопожелания през интернет.

„Скъпи Артър, белгийските пържени картофки са най-вкусните и знаем, че ти липсват. Върни се, за да им се насладиш – имаме чудесна изненада за теб”, гласи посланието от на картичката, с която белгийската полиция издирва наркотрафикант. Илюстрирана с рисунка на статуята на пикаещото момченце, един от популярните символи на Брюксел, фунийка с картофки и чаша бира, картичката е адресирана до 38-годишния Артър Нороки.

Лятната кампания на Европол започна в рамките на продължаваща инициатива за откриване на следите на най-търсените престъпници на континента.

Сред тях има и българин. "Хей Ивайло, имаме малка изненада за теб. Върни се скоро, няма да съжаляваш. До съвсем скоро, надяваме се! Полицията", пише в "българската" картичка, адресирана до 44-годишния Ивайло Митев, укрил се след присъда за телесна повреда.

5476

„Скъпи Фарук, знаеш, че животът е най-хубав в сладка Франция. Надяваме се скоро да се прибереш”, пише в картичка от френската полиция, която завършва с фразата „Липсваш ни”. На картичката са Айфеловата кула, мъж с работен комбинезон, който държи франзела и бутилка червено вино. Тя е за Фарук Хаши. Той е осъден задочно през 2009 на 20 години затвор за няколко въоръжени грабежа и се смята, че живее във Франция, Белгия или Холандия.

Зад хумористичното послание обаче се крие сериозната цел на Европол да накара хората да следят сайта на полицейската агенция и това да помогне за издирване на престъпници, които се укриват от правосъдието. От започването на издирването на „най-търсените” на сайта www.eumostwanted.eu през януари 2016 са открити и заловени 36 души – 11 от тях като пряк резултат от информация, подадена на Европол. След предишна подобна кампания бяха арестувани трима души, един от тях британец, който беше разпознат като келнер в бар в Амстердам. Холандци са влизали в сайта, забелязали са снимката на беглеца и са го разпознали като работещ в бар. Два дни по-късно той е бил арестуван.

Европол залага и на това, че и престъпниците отиват на летуване и там също могат да бъдат разпознати. Често те избират да посещават Испания, Турция и Италия.

Използвани са материали от Агенция БГНЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл