Евакуираха 2500 души в малък германски град заради две неизбухнали бомби от Втората световна война

Спецпрокуратурата дава подробности за акцията срещу престъпна група за трафик на мигранти

Предупреждения за опасно време и днес, оранжев код в 4 области в страната

КЕВР обсъжда цената на природния газ

Съветът на коалицията ще заседава за партийните субсидии

Италиански мафиот избяга от затвор в Уругвай

На 25 юни 2019 да почерпят

Голф комплексът до Елин Пелин има нов собственик Имотът е продаден на българска компания, собственост на бизнесмена Мирослав Печев

Над 3000 софиянци дават жилищата си на туристи Броят на обектите, предлагани чрез Airbnb, расте с 80% годишно

Два изтребителя „Юрофайтър“ се сблъскаха в Германия, един пилот е загинал

Холандия без мобилни и стационарни телефони заради авария

Буря отнесе покрива на кооперация в Пловдив

Наредба ще доведе до хаос в туризма Нормативният акт не прави разлика между продажба и плащане в сектора на услугите

Двоен стандарт при 30% от храните в ЕС Кока - колата с глюкоза и повече калории у нас

Аварийно-спасителни екипи в Пловдив са реагирали над 40 сигнала заради дъждовете В София пожарникари са отработили 42 сигнала

Европол: Криптовирусът WannaCry заразил над 200 000 компютъра в 150 държави

Глобалната кибератака от петък е взела повече от 200 000 жертви в над 150 държави. Това обяви изпълнителният директор на „Европол“ Роб Уейнрайт.

„Никога не сме виждали нещо подобно“, каза той пред британската телевизия ITV. „Последният брой е над 200 000 жертви в най-малко 150 държави. Много от тези жертви са фирми, включително големи корпорации, както и правителствени мрежи“, посочи Уейнрайт.

От МВР вече разпространиха предупреждение за новия опасен вирус WannaCry, чиито потенциални жертви са милиони компютри по света. Експерти по киберсигурност от ГДБОП дават съвети как да се защитинм- вижте ги ТУК

Роб Уейнрайт предупреди, че има опасност напрежението да ескалира, предаде БГНЕС. Все още не е ясно какво ще видят хората, когато в понеделник сутрин включат компютрите в офиса си. „Ние провеждаме около 200 глобални операции срещу престъпленията в киберпространството всяка година, но това е наистина е невиждано. Този обхват е безпрецедентен“, призна директорът на „Европол“.

Според него мотивите за нападението остават неизвестни, но очевидно са с криминален характер. Уейнрайт каза, че атаката е безразборна, бързо разпространяваща се и уникална, тъй като вирусът на един компютър може автоматично да се разпространи през цялата мрежа. По думите му, няколко банки в Европа са били засегнати.

„Европол“ работи с колегите си от ФБР, за да открие отговорните лица. Въпреки това, киберпрестъпленията остават в „ъндърграунда“ и идентифицирането на хактерите и тяхното местоположение става все по-трудно.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.