Европол: Криптовирусът WannaCry заразил над 200 000 компютъра в 150 държави

Глобалната кибератака от петък е взела повече от 200 000 жертви в над 150 държави. Това обяви изпълнителният директор на "Европол" Роб Уейнрайт.

"Никога не сме виждали нещо подобно", каза той пред британската телевизия ITV. "Последният брой е над 200 000 жертви в най-малко 150 държави. Много от тези жертви са фирми, включително големи корпорации, както и правителствени мрежи", посочи Уейнрайт.

От МВР вече разпространиха предупреждение за новия опасен вирус WannaCry, чиито потенциални жертви са милиони компютри по света. Експерти по киберсигурност от ГДБОП дават съвети как да се защитинм- вижте ги ТУК

Роб Уейнрайт предупреди, че има опасност напрежението да ескалира, предаде БГНЕС. Все още не е ясно какво ще видят хората, когато в понеделник сутрин включат компютрите в офиса си. "Ние провеждаме около 200 глобални операции срещу престъпленията в киберпространството всяка година, но това е наистина е невиждано. Този обхват е безпрецедентен“, призна директорът на "Европол".

Според него мотивите за нападението остават неизвестни, но очевидно са с криминален характер. Уейнрайт каза, че атаката е безразборна, бързо разпространяваща се и уникална, тъй като вирусът на един компютър може автоматично да се разпространи през цялата мрежа. По думите му, няколко банки в Европа са били засегнати.

"Европол" работи с колегите си от ФБР, за да открие отговорните лица. Въпреки това, киберпрестъпленията остават в „ъндърграунда“ и идентифицирането на хактерите и тяхното местоположение става все по-трудно.

Коментари

Задължително поле