Европол обсъжда бъдещето на Балканите

Цветан Цветанов и Клод Мораес откриват форума в НДК

Мария Габриел ще говори за киберсигурността

Западните Балкани и сигурността в региона са един от акцентите в днешния дневен ред на Съвместната група за парламентарен контрол на Европол. Срещата в НДК ще бъде открита от председателя на вътрешната комисия в НС Цветан Цветанов и от шефа на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент Клод Мораес. Двамата ще бъдат и съпредседатели на четвъртото парламентарно събитие на българското европредседателство.

Съвместната група за парламентарен контрол (СГПК) е форма за надзор над функционирането на Европол от страна на Европейския парламент, съвместно с националните парламенти. Това е втората среща на групата след нейното учредяване.

Минало и бъдещо сътрудничество със страните от Западните Балкани е темата на презентациите на Олдрих Мартину, заместник-изпълнителен директор на Европол и на Владимир Ребич, генерален директор на полицията в Министерство на вътрешните работи на Република Сърбия.

Участниците ще обсъдят Проекта на многогодишното програмиране на Европол 2019 – 2021 с Роб Уейнрайт, изпълнителен директор на Европол. Прит Паркна, председател на Управителния съвет на Европол, ще предостави актуална информация за работата на Съвета с фокус върху Стратегията за външно действие на Европол 2017-2020.

Комисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел ще говори на тема “Противодействието на незаконното съдържание онлайн и оптимизиране на киберсигурността”.

Приносът на Европол към борбата с тероризма и превенцията на организараната престъпност е темата на изпълнителният директор на Европол Роб Уейнрайт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България