Близо 200 страни се договориха за правилата за прилагане на Парижкото споразумение за климата

Сняг и поледици днес, в седем области е обявен жълт код

САЩ подкрепиха решението на ЕС за „Северен поток 2“ и санкциите срещу Русия

Инцидент в мина в Китай, седем загинали и трима ранени

Бащата на стрелеца от Страсбург признал, че синът му подкрепя ИДИЛ Роднините на Шериф Шекат са освободени от ареста

Какъв скъпоценен камък да носят зодиите?

България ще бъде страна на семейство от мъж и жена!

На 16 декември 2018 да почерпят

Пътят на Петър през огън и лед Авантюристът се готви да покрие „Тройната корона” през март

Червеното цвекло нормализира кръвното налягане Подходящи за консумация са и листата

Арестувани са четирима души, включително двама полицаи, за „обида на турското знаме и нация”

Млада жена бе блъсната на пешеходна пътека в центъра на столицата

ЕС призова Турция да се въздържа от всякакво едностранно действие в Сирия

Банско е № 1 и ще остане № 1, заяви Цветан Цветанов на официалното откриване на сезона в курорта

Спешна среща между Спас Русев и Славиша Стоянович

Европол предупреди за ръст в разпространението на детска порнография онлайн

60% от европейските държави регистрират увеличение на разпространението на детска порнография в интернет. Това се посочва в годишния доклад за киберзаплахите на Европол.

Разпространяването на материали, свързани със сексуалната експлоатация на деца и между самите подрастващи, е в топ пет на основните киберзаплахи, посочени от службата, предаде БТВ. Характерно е, че делът на подобно съдържание, което се излъчва в реално време във видеочатове през високоскоростен интернет, продължава да расте. От отдела за противодействие на киберпрестъпността в ГДБОП отчитат три милиона опита от територията на България да се достигне до подобно съдържание в мрежата.

Големият избор от платформи и услуги са използвани, за да увеличат анонимността и достъпа до съдържание със сексуална експлоатация на деца посредством криптирани услуги и тъмния интернет, категорични са експертите по киберсигурност.

„След като бяха разбити няколко големи организации, които се занимават с това, хората, които развиват този бизнес или се занимават с това съдържание, започват да използват директен канал за контакт помежду си и информацията не се съхранява централизирано, а се разпространява разпръснато в това затворено общество”, обясни Ясен Танев – експерт по киберсигурност.

По думите му се установява една изключително негативна инициатива да се генерират приходи чрез киберпрестъпления с експлоатирането на деца с онлайн чатове и дистрибутиране на видеоизображения през високоскоростен интернет.

В доклада се споменава за успешна акция на българската полиция през юли с арестуването на 8 заподозрени за разпространение на детска порнография.

„През миналата година имаме над 60 случая, които сме работили по линия на онлайн сексуална експлоатация на деца – тази година от началото на годината до края на август 54 случая. Имаме задържани”, обясни Явор Колев – отдел „Киберпрестъпност” в ГДБОП.

Европол отчита нарастване на стрийминга със сексуална експлоатацията на деца и делът на материали, които са генерирани от непълнолетни.

Преди пет години започнахме инициатива която обхваща 7 доставчици или 80% от доставката на интернет в страната. Те филтрират достъпа на съдържание, което ние предоставяме от така наречения черен списък на Интрепол.

Черният списък с детска порнография в интернет съдържа 4300 сайта.
ГДБОП получават ежедневно информация от големите интернет платформи за активност на български потребители, свързана с подобно съдържание.

От отдел „Киберпрестъпност” съветват деца и родителите да подават директно сигнал на сайта им, ако се сблъскат с подобно съдържание или потребител в интернет.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.