На 14 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 14.11.2019

Полски екстремисти готвели атаки срещу мюсюлмани Задържани са двама от групировката във Варшава и Шчечин

Унгария прие ЕС да я глоби с 1,5 млрд. евро Сумата е 10% от всички съмнителни разходи

Холандия намалява до 100 км/ч скоростта на магистралите Решението ще влезе в сила от 2020 г.

165 лева повече за две трети от учителите Вдигат лекторските часове със 17-18%

Ердоган пристигна в Белия дом

Край на схемата с фиктивни строежи (Обзор) Премахваме законовите вратички, позволяващи да се продават жилища в постройки, които не покриват изискванията

Амортизация на апартамент, отдаван под наем

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 14 ноември 2019

Екатерина Захариева представи възможностите за бизнес с България пред правителството на Намибия

Банков шеф обра трезора и избяга

Предлагат по-висок акциз за цигарите Автоматите на самообслужване без касови бележки

Слагат БДС на ръжения и пълнозърнестия хляб

Един лев за преглед при джипито да плащат децата Предлагат повишаване на цените на 220 клинични пътеки

Евростат: В България има най-много хора, които живеят в риск от бедност

България е страната в ЕС с най-висок процент от население, което живее в риск от бедност и социално изключване. Това сочат данните от анализ на Евростат за ситуацията по този показател сред държавите-членки на ЕС през 2017 г. Средният показател за ЕС относно хората, които живеят в риск от бедност и социално изключване е 22,5 на сто. Анализът на Евростат е по повод днешния Международен ден за изкореняване на бедността, който се провежда всяка година на 17 октомври.

Въпреки тези негативни данни страната ни е регистрирала и спад от 6 процента за хората които живеят в риск от бедност – през 2008 г. те са били 45 на сто, а през миналата година – 39 на сто, или 6 на сто по-малко, според данните от анализа.

Освен това броят на хората, които са живеели в риск от бедност и социално изключване е бил 2 млн. 767 хиляди през миналата година, при 3 млн. и 421 хиляди през 2008 г. или спад с около 650 000 души за 10-годишен период.

Статистиката на Евростат е подкрепена и с конкретни цифри – през 2008 г. годишният среден разполагаем доход на едно лице след социални трансфери е бил 4247 лв, докато през 2017 г. сумата е достигнала 7 022 лв, или ръст от 2770 лева.

Прагът на риск от бедност у нас при самотните хора е бил 2548 лв, като достига до 4213 лв. през миналата година, или ръст от 1660 лева.

При домакинствата с две деца над 14 години прагът на бедност през 2008 г. е бил 5351 лв, докато през миналата година достига 8 848 лв, или ръст от близо 3500 лева.

Данните на Евростат показват още, че в ситуация на риск от бедност у нас са се намирали около 40 на сто от жените и 37 на сто от мъжете, които са били в социални затруднения.

Около 41 на сто от лицата, които са били в риск от бедност са били под 18-годишна възраст, а близо 50 процента – над 65 години.

Освен това работещите българи, които все пак са били в риск от бедност са били 23 на сто, докато безработните са били 74 процента от хората у нас в състояние на риск от бедност.

Най-нисък дял на хора в риск от бедност е регистриран в Чехия – едва 12 процента, отчита Евростат. Други страни с нисък процент население в риск от бедност са: Финландия и Норвегия – по 16 на сто, Словакия, Холандия, Словения, Франция, Дания и Швеция – по 17 процента и др.

В другия край на класацията с население с висок процент от риск от бедност са страни като България – 39 на сто, Румъния – 36 процента, Гърция – 35 процента, Литва, Латвия и Италия – с по около 30 процента и др.

Като цяло най-много хора, които са живели в риск от бедност през м.г., е регистриран в Италия – 17 млн. души, Германия – 15,5 млн., Испания – 12,2 млн. и Франция – 10,7 млн.

Най-висока е била летвата на годишния среден разполагаем доход за праг на бедност в Люксембург – 36 000 евро, като там самотно домакинство е имало праг за бедност от 39 000 евро, а домакинство с две деца – 45 000 евро.

Единствената страна в ЕС, която вместо увеличение регистрира намаление на годишния праг на бедност за 10-годишен период, е южната ни съседка Гърция – от 10 800 евро през 2008 г. – спад до 7 600 евро през 2017 г., отчита Евростат.

Според анализа на Евростат изкореняването на бедността е сред основните цели на Съюза. Подобна е и основната грижа за ООН, която стартира Третото десетилетие на ООН за борба с бедността (2018-2027), под надслов „Ускоряване на глобалното развитие действия за свят без бедност „.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Евростат някой ги излъгал, че сиромашията в България е намаляла. Напротив тя се увеличи заради крадливите свине от свинефермата герб. Крадецо бойко и аверите му станаха милиардери и мултимилионери, а народа осиромаша. Истината е, че социално изключени са над половината население на страната. На ръба на социалното изключване са над 20%.

    1. Забравил си да споменеш главните крадци – червените фашисти от БКП. Само Димитър Станишев прибра 27 милиона долара. А само той ли е? Крадецо е от смрадлиите ДПС и БСП и агенти на ДС. Не ги споменаваш, защото си един от тях, но не си се урЕдил с червено куфарче и сега роптаеш и заработваш като трол на Болен Сидеров.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.