Евростат: Повече от половината българи не могат да отидат на море В разгара на лятото почивка за седмица у нас излиза в най-добрия случай около 650 лева

Повече от половината българи не могат да си позволят едноседмична почивка извън дома, показват последните данни на Евростат.

България значително се отличава от богатите държави в Евросъюза. В Швеция, Люксембург, Дания, Финландия и Австрия много малка част от населението не може да си позволи да почива – едва между 8 и 15 на сто от хората.

А ето и как се  променя картина у нас – над 56 на сто от българите не могат да си позволят ваканция. По-зле от нас са само румънците и хърватите, които са в дъното на тази класация.

Статистиката отчита, че българите, които не могат да почиват, намаляват през последните години.

„Доходите са основното обяснение за това защо все по-голяма част от българите могат да си позволоят почивка извън къщи, като последните години имаме растеж на заплатите”, коментира  пред bTV Десислава Николова от Института за пазарна икономика.

„След 15 септември цените рязко спадат, цените са много добри и в началото на сезона между 1 май и 15 юни”, отбеляза Румен Драганов от Института за аналии и оценки в туризма.

 

Оптимистичните прогнози сочат, че чак след 20-30 години ще успеем да догоним европейските доходи и да почиваме като останалите в Европейския съюз.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. И нека си спомним с колко се ходеше на почивка за 2 седмици преди 89 г:) За децата и средното училище, даже и за студентите беше 20 дни – 14 и 20 дни това беше нормалната почивка. другото 7-8 дни не се смяташе за почивка..И още да си спомним какъв % от населението ходеше? И да си спомним за санаториумите и за цените им…сега разбира се сега пак ходят за дълго и на много звезди..знаем кои са и какъв е %…И това не е нормално

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.