Кола се запали при задвижване

Бразилецът Маркиньос, бивш национал на България, ексклузивно пред „Труд“: ЦСКА върви нагоре

Спипаха трима столичани в момент на предлагане на дрога

Със сензорна система ще ловят изстрели на бракониери в НП “Пирин“

Арестуваха две българки в Милано заради обир на студентка

60-годишна жена се хвърли от скала

Подобрява се състоянието на момичето, блъснато от джип на столичен булевард

От МВР не потвърждават информацията за пътен инцидент на спирка в София

Няма опасност за живота на детето, блъснато от кола на НСО

Диана Ковачева: Омбудсманът е винаги на страната на гражданите

Роудстър за 1,7 млн. евро без покрив и челно стъкло McLaren Elva ускорява до 200 км/ч за по-малко от 7 секунди

МВР с масови проверки по пътищата заради катастрофите в последните дни

Пророк Йоло “Библия на българите и човечеството” влезе в сакралната книжнина

Ново земетресение с магнитуд от 4,5 в Албания

Броят на жертвите от изригването на вулкана в Нова Зеландия достигна 16 души

Евросъюзът и Русия трябва да си стиснат ръцете Брюксел и Москва нямат друг ход, освен да се обединят срещу икономическия натиск на САЩ

За последните десетина години геополитическо напрежение нараства с огромна скорост и днес е надвиснало като дамоклев меч над Европейския съюз: финансовата криза от 2008 г., преселническата криза, украинският конфликт, „Брекзит” и не на последно място избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ, което кара Брюксел и Вашингтон да заемат диаметрално противоположни позиции по много въпроси.

Това ударно връщане към геополитическата действителност се изразява конкретно в безпрецедентно покачване на напрежението между Запада и Русия след края на Студената война.

Въпреки всичко обаче, комбинирането на три ключови фактори би могло да помогне на европейците отново да вземат в ръцете си своята собствена съдба и да формулират нов „голистки път” между Запада и Изтока. На първо място, „атлантическите революции” във Вашингтон и Лондон позволяват на жителите на Стария континент да си върнат контрола върху своето бъдеще, включително и в сферата на сигурността.

На второ място, възпрялата популистката вълна в Европа победа на Еманюел Макрон във Франция, както и вероятното преизбиране на Ангела Меркел за канцлер на Германия през септември 2017, осигуряват на Европа недостигащата и досега движеща сила, възстановявайки стабилната френско-германска ос.

Накрая, Русия, която съумя да постигне стратегическите си цели в Украйна и Сирия, осъзнава в навечерието на президентските избори през 2018, че силната външна политика следва да се опира на устойчив икономически растеж.
Ангела Меркел говори за това през май, след приключването на срещата на Г-7 в Таормина: „Времето, когато можехме изцяло да разчитаме на други, остана в миналото. Днес, ние, европейците трябва изцяло да вземем съдбата си в своите собствени ръце”.

Избирането на Еманюел Макрон също даде важен импулс на Европа: новият френски президент стартира очакваните от Берлин реформи и се срещна във Версай с Владимир Путин.

В същото време, приетите на 2 август поредни американски санкции срещу Русия убедиха европейците в необходимостта да дефинират нов стратегически път. Въпреки мнението на Брюксел, Вашингтон утвърди редица мерки, които могат да се отразят негативно на европейските компании. Тези санкции ще позволят на САЩ да налагат глоби, да въвеждат банкови ограничения и да изключват от участие в търговете в Съединените щати онези европейски компании, които дръзнат да се включат в изграждането на руските газопроводи или пък използват долара при разплащанията си с Русия.

Франция вече се опари от санкциите, наложени на BNP Paribas, на която се наложи през 2014 г. да плати на американската хазна девет милиарда евро за да избегне съдебно преследване, и сега трябва да защити интересите си.
Вашингтон използва санкциите като екстериториален закон във вреда на европейските предприятия и в полза на американските. Санкциите са насочени срещу много европейски компании, както и против редица газопроводни проекти, в частност, „Северен поток 2”, който се финансира частично от Engie и трябва да осигури доставката на руски природен газ в Европа, през Германия, докато американците планират да изнасят в ЕС собствения си шистов газ на много по-висока цена.

В подобна ситуация, воденият от френско-германския дует Европейски съюз трябва да се ориентира към открит и конструктивен диалог с Москва (с която имаме много обши политически, икономически, търговски и енергийни интереси) и да облекчи осъществяването на редица инициатива в тази посока.

На първо време, развитието на диалога може да се осъществява в рамките на срещата на върха Русия-ЕС, която да приеме и утвърди пътна карта на конкретните проекти, целящи формирането на (както посочва навремето Жан Моне) „фактическа солидарност”. Тази солидарност следва да касае реализацията на съвместни енергийни проекти, както и сътрудничеството в агропромишлената и космическата сфери. В тези условия, ЕС следва да продължи да подкрепя текущото търговско сътрудничетво, например в рамките на проектите „Северен поток 2” и „Ямал”, без да ги обвързва с каквито и да било политически съображения.

Освен това, руско-европейските отношения могат да бъдат разширени и задълбочени с провеждането на нова Конференция за сигурност и сътрудничество в Европа като онази, която през далечната 1975 г. послужи за основа на „разведряването” и „перестройката”. Тази конференция, също както и първата, би могла отново да се проведе в Хелзинки и да постави на преден план въпроса за свободната търговия между ЕС и Русия, както и сътрудничеството между тях в сферата на сигурността. Брюксел и Москва биха могли да подпишат нов Заключителен акт, която да им позволи да завършат успешно процеса на разведряване в сферата на сигурността и да формират действена солидарност на общото географско пространство от френското атлантическото пристанище Брест до руския тихоокеански порт Владивосток.

Цената – 1,2% от БВП
Макроикономическите показатели сочат, че икономиката на Русия се е адаптирала към европейските санкции, според Игор Николаев, директор на Института за стратегически анализи към компанията ФБК, цитиран от “Дойче веле”.
Въпреки това, според него “страната може и да се адаптира и пак да е близо до нулевия растеж. Според оценка на ФБК западните санкции са причинили на Русия годишни загуби в размер на близо 1,2 процента от БВП. А още след година, ако не бъдат вдигнати, икономиката изглежда ще започне да губи годишно по три и повече процента от БВП.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (42)

 1. Когато Хитлер окупира Судетите, това впечатли само чехите, защото там по принцип живееха повече немци, та се размина без много медиен шум. Но когато Хитлер окупира Австрия, немските медии работеха на пълни обороти, за да обясняват, че там живеят немци, които вътрешно искат да са единени с Велика Германия. Същите напъни има от три години в руските медии относно Украйна. И ако е само Украйна – с мед да го намажеш… Лошото е, че апетитът идва с яденето. След Судетите и Австрия, Хитлер и Сталин окупираха Полша. След Украйна, коя държава ще загуби суверинитета си? Беларус? Литва? Латвия? Естония?…. Там също има голяма руска диаспора и е достатъчен аргумент за Путин да пусне „зелените човечета“ в действие. САНКЦИИ ДО ДУПКА!!!

   1. Не така, другарю!
    Знаеш ОПОРНАТА ТОЧКА, спусната ни от Кремъл – СЪС ВСИЧКИ СРЕДСТВА трябва да ВБИЕМ КЛИН между САЩ И ЕВРОПА!
    Затова трябва да НАКАРАМЕ ВСЕКИ ДА СЕ СЪМНЯВА в правилнпстта на санкциите!
    В С Е К И!
    И по ВСЯКАКЪВ НАЧИН – където можем с ПРИДУМВАНЕ! Където не можем с придумване – СЪС ЗАПЛАХИ и КОМПРОМАТИ!
    Където не можем и с това – ДИРЕКТНО ЧРЕЗ ОСАКАТЯВАНЕ и ЛИКВИДИРАНЕ!
    Засега се съсредоточете на 1 и 2 способ!
    За способ 3 ние имаме КВАЛИФИЦИРАНИ КАДРИ!

    Ваша покорна КУРбелийка от ПОЖИТАНО 20.
    П.П. ЖИТАН, както знаете е нашият електорат! Вече съм внесла в столична община
    МОЛБА за преименуване на улицата В ЧЕСТ НА НАШИЯ ЕЛЕКТОРАТ!

    1. Нещо си се объркал, господине. Самият Тръмп и неговите политически врагове, от различни страни, по противоположни причини, но упорито забиват клинове между САЩ и Западна Европа. Пардон, срещу ЕС. Причината е проста. САЩ искат цялата, в това число и икономическата, власт на планетата, докато лидерите на ЕС си въобразяват, че властта ще бъде поделена: Политическата и военната на САЩ, а финансово-икономическата на ЕС, основно но Германия.

  1. Година преди Сталин и Хитлер да сключат договора си от 1939 година, в Мюнхен, четири тогавашни велики сили, Германия, Англия, Франция и Италия, изклюват САЩ и Русия от политическия живот на Европа (сега, в световен мащаб, САЩ се опитват да направят срещу Русия) и дават не само политическа възможност, но и кредити, за да може Германия бързо да се превъоръжи и да започне обещания от Хитлер в негова а Майн кампф, своя ДРАНГ НАХ ОСТЕН, натиск на изток, срещу СССР, както се нароча тогава Русия.

   Така че преди тогавашна Русия да сключи договор с Хитлер за приятелство и ненамеса с нацизма, през 1939-та, точно същото, но откровено насочено насочено срещу Русия, правят прехвалените западни цивилизации Германия, Англия, Франция и Италия, като водящата роля е поделена между Германия и Англия. Между Хитрел и Чембърлейн.

   И, за изненада, Чърчил, който е ръководител на фракция от парламентарната група на торите, налагаща тази политика, точно по това време нищо не прави и мълчи като ням.

   1. Драги ми, Трънкин, демек Глог!
    Другарю,

    Много Ви моля да не се задълбавате на тема Хитлер!
    Поради ПРОСТАТА ПРИЧИНА, че ВСИЧКО в беГЕТО (бе и си остава!) е ТОЧНО КОПИЕ на НАЦИОНАЛ СОЦИАЛИЗъъъМА!
    И „бригадирското движение“, и строежите на „пътища“, и строежите на „язовири“,
    и горенето на книги, и концлагерите, и КДС=гестапо, и т.н.

    Колкото до ДРАНГ НАХТ ОСТЕН – в МАЙН КАМПФ (похода на изток – в моята борба) ВЪОБЩЕ НЕ БИВА ДА СЕ ЦИТИРА защото
    БРОЯТ НА ОСТЕН в моята борба е едва 23 пъти! А БРОЯТ НА ФРАНЦИЯ в моята борба е 877 пъти!

    По-добре се съсредоточете върху ЛОШИТЕ САЩ!

    И не намесвайте ВСВ, където Хитлер ЗАЕДНО СЪС СТАЛИН СЪВМЕСТНО ЗАГРАБИХА ЦЯЛА ЕВРОПА!
    Не бива да даваме повод НИЕ-ЕВРОПЕЙЦИТЕ да се страхуваме от
    ВТОРИ ПАКТ МОЛОТОВ-РИБЕНТРОП (сега Путин-Меркел)!
    А колкото ди КРЕДИТИ за НационалСОЦИАЛИСТИЧЕСКА Германия от Европа – с удоволствие ще издам книга по въпроса, ако ми предоставите ФАКТИ!

    СЛЕДВАЙТЕ опорните точки, МОЛЯЯЯЯЯЯЯ!

    Ваша покорна КУРбелийка от ПОЖИТАНО 20!

 2. ФБК, DW, ИСА-тези институции са американски и в посоката срещу САЩ не работят. Следвателно статията е профанация.

 3. DW, ФбК и института работят по поръчка на американци, затова не трябва да им се вярва!

 4. Санкцийте идват от САЩ и Европа, не защото така са решили САЩ, а защото така си реши Русия завземайки, пардон анексирайки Крим от Украйна. Това не е акт на желание, а акт на протест от страна на свободна Европа, срещу окупаторите на Крим. Просто и елементарно за този които иска да гледа. За про руските елементи ще се намерят 1001 причини да се заобиколи истината и да не се признае явната агресия на Русия срещу съседите си.

  1. КУРВО. СЕРЕШ ЛИ ПАК С РАЗПРАНИЯ СИ ЗАДНИК

   1. Хахаахха. Харесва ми пъдарския ти манталитет. Нека хората видят каква е руската интелигенция в страната ни и какво иде на талази от изток.

    1. ЗНАМ ЧЕ ХАРЕСВАШ. ВИЕ СОРОС КУРВИТЕ СТЕ МАЗОХИСТИ. И ДА ТЕ ЕБА И ДА ТЕ БИЯ ЩЕ ТИ ХАРЕСА ОЩЕ ПОВЕЧЕ. И ПРЕДИ СЪМ СИ ИМАЛ ОТНОШЕНИЯ С ПРОСТИТУТКИ КАТО ТЕБЕ. ЕДНИ И СЪЩИ СТЕ

     1. Така е. На приказки сте известни, че го докарвате. На дела след русофилистиците(вече и явни педерасти) само съсипани държави. Явно сега да си руски педер е доста модерно. Поздрави на приятелките ти Велемир и комент.

  2. Не се връзвайте заради Крим, то и нашите от НАТО и САЩ разпориха Югославия с обеднен уран и откъснаха Косово, за да го дадат на албанските примитиви, защото са лесни за манипулиране и послушни. А расия просто не е послушна и за това ще я плюем, но да видим кой ще ни рани, ако рашките все пак победят. Тогава децата ни ще страдат и ние също.

   1. Расия си е жалка и недоразвита, та за това. Пък ти ако искаш си пиши глупостите от триста ника :), просто доказваш какъв жалък режим подкрепяш.

   2. Като типичен руски трол манипулираш като сравнаваш ябълки с круши. Югославия се разпадна сама защото сърбите не можеха да удържат по-развитите хървати и словени. Америка се намаси, след невиждани от ВСВ в Европа престъпления да спре идиотията, която Европа не можеше да спре защото искаше да угоди на всички, включително на Русия. Косово няма нищо общо с Крим . Там не са навлизали чужди войски и не е присъединено към държавата от където идват чуждите войски. Така че тия опорни точки не впечатляват отдавна никого. Обади се на пАсолството за нови.

    1. Къдя не са влизали чужди войски бря бастун, ти може да си бил на Марс или на Луната по това време и да не помниш, но ние помним и знаем за разлика от промитите безмозъчни на козяк.

     1. В Косово не са влизали чужди войски, за разлика от десанта на зелените човечета в Крим. Та с помненето май не сте много добре. Сигурно е от егенето. Или помните само това, което ви казва пАсолството да помните.

 5. Ами то и ‘Труд’ трябва да спpе да пише глупости, ама ей го на – кво да праиш…

 6. E то Русия с мижавия си БВП от 1 трилион – дали с нея или без нея ЕС няма да усети разликата.

  1. ТЪПИР. ЗАПАДНИТЕ ЗАВОДИ РАБОТЯТ НЕ САМО С РУСКА ГАЗ НО И С РУСКИ МАТЕРИАЛИ. САМО ЩЕ ТИ КАЖА ЧЕ ЖЕЛЕЗАРИИТЕ НА НЕМСКИТЕ КОЛИ СЕ ПРАВЯТ В РУСИЯ. ПРИРОДНИ БОГАТСТВА БОЛ. В ЕВРОПА НЯМА НИЩО. НЕ МОЖЕШ ДА ПРОИЗВЕДЕШ НЕЩО ОТ НИЩО. ТЪПИР

   1. Квото и да си говориме, германците правят, а не руснаците. Те само руда и газ копаят. В Европа има пари. В Русия, шишарки, Бояришник и пъпиви рускини с широки рамене. Ааа няма и ред, ред и законност няма. А ако не е Русия, ще се внесе от Бразилия или Китай…сеш се, че железото идва не само от Русия, а газта може и от САЩ на борсови по-ниски цени и от Катар да дойде. Така, че всичко най-хубаво троле ама на руснака здраво да му е дупе да копае руди и да мълчи, че не може да си позволи нищо освен Боярищник…Тръгнал с копане да ми се перчи.

    1. ТИ НА РУСКИНИТЕ ЗА ШИРОКИТЕ РАМЕНЕ ЛИ ЗАВИЖДАШ ПИДАЛ ГНУСЕН. ЯВНО СИ НЕЖНО ПЕДАЛЧЕ – МЪРШАВО. АМИ ШИРОКИ ЩЕ ИМАТ. БОРБЕН И СИЛЕН НАРОД СА. А НЕ КАТО ТЕБЕ ГАД ДА ЛАПАШ НА УМРЕЛИЯТ ЕВРЕИН ВИСНАЛАТА ПИШКА.
     АБЕ ЩОМ СИ РЕШИЛ ЛАПАЙ МАСТИЙО. НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ТЕ СПРЕ. ЩОМ ТИ Е ХУБАВО

    2. Стрино petroha, знаеш ли как се сгъстява газа, при какви условия? А колко много разходи са нужни, за да се сгъсти този газ, а после да се върне в нормално състояние??? Най-евтиния сгъстен газ е по-скъп с цели 30% от руския доставен по тръби. А от там нататък смятай колко много ще вдигне цената на всички стоки и услуги едно такова увеличение от 30%. Верно, че ви плащат да пишете глупости, но пък не можете да лъжете безспирно ма шафрантийо. Сакам да видим наистина как ще се отрази на икономиката и на живота на европейците едно увеличение на цената на газа с 30 и повече %.

     1. Охоо.Газпром може да го направи още по-евтин, но страните не искат да са зависими от Русия както беше Украйна. Защото ще минат 2 години и когато дойде зимата ще вдигнат така цените, че да си избият всичките намаления. Ако ли не „пръчка“ в спиците на икономиката и спиране на газа. Следва отлив на инвестиций и съсипване на държавата за 10 години. После анексация (както в случая с Крим). При нас може да е североизточна България. Видяхме как „съсипват“ руснаците и колко непостоянни са. Мерси.

     2. Доколкото си спомням , petroha е специалист/бизнесмен в сектор от икономиката – бизнес с услуги – хигиенизиране , а казано по-просто – кенефочистач . Много често обаче се нагърбва и с несвойствени задачи , като в случая – да оплюва всичко руско и да хвали всичко американско и западноевропейско . А фактите говорят , че с природния газ майтап не се прави – прави се изгодна търговия , ако може и за двете страни . Не случайно страните , които “ не искат да са зависими от Русия както беше Украйна“ в момента строят Северен поток – изгодно им е да са зависими от Русия и не им пука от мнението на petroha и съмишлениците му .

     3. Стига с тоя газ. То Русия друго няма какво да предложи, ама чак пък толкова. Използвате го като чубрица в евтин ресторант. И да е евтин руският газ е вреден за България, защото Русия го шзползва за политически шантаж. Така че накрая ни излиза много скъп, не само на нос а и з 2 генерации напред.

    3. За да се втечни газа са необходими доста ниски температури, транспортира се в това състояние при същите ниски температури, което ще рече, че и транспорта не е евтин. Някой внушава на балъците колко е по-евтин втечнения газ, а реално той е на почти двойно по-скъпа цена от руския газ. А станциите за втечняване и обръщането на газа в нормално състояние са безумно скъпи, даже по-скъпи от газопроводите на Русия до Европа.

   2. Ти като НЕтъпир обясни как една Япония без никакви природни богатства е 4-5 пъти по богата от Русия. Същото и за Швийцария, Южна Корея и пр. Има много голяма разлика между това да имаш ресурси в земята и да си произвел нещо от тях, а трето е това нещо до е читаво.

    1. Голям тапир си. Япония, Корея, Германия са фабриките на САЩ. Все страни окупирани от краварите. А Швейцария никой не я бута никога, защото там са парите на всички банкстери.

     1. Баси и детското обяснение където си избарал. В тези страни отдавна няма държавни монополи, че да пишеш такива глупости. И въпреки всичко ако е така излиза, че окупираните страни от САЩ са в пъти по-добре отколкото останалите(поне по твоята логика). Истината е, че в страни със демократично управление и върховенство на закона развитието е на лице. В останалата част на света се водят експерименти на гърба на хората с поколения.

     2. Въпросът не беше чии са фабриките, а как се става богат без полезни изкопаеми и как се остава беден с много полезни изкопаеми. Отговорът е човешкия потенциал. Но това са въпроси, нека пак да кажа, извън интелектуалните възможности на руския трол. И отново призив към пАсолството: няма ли най-после да намерите малко по-интелигентни и осведомени блюдолизци (на руски: выкормиши). Тия тук са много ниска топка- скучно ми е вече.

    2. Ей ти съседна Турция, беше страна за обработка на суровините за запада, а после взе , че спря да им обработва суровините и започна да произвежда и глей сега каква икономика имат. И братушките ще обърнат постепенно на свое производство, а богатия запад ще си купува стоки, не суровини като сега. Но ти не разбираш от тези работи, може и да не знаеш, че там в рассия действително се строят заводи.

     1. Примера с Турция е лош. Първо тя е бедна на полезни изкопаеми и така потвърждава моята теза, а не я опровергава. Второ икономиката й откак Ердоган реши, че ще става султан върви надолу. А що се отнася до Русия ако можеше щеще да започне собствано производство отдавна, още докато касите й бяха пълни, така както направи Китай и само за 20 години от развиваща се държава стана световна сила. Очевидно е, че руснаците не го могат. Вместо да работят здраво те избраха лекия път да дупчат земята и с това което печелят даром да шантажират другите да изпълняват прищевките им. А за неуспеха им все другите им виновни.И пак ще кажа: човешкия капитал е най-важен.

   3. В Англия и Ирландия не се отива и грам руска газ. Освен това газта, която ползват германците е германска щом са платили за нея, както като си купиш сирене в кварталния гараж е твое, а не на Пешо магазинера, за да дойде да иска от теб услуги и любов задето ти продал сирене. По-скоро той трябва да ти е благодарен, че си е продал стоката.

 7. Лично На Доналд Дон Педро е верен, като Американски Гражданин Правоверен…!!! Будь Здоров, Майор Петров.

  1. Престани да спамиш пространсвото с духовния си боклук. Не си интересен вече- по-скоро дразниш

 8. Не спорете деца, не е нужно точно това сега , ами вземете някое девойче прегърнете…!!! Фитнес, Колело. и Умствена Гимнастика разтягивает очень хорошо ЛАСТИКА…!!! Будь Здоров.

 9. Аз ви съветвам да четете историята, а вие ме нападате???? На времето така Хитлер гореше книги. После и в България повториха тази простотия. Даже в заставката от филма „На всеки километър“ го имаше – една посредствена актриса носеше портрета на Хитлер и пакет с книги и ги хвърли в горяшата клада. Интересноо ми е, как Стефан Данаилов с чиста съвест се подвизаваше, като министър на културата, след като филмът, направил го известен прокламира унищожаването и?
  Тук някой ще се напънат да адвокатстват с тезата, че това не са книги, а общински книжа.
  ОЩЕ ПО-ЛОШО, другари! Значи комунистите са имали сериозни причини да заличат истината. Значи някой от тях не са били толкова „светли“ и „чисти“, та се е налагало да се пречистят с огън!
  Мислете, хора! Четете историята, анализирайте фактите, но не едностранно посочените такива. И МИСЛЕТЕ!!!!!! Който вярва на пропаганда е по-зле и от най-тъпата овца!

 10. Царска Русия навремето непрекъснато се опитвала да насъсква гирманци и французи. Тоест силата й винаги и била слабостта на другите, а не собствените качества. Сега се опитва да прави същото с Европа и САЩ с разни подставини лица като световно неизвестния Дациано.Купени слуги Москва има не само в България.

  1. Не само гледаш! Виждаш, тиии… Виждаш!!!
   Апропо, „Цели сме изгорели от парене и пак не знаем да духаме“ са думи на Дякона Левски по повод на руските шпиони, опитвали се да му подлеят вода: Уловихме няколко шартанлъци и хайде – отдето е дошъл“. Двата цитата са от писмото на Левски до Филип Тотю – 08.04.1871г. Който не вярва – да провери!

  2. Купени слуги в България има наистина Москва , но в последно време купените американски слуги в България – какъвто си и ти , сте в пъти повече от купените руски слуги – вие , американските слуги сте изпълнителната и законодателна власт в уж демократична България . А купените управници на държава , страна , област или племе се наричат компрадори . Американската практика /също и испанската и португалска/ от преди 300-400 години да купуват негърските вождове на племената в Африка , а вождовете им продават съплеменниците си за лъскави стъкълца и „огнена вода“ , продължава и сега , но с модерни стоки и пари .

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.