Столетов, наший генерал, се яви на пощенска марка Солистите от Оркестъра за народна музика на БНР и Мистерията на българските гласове поздравиха гостите

Борисов в Брюксел: Социалното измерение на ЕС трябва да бъде засилено (ВИДЕО)

Пускат асансьор за 350 000 лв. в шуменската болница Министерско лъскане на коридори преди водосвета

Подписано е рамковото споразумение за поддръжка на родните МиГ-29

Тръмп бесен заради поредния теч на информация от екипа му Поздравил Путин за победата, въпреки препоръката на съветниците си

Петр Келнер купи „Теленор“ в България Компанията вече има един и същи собственик с Нова телевизия

Николо Коцев ще свири на Burgas Jam

МОСВ дари бездимна печка на спасителя на щъркелите от село Зарица

11 месеца затвор за грък, нападнал лекари в Петрич

Министър Ангелкова: Специален QR код ще информира потребителя за избрания от него туроператор, хотел или планински водач

Обявиха програмата на Първа лига до края на сезона, ясни са всички дербита

Полярно мече се роди в зоопарк в Шотландия

Радев призова за повече прагматизъм в двустранните отношения с Израел

Софи Маринова раздава обяснения и автографи в шуменския съд

4 години за убийство на пътя и шофиране след употреба на дрога

Еврофондовете осигурили 4% от ръста на БВП

Снимка: Архив

Румъния се справя по-зле с усвояването на европейските фондове от България. Заключението е на Витория Алиата ди Вилафранка, която ръководи екип в главна дирекция “Регионална политика” на Европейската комисия и отговаря за България, Хърватия, Унгария, Румъния и Словения. Експертът оцени справянето на държавите с еврофондовете през периода от 2007 до 2013 г.

Макар че има проблеми при усвояването на европейските средства, България се справя добре – това е общата оценка, дадена от Ди Вилафранка пред БНР. “Инвестициите от европейските фондове през 2015 година доведоха до нарастване на брутния вътрешен продукт с четири процента над ръста, който би имал без европейското финансиране”, каза тя.

По данни на НСИ растежът на БВП в края на второто тримесечие на 2016 г., в сравнение със съответното тримесечие на 2015 година, е 3.0%.

В България 66% от европейското финансиране или 2/3 отиват в сферата на околната среда и транспорта. Например – по големите транспортни коридори, от които е част АМ “Тракия”. Също така голям транспортен проект беше метрото в столицата, посочи експертът. “Трябва да подчертая, че освен изграждането на нова транспортна инфраструктура, чрез европейските пари е ремонтирана част от вече съществуващата. На много места няма необходимост от изграждане на нов път, а от ремонт на стария”.

Запитана дали корупцията е проблем при усвояването на европейските фондове в България, Витория Алиата ди Вилафранка коментира:

“Ние не измерваме корупция, но оценяваме законността и регулаторната рамка. Там се срещнахме с големи трудности. Сега този аспект има по-малка тежест – първо, защото вече бяха направени финансови корекции, което доведе до промени в системата; второ, защото хората придобиха повече опит. Законодателната рамка също стана по-лесна за прилагане. Освен това ние непрекъснато настоявахме пред българските власти да организират повече обучения и по този начин хората, които се занимават в тази сфера, да придобият повече професионални знания и умения. Не е достатъчно само да имаш фантастичен закон. Нужни са и хора, които да знаят как да го прилагат”.

Около 40 % от капиталовите разходи на правителството са свързани с европейските фондове. В други европейски държави обаче близо 60% от правителствените разходи са свързани с европарите. Такъв е случаят на Унгария.

“Когато ние инвестираме едно евро, за нас е важно възвръщаемостта на инвестицията да е повече от това. Това, което можем да отбележим, че за едно инвестирано евро, се наблюдава възвръщаемост от 2,74 евро – т.е. почти едно към три”, коментира Витория Алиата ди Вилафранка.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.