Евтим Костадинов, Комисия по досиетата: Установени са 15 192 агенти на Държавна сигурност при 287 780 проверени лица

Евтин Костадинов

До края на 2017-та година Комисията е проверила над 287 780 лица за принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Това заяви Евтим Костадинов – председател на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия (Комисия по досиетата), който участва в кръгла маса на тема: „Комисия по досиетата – настояще и бъдеще”.

По думите на Костадинов най-наситени проверки са били извършвани в годините, когато в страната са били провеждани различни видове избори. Председателят на Комисията подчерта, че задължителна проверка на хора, участващи в управлението на страната, до този момент са преминали 141 985 български граждани. „Какво означава това? Това са хора, които по един или друг начин са участвали в управлението на страната и са преминали тази задължителна проверка”, обясни Евтим Костадинов.

По думите му до този момент, на базата на наличните архивни документи, Комисията е установила принадлежност общо на 15 192 лица, но публично оповестените са 12 404. „Защо има разлика в тези две цифри? Разликата е съгласно изискванията на закона. Чл. 30 ал.1 т.1, не разрешава на Комисията да оповести, да информира обществеността за принадлежност на лица, които са починали. Това е основната причина за тази разлика”, обясни председателят на Комисията по досиетата.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България