Евтино море с отстъпки до 30% за юли и август

Все още в хотелите може да се намерят места дори за най-активния летен сезон.

Стотици оферти за намаления предлагат от бранша заради трудния сезон

Отстъпки от 10 до 30 на сто предлагат почти всички черноморски хотели за почивки през лятото. Липсата на достатъчно ранни резервации, отлива на туристи от Русия и Германия, активизирането на преките ни конкуренти като Турция, Гърция и Египет, са причина повечето места за настаняване да останат с много празни стаи дори и през силния летен сезон.

„В момента да си вземеш стая в хотел на първа линия през август не е проблем. Като на всичкото отгоре ще ти излезе по-евтино, в сравнение с платеното при първите ранни записвания през периода януари-март”, обясниха за „Труд” хотелиери от Южното Черноморие.

Наша проверка показа, че дори класни петзвездни хотели на първа линия са обявили намаления за високия сезон през юли и август. В по-малки курорти на север и на юг част от хотелите въобще не са отворили врати.

В най-големия български морски комплекс Слънчев бряг на пръв поглед хората в момента са много. Но реално тълпата, с която не можеш да се разминеш на улицата вечер, и липсата на място дори за хавлия на плажа са останали в миналото. Хотелите на брега на морето някакси успяват да привлекат повече туристи с големи намаления, но работят далеч от възможностите си при пълна заетост. В същото време тези на втора и трета линия разчитат единствено на ниски цени, за да привлекат гости, обясниха от бранша.

Докато хотелиерите се жалват и се чудят как да намерят качествен персонал и да запълнят легловата си база, много хора злорастват. Според тях именно слабият сезон ще изчисти пазара от случайните играчи. След отлива на гостите от Русия и Германия през това лято, за първа година хотелиерите наистина насочиха усилията си за реклама към вътрешния пазар и оцениха родните туристи като най-важни. За съжаление през последните години успяха да загубят доверието на много от тях. Затова, макар и да не се афишира, почти няма собственик на хотел по морето, който при добра оферта, да не е склонен да се раздели със собствеността си.

Въпреки на пръв поглед черната картина, според министъра на туризма Николина Ангелкова реалният отлив през това лято ще бъде незначителен, в рамките на 1-2%, а дори може да бъде и стопен с гъвкавите оферти в последния момент. Намаленията в цените, които направиха хотелиерите за това лято, обаче със сигурност няма да могат да бъдат компенсирани през следващите сезони, категорични са експертите.

Цените в заведения до плажа по-ниски от столичните

Цените в заведенията по морето в момента са по-ниски от тези в повечето заведения в София, показа проверка на „Труд”. Само срещу 4,50 лева на плажа в Слънчев бряг получаваш ледено фрапе, като в цената влиза ползването на по-удобни от шезлонги кресла и дюшеци, както и задължителната сянка. Супите и салатите в заведенията също са по-изгодни в сравнение с тези в столицата. Срещу 4-5 лева можеш да хапнеш супа, толкова излиза и салатата.

Сергиите също продават джапанки, хавлии и козметика на достъпни цени. Туристите имат богат избор от сувенири и плажни принадлежности, които могат да купят на цена от 5 лева. При отстъпките до 30 на сто за настаняването, най-скъпи край морето излизат плажните чадъри, шезлонги, шалтета и масички.

20% спад на туристите в Слънчев бряг

Мария Кехайова

„Случи се това, което всички очаквахме - 20 на сто спад на туристите.” Това заяви пред „Труд” хотелиерът от Слънчев бряг Веселин Налбантов. Според него, причината е, че досегашните дестинации, където е имало напрежение по една или друга причина - Турция, Тунис и Египет, вече са спокойни. Освен това на пазара е излязъл и нов играч - Албания, допълни той. „Във всички тези страни, руските туристи се приемат без визи”, посочи Налбантов.

Според хотелиерите, най-многобройните туристи в комплекса Слънчев бряг за момента са англичани, поляци, чехи, сърби, македонци, чакат се и румънци. Спад има при немските туристи и при руснаците.

„Сезонът не е силен и това е видимо и с просто око”, коментира и друг хотелиер от Слънчев бряг - Елена Иванова. Според нея, базата е пълна на 60%. „В слаб сезон записванията „Last Minute” вървят с 10-15%, до 20% по-евтино”, коментира Елена Иванова.

Няма да вдигат тарифите за разгара на лятото

Кръстина Маринова

В пика на сезона през това лято нощувките в хотелите няма да поскъпнат както обичайно. Причината за това е незаетата на 100% база по морето заради спада на туристите. Най-луксозните хотели на първа линия в Златни пясъци държат цени от 90-100 евро на човек за „ол инклузив” на ден. На втора и трета линия могат да се намерят оферти „всичко в цената” за 40-50 евро на човек на ден. Градските хотели в центъра на Варна продават нощувки в луксозни стаи от 80 лв. до 120 лв., а в по-отдалечени райони за 40-60 лв. на вечер на човек.

В битката за туристи се очертава сериозна конкуренция от страна на категоризираните стаи и апартаменти за гости. Наскоро от общинска дирекция „Туризъм” отчетоха двоен ръст, като само до средата на юни те са се увеличили със 100% спрямо същия период на миналата година. На 50 метра от морето могат да се намерят нощувки в едностайно студио с кухня за 35-40 лв. на вечер. По-евтина нощувка с храна от близкия магазин или скромна вечеря в крайбрежна кръчма става все по-изгодна почивка на море за поизтънелия джоб на средния българин. Предприемачи създават платформи за оферти на вериги от апартаменти и вили в близките курорти и в тях могат да се открият нощувки дори от 3 лв. до 15 лв., ако се наеме цялата база. Евтино спане от 12 лв. предлагат в квартири, освободени през лятото от студенти, до Икономическия и Медицинския университет във Варна.

По това време обикновено в сайта на почивната база на властта „Евксиноград” има надпис „Свободни места няма”, но сега липсва. Цените в правителствената резиденция са непроменени от години, но от 1 юли винаги скачат с 50 до 100 лв. и най-скъпите стаи стигат 600-700 лв. за нощувка.

Банско открива сезона с пързалка рекордьор

Водещият български планински курорт Банско открива днес новия летен сезон като пускат кабинковия лифт до Бъндеришка поляна. Хит за туристите през лятото ще бъде 400-метровата водна пързалка на Бъндеришка поляна, която е най-дългата в Европа и единствената в света, разположена в ски център. Само в САЩ има по-дълга водна пързалка (600 метра). Водната пързалка е част от развлекателния комплекс, който отново е оформен на Бъндеришка поляна и това лято.

Другите летни спортни атракции, които ще привличат любителите на планината и чистия планински въздух, са надуваеми замъци, люлки и кътове за игра на по-малките, надуваема стена за катерене, стрелбище, игрище за футбол на малки вратички, мини голф, джаги. Специална писта с улей дава възможност за т. нар. тюбинг, т.е. спускане с туби. Специално обучени инструктори ще се грижат за безопасността на всички, дошли да се позабавляват. Любителите на колоезденето могат да се отправят от Бъндеришка поляна по веломаршрути с различна трудност, а ако не разполагат със собствено колело, могат да си вземат под наем. Новост са електрически триколки, които могат да се карат по трасето за биатлон.

Откритият басейн на хотел „Стражите” започва да работи от 10 до 20 ч. Цената за вход е 10 лв. Басейнът се пълни с минерална вода.

От „Юлен” АД са подготвили и реколтивирали всички писти в зоната така, че да бъдат с трева и зелени, съобщиха от дружеството. Продължава политиката без пластмаса в комплекса. Затова призовават туристите да идват без пластмасови бутилки и чаши или поне да ги хвърлят в кошовете за разделно събиране на отпадъците.

Нарастват задграничните пътувания

Много българи избират почивка или екскурзия в чужбина, вместо да хващат тен край родното море. Туристическите пътувания на българи в чужбина през май нарастват с 2,1% и достигат 255 хил., обявиха от НСИ. В пика на лятото се очаква туристическите пътувания в чужбина да са още повече.

Гърция е любимата задгранична дестинация като само през месец май е посетена от 75,7 хил. български туристи. Това е ръст от 4,7% на годишна база. На второ място е Турция с 30,2 хил. туристи от България, което е спад от 42,5%. Третата позиция е за Румъния с ръст на гостите от 46% до 23,3 хил.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари