Калфин: Най-лошото за един пенсионен модел е той да се променя често

Бивша адреналинка е новата „Мис България” Радинела Чушева е завършила журналистика

Близо 8000 лева бяха събрани от концерт за лечението на 20-годишния Димитър

Местят спирка „Хлебозавода“ заради строеж на трафопост

Започват археологически проучвания по трасето на магистрала „Европа“

Задържаха подпалвач, причинил щети за над 50 000 лева

Сняг на Витиня, Петрохан и Юндола

Здравето на 80% от децата по света под заплаха

Започва поетапно осветяване на пешеходните пътеки в Горна Оряховица С приоритет са тези пред училищата и на възлови кръстовища

Оксфордският речник обяви за дума на 2019 г. „climate emergency“

Крадци задигнаха 20 тона шоколад заедно с камиона

4Magic „В час по интелектуална собственост“: Авторските права са вселената на артиста! Проектът на БАМП и Министерство на културата срещна поп групата с възпитаници на училищата по изкуствата в Пловдив

Темида разпореди съдебно-графическа експертиза по делото за избор на кмет на Горна Оряховица Анализите ще изследват подписите в личния картон на избрания градоначалник

Започна третият етап от Акция „Зима“, следят за техническата изправност на автомобилите

Гимнастичките – живото злато на България (СНИМКИ) Спектакълът “Светът на златните момичета” напълни зала “Армеец” и очарова зрителите

Единението няма алтернатива за България Почти три десетилетия политическата прослойка държи властта и утвърди статукво, което е в интерес преди всичко на самата нея

Едно от най-силните вродени човешки качества е чувството за самосъхранение. То сработва особено силно, когато индивидът или общността са застрашени. На няколко пъти в своята история инстинктът за оцеляване спасява българския народ от гибел. Възраждането и национално-освободителните борби са най-убедителните примери за прояви, съхранили българския етнос.

Факт е, доказан от авторитетни изследвания, че в момента българите са най-разединената нация в Европа. Очевидно, тази стряскаща констатация провокира все по-често да се говори за единение на нацията. За първи път от десетилетия безспорни имена в науката, икономиката и всички сфери в държавата със загриженост констатират, че разделението на българския народ достига такава критична точка, от която съществуването му като народностна общност се поставя под въпрос.

Историята свидетелства, че конфронтацията, макар и в различна степен, е поддържана през последните 140 години сред българското общество.Особено упорито тя се налага от династията на Кобургите. Интригата, подлостта, шантажа, корупцията са характерни управленски похвати на Фердинанд. А в края на царуването си хвърля във Владайското въстание да се бият българи срещу българи.

Не по-леки са травмите върху националното единство, нанесени от Борис III. Когато цяла Европа води борба срещу германските завоеватели и окупатори, в България се бият българи срещу българи. Освен десетките хиляди жертви и огромни разрушения, този акт оставя трайни следи върху разделението сред българите.

Политиката на „разделяй и владей“, наложена през първото десетилетие на соцпериода (1944-1953 г.) е издигната в ранг на държавна политика. „Класовият враг“, „врагът с партиен билет“, „ изменниците на родината“ се третират като престъпни елементи и „врагове на народа“.

Смяната на политическата система през 1989 г. не промени конфронтационния подход на политическата прослойка. Използват се или измислят различни поводи за противопоставяне на едни обществени групи на други. Грубата фалшификация на историята, подмяна на историческата истина, демонизиране или величаене на определени исторически периоди, обругаване или идеализиране на ръководни личности, са насочени преди всичко към поддържане на постоянно конфронтационно напрежение сред българското общество.

Освен Кобургите, основни инициатори на конфронтация са ръководствата на политическите партии, включително техните лидери, които я поощряват и налагат като елемент на политическия им и управленски подход.

Това пагубно явление в българския политически живот се дължи преди всичко на ниското политическо ниво и ограничения интелект на политическата прослойка, която поради известни исторически причини, не успя да израсне и се оформи като политически елит, с какъвто разполагат демократичните държави. Неумението на политиците да предложат впечатляващи приемливи идеи и разумни управленски ходове те прикриват с разпалване и трайно поддържане на сблъсъци в обществото. Очевидно, обаче, този конфронтационен подход се оказа твърде ефикасен, след като почти три десетилетия политическата прослойка държи властта и утвърди статукво, което е в интерес преди всичко на самата нея. Така тя успява да отклонява общественото внимание от въпиющи проблеми на държавата, започващи от демографската катастрофа, и завършващи с безпрецедентното обедняване на българския народ.

Сериозен дял за разлагането на националното единство имат и определени външни сили, преследвайки собствените си националистически интереси. Някои чужди „ научни“ среди твърдят дори, че българските земи са принадлежали през древността на тях и след като се обезбългарят, трябва да си ги „върнат“.

Парадоксално, но факт е, че българските политици единствени в Европа не се съобразяват с исконни човешки обичаи, норми и традиции. Във всички религии по света има ден за прошка. В правото, още от появата му заедно с държавата, има клаузата „давност“, което означава, че и най-тежките престъпления не се преследват след определен период от време.

Не е нормално 140 години да скърбим за жертвите на турското робство или 70 години за избитите до и след 1944 г. Да тачим паметта им, да не забравяме тези чада на България е задължително. Но да се търси възмездие като се използва една човешка трагедия от политиците е недопустимо. Няма народ, поддържащ едно постоянно и стряскащо ниво на противопоставяне и конфронтация, който да е успял и прогресирал. Българската история също потвърждава този извод. Не външни сили, а вътрешни борби за власт и разделение са причината за византийското и турското робство. Не съседните държави, а собствените управници и особено натрапените монарси завинаги провалиха исконните стремежи за национално обединение.

Няма и народи, и държави без вътрешни политически борби. Много са минали и през тежки граждански войни. Разумните им и опитни политици обаче са намирали начин за преодоляване на тежките последици от тях. Един от безалтернативните подходи е национално помирение и единение. Той бе особено успешно приложен в най-новата история от две европейски държави: Испания и Гърция, минали през най-кръвопролитните граждански войни в Европа.

Друг убедителен пример на национално помирение и единение дават САЩ. Победителите в гражданската война (1861-1865 г.), в която се сблъскват най-многобройните въоръжени сили в човешката история, не вземат в плен капитулиралата 700-хилядна армия на Юга. Нещо повече, не търсят възмездие за огромните жертви на гражданската война, а разрешават на войниците да си отидат по домовете, а на офицерите да запазят оръжието и им предлагат да постъпят в армията на Севера, т. е. на САЩ. Наистина, невероятно благородство и величие на духа. Това историческо помирение дава мощен тласък за всестранното развитие на САЩ, които само за десетилетие стават първата икономическа сила на планетата. Наред с огромните икономически успехи след гражданската война за кратък период приемат 15-милиона европейски емигранти.

Обстановката в България и особено всестранната криза, в която десетилетия се намира страната, налага неотложни мерки за спиране на процеса на конфронтация и ерозиране на българската нация. Те са толкова важни, колкото и усилията за овладяване на демографската катастрофа.

Връщането към драматичните години и трагични събития, сполетели България през последното столетие, трябва да се използва не за противопоставяне едни на други, а да бъдат повод за задълбочени размисли, анализи, равносметка и сериозни изводи за бъдещето.

Първата, най-важна задължителна поука е никога в управлението и още по-малко начело на държавата, да не се допускат безотговорни професионално неподготвени, морално деградирали, безлични, безхарактерни, страхливи и с манталитет на слуги, както и авантюристи и чужди по произход и дух на България.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (30)

 1. ох, това е лесно да се каже, ама трудно да се направи. Какво мисли уважавания доцент за турците, циганите и тн. Трудното е да се направи единението, иначе на приказки всички сме за!

  1. турците и сиганите да са ти проблема…

 2. единственият необходим и достатъччен пример за разединение е гласуването в средите на опозицията за председател на републиката при което соломон паси и коен гласуват срещу признатия за ръководител на опозицията дертлиев в полза на удобния на полуевреина луканов плоскочел селтак желев.

  1. Чета и се чудя.
   Толкова ли много им е припарило под краката на комунетата, че чак „доценти“. „професори“, „доктори“ и всякакви титуловани сволочи вече се молята за „национално единение“!?
   ТОВАРИШЧИ, НО ПАСАРАН!
   Номерът няма да мине!Българският народ помни КОЙ КЛА БЪЛГАРИ през 23, през 41-44, през 44-47, през 47-89!!!
   П О М Н И М!
   Помним и жалките комунистически хленчения „МИРЕН ПРЕХОД“. моля!

   Е – добре – мирно преходихте вече 30 години!
   Някой да ви е закачал? Някой да ви е мачкал? Някой да ви е лустросвал?
   Н И К О Й !
   Тогава защо плачете?
   Защото:
   -БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД СЕ ПОГНУСЯВА като чуе думичката „комунист“, защото знае, че това е убиец и крадец, или просто син или дъщеря на Убиец и крадец!
   -БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД ПОЩУРЯВА като чуе, че комунисти ще дойдат на власт, защото знае, че го чакат:
   – КУПОННА СИСТЕМА
   – УВЕЛИЧЕНИЕ НА ДАНЪЦИТЕ
   – ДЪРЖАВНИ СТРОЕЖИ ЗА МИЛИАРДИ ЛЕВОВЕ, ЗА ДА СЕ „СЪЗДАДАТ УСЛОВИЯ“ за „руски инвеститори“!
   – МИЛИАРДИ ДЪРЖАВНИ ЛЕВОВЕ за „обществени поръчки“, спечелвани винаги от руски фирми в системата на отбраната и националната БЪЛГАРСКА сигурност
   – ИСКАНИЯ КЪМ Европейския Съюз за „ОТМЯНА НА АНТИРУСКИТЕ САНКЦИИ“
   – БЕСЕН АНТИАМЕРИКАНИЗЪМ на държавно и правителствено ниво, съпътствано с ПООЩРЯВАНЕ И НА ОБЩИНСКО НИВО

   На всичките тези неща БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД отговаря с едно единствено НЕЩО – НИКАКВА ПРОШКА ЗА РУДСКИТЕ ПОДЛОГИ!
   Нека си отиват от този свят без обида и насилие! Но да си отиват и БЕЗ ПРОШКА!
   Естетсвеният подбор никой не може да отмени и затова „социалисти“ ще стават само маргинали (чакащи „държавна помощ“ – разбирай повечето цигани) или нещастни хорица, които жизнено звисят от каквито и да са помощи
   Колкото и да ни натрапвате „марксизЪма“, БЪЛГАРСКИЯ НАРОД НЕ ВИ ПРОЩАВА!
   Винаги и всеки път ще гласува на парламентарни избори „АНТИКОМУНИСТИЧЕСКИ“!

   Няма да запомним нито Тато, нито Бато, нито Кака …
   Единственото, което сме научили от живота е, че КОЛКОТО ПО-ДАЛРЕЧЕ ОТ РУСИЯ, КОЛКОТО ПО–ДАЛЕЧЕ ОТ „СОЦИАЛИЗъМА“ – толкова ПО-ПРОСПЕРИРАЩА БЪЛГАРИЯ!
   Щом за 20 години успяхме да вдигнем минималната заплата 40 ПЪТИ (=4000%) значи МОЖЕМ И БЕЗ ВАС – комунистическите отрепки!

   НИКАКВО ЕДИНЕНИЕ!
   Вървете си с мир!
   АМА СИ ВЪРВЕТЕ!
   НЕ ВИ ЩЕМ НИТО МЕДА, НИТО ЖИЛОТО!
   Без паметници, без цветя, без спомени!
   ВЪРВЕТЕ СИ!

   1. шизи, не знам, защо го пишеш като отговор на моя пост за разделението в полза на луканов…
    но искам да попитам какво разбираш под гласуване по „антикомунистически“? гласуването за партийния член боко, партийния член цветанов, партийния секретар цачева или партиеца поръчков дисидент на луканов – росен плевнелиев… освен ако за теб луканов не е антикомунист разбира се де…
    пий си хапчетата, шизиииии…

 3. инак авторът правилно е посочил ролята на крадливите кобурзи – много правителства не смееха да нарежат ракетите ни, но безродникът кобургготски, заедно с другия безродник соломон паси ги нарязаха. много правителства не посмяха да затворят реакторите, но безродникът кобургготски, заедно с безродничката кунева ги затвориха още по-предсрочно.

 4. Точно така кмнтр! Запушиха устата на жабата Желев, като измислиха и го настаниха на никого ненужния пост-президент, срещу обещанието да не търси отговорност на комунистите.За какво и за кого е нужен президент, след като от него нищо не зависи и може само да плюе и критикува.Това го може всеки българин и какво от това?Цялата президентска институция само харчи парите на и без това бедния народ!

  1. въпросът не е дали ни трябва президент или не, а какъв е човекът, заемащ този пост.
   плоскочелият селтак желев си беше колаборациониоист в лошия смисъл „Луджев започна да се смее и ми казва: “Академик Сендов, този въпрос отдавна е решен. Андрей Луканов и Желю Желев са се разбрали, че Желю Желев ще бъде президент. Сега ще играем – ще има едно гласуване, второ гласуване, трето гласуване…”“ и прост селянин „каква я мислехме, каква стана“..

 5. Анализа на КOБУРГИТЕ Е ПЕРФЕКТЕН . ПОУКАТА на края е вярна – всеки гласоподавател заставайки пред избирателната урна е дльжен заради себе си, заради семейството си да я ИЗПЬЛНИ – ТАКА ПРОМЯНАТА ЩЕ ТРЬГНЕ . ВСЕКИ КОЙТО СИ ПОМИСЛИ КАКВО ЗАВИСИ ОТ МЕН ИЛИ КАКВО МОГА ДА ПРОМЕНЯ , ВАЖНО Е АЗ ДА СЕ УРЕДЯ ИЛИ И НА МЕН ДА МИ ПАДНЕ И АЗ ЩЕ КРАДА Е ……………НАЙ- ВАЖНОТО ЗА УСПЕШНИТЕ КАПИТАЛИСТИЧЕСКИ ОБЩЕСТВА Е СЬВПАДЕНИЕТО НА ЛИЧНИЯ ИНТЕРЕС С НАТРУПВАНЕТО НА ОБЩЕСТВЕНОТО БЛАГО – У НАС ТОВА Е РАЗДЕЛЕНО .

  1. Много си заблуден за личния интерес и общественото благо…

 6. У нас е меродавна стратегията оцелявай сам за себе си. Няма как да градим успешно и добре развито общество като сме егоисти. Да, някои може и да се спасяват добре поединично и дори да забогатяват, но няма как да се оправим така – просто се надлъгваме един друг…

 7. С подобни изроди като бож.михайлов-няма единение за БЪЛГАРИЯ!Този долен Л.А.Й.Н.А.Р злобее и разкъсва нацията ни…..

 8. ПРОПАСТ ДЕЛИ БЪЛГАРИТЕ ОТ ЛЯТОТО НА 1878 ТОДИНА , ТА ЧААААААК ДО НАЩИ ДНИ КАКТО ПО ВСИЧКО ЛИЧИ. НЯМА ИЗГЛЕДИ ТОВА СТАТУКВО ДА СЕ ПРОМЕНИ .ВСИЧКИ ПРИКАЗКИ ЗА ЕДИНЕНИЕ СИЕ ПРОВЯЛЯТ СЪС СИЛА И УПОРИТОСТ .

  1. Сега си вземи хапчетата, че да се успокоиш.

 9. Жените мьрсуват,мьжете си пийкат ракийката и бирата на сянка както по старото добро комунистическо време … и кой пак е виновника за хала на нацията- циганите и турците,естественно!!!Интересна логика на интересните чешити,наречени бьлгари ! Пак ние ли ви пречим бе пезевенги с пезевенги?!?!

 10. мюсюлманите са черните овце на човечеството!!!ако хората се съизмерят с кучетата-то рязаните животни ще са питбулите!Гадни,жестоки,свирепи,незнаещи що е милост-това са ислямистите!Разбира се,че пречат.Нито един мюсюлманин не е създал нищо позитивно,нищо хубаво.Вярващите в аллаха само вредят.Долни животински създания!

  1. Когато мусюлманите са лекували рак чрез операция, християнска европа се е къпела на 29 февруари1
   Когато мусюлманите са писали книги, християнска европа е клала говеда за да напише стихотворение.
   Когато мусюлманите са носели коприна, християнска европа се е обличала с коноп.
   Когато мусюлманите са варили ракия (ал кохол = елексир на младостта) християнска европа е пиела медовина (смес от оцет и мед).
   Когато мусюлманите са рисували приказни дворци и храмове, християнска европа е рисувала с въглени.

 11. Доцентче, ако навремето не беше учил само по съветски учебници, или по-късно беше понаучил английски, или поне малко разширил интересите си сред това което предлагат българските преводи на социологическа и политологическа литература, щеше да знаеш, че всяка система се стреми да се самосъхранява, чрез възпроизвеждане. И няма значение демократична ли е или авторитарна. Въпросът е, че истински демократичните системи (не тези, които се кичат само с названието, като у нас) изработват механизми, за противопоставяне на тези тенденции. И путиновата система, която услужливо не си споменал, е параден пример за липса на такива механизми. Услужливо не споменаваш и факта, че всичко което не ти харесва у нас е копирано не от западната демокрация, а от путинова Русия.

  1. я пак за механизмите срещу самовъзпроизвеждането?!
   аман от слабоумни пропагандиращи идиотизми тролове!

   1. На тебе и двеста пъти да ти се повтори няма да разбереш. Двете ти гънки разбират само пропагандата на Путин, щото е направена за такива като тебе.

 12. „солотюрк“-Още нещо не можа ли да измисли болната ти и кирлива глава?А!?Когато във Флоренция се заражда Ренесанса-вие рязаните свине колехте наред хората,защото не изповядваха твоята свинска религия.Когато великите мислители,художници,скулптури,поети,писатели,изобретатели са създавали своите творби-вярващите в аллахъ-долни и.з.р.о.д.и колеха,изнасилваха,опожаряваха,вземаха насила децата ни,за да ги правят еничари.Нито един от прогресивните люде на Ренесанса,Средновековието,а и по-късно не беше от мюсюлмански произход!!!Когато през 19-ти век навлязоха новите изобретения по света в областта на науката ,техниката,литературата-всички изобретатели бяха англичани,французи,италианци,немци,руснаци,австрийци…Нито един турчин не сътвори нищо положително!Напротив!Долните,азиатски чудовища,признаващи само урода аллах-продължиха с ужасиите.1876-та година е най-трагичната година в нашата история!Кой я направи такава?Отговори ми-„солотюрке“-боклук мюсюлмански!А 1915-та година?Кой езкла един и половина невинни арменци?А -мама ти да разчекна фес скапан?Нали сме двадесети век?Тръгнал тъпия фес да ме оборва!Че и „предимства“измисля на рязаните свине!Тия ваши „предимства“никого не топлят!Ще възмездят ли пролятата християнска кръв?Абе,потурнак миризлив????

  1. ренесанса е резултат в голяма степен на емигрирането на мозъците от константинопол. инак западняците от топлите бани на римляните се бяха върнали да живеят кат свине в копторите на християнстката църква…

   1. М даа Леонардо, Данте, Бокачо, Микеланждело, Челини се преплували от Босфора към Италия. Какво прави съветското образонание с българските пенсионери. И тоя тъй чул-недочул и нищо неразбрал, ама дращи из нета.

  2. отделно да не забравяме, как нашенските „благородници“ сами са се поставяли в услуга на османците та да колят заедно други съседи.

 13. РаспутКин,спокойно бе,с тоя патос и с тия ,,исторически факти’’ , измислени от комунистите и набивани в кратуните ви десетки години скоро ще психясаш и ще хванеш пьтя кьм някое не много ,,здравно ‘’ учреждение.Щом си толкова ербап що не посмя да сложиш поне едно ганьовско име сред ,,прогресивните люде на Ренесанса’’,а отворко?!?! Османлията ви е дал всички вьзможности да пьтешествате и да се образовате в която част на света искате,в който университет пожелаете та даже и вашия Ренесанс е по тяхно време и какво вие сте сьздали,дрипльовци нищожни?!Ние имаме план да станем 13-та икономика в света,ти с какво ще се похвалиш?!

  1. като имате планове – отивай си в турция да помагаш и да тролиш в тамошната преса. тука само пилееш енергия.

 14. Трябва да обясня много важни факти на един тотално заблуден фес.Първата електронно изчислителна машина-баща на съвременния компютър е измислена от БЪЛГАРИН-Джон Атанасов/роден в с.Бояджик,Ямболско/.Асен Йорданов е велик изобретател!Построил е транспортен самолет ДС-3!Открил е телефонния секретар!Изобретил е и въздушната възгланица!!!Доктор Стамен Григоров открива бактерията Лактобацилус Булгарикус в киселото мляко и е световно признат и тачен наѝ-вече в Япония.Петър Петров създава електронния часовник.Димитър Съселов открива най-отдалечената от Слънцето планета.Георги Наджаков създава ксерокса.Райна Касабова е първата жена-летец в света!!!Димитър Чернев измисля слънчевите батерии.Румен Антонов е създател на автоматичната скоростна кутия.Стефка Костадинова има вече повече от 30години неподобрен рекорд във високия скок.Като прибавим и кирилицата,която е изцяло наше творение-мисля да спра до тук.Естествено списъкът може да бъде продължен до безкрайност.БЪЛГАРИНЪТ има своя безспорен принос към историята на човечеството!Всички тези открития няма как да станат по време на турското робство,защото исляма потиска всичко прогресивно.Какво сте сътворили вие тъпите мюсюлмани?Отговор няма да последва.Вашите имена са водещи като терористи и светът е пропищял от вас!!!Само злини творите вие-долни аллахови създания!!!и до днес мюсюлманската жена се къпе веднъж на 31 дни!!!Защото аллах не дава!Така ли е,тъпчо „делиормански“?

 15. турците проклети-стават за едно––– да ми правят те минети–––––––––––––––––-всяка кадъна от Едрине–––––––иска от мене само е.б.а.н.е–––––––––––––––––-а за чичо ердоган––––––––––вадя Х.У.Й като боздуган–––––––––––––––––-гледа с поглед той суров–––за Е.Б.А.Н.Е в г.ъ.з.а винаги е готов––––––––––––всеки турчин Н.А.Е.Б.А.Н––––е вечно с Г.Ъ.З разпран–––––––––––––––––––искам да опраша и аллах––––ще го направя аз доста плах–––––

 16. Абе „делиормански“-каква стана тя?Абе те направо са те Н-А-Е-Б-А-Л-И!!!!!!!!Леле !!!!Преставям си как са ти го навряли в дъртия Г-Ъ-З !!!!!Дори още е там в момента !!!!!!!!!В момента всички турци са на колене !!!!!!Но не пред техния аллах.Просто унижението им е голяма!!!!!!

 17. О, неразумний и изроде, поради що се срамиш да се наречеш долен, мръсен мангал, който от 1000 години лъска бастуна на Завоевателите !

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.