Единият от циганите, откраднали картините: Не го знам кой е тоя Майстора (СНИМКИ)

Снимки: Денислав Стойчев

"Не го знам кой е тоя Майстора, разберете, поръчано е всичко. Наско Дългия ми каза, че в къщата няма да има хора и имаме 2-3 дни за кражбата. Не знаех какви са тия картини." Това заяви пред журналисти Антон Антонов, който е обвинен заедно Виктор Христов за кражбата на 15 платна, някои от които на Владимир Димитров-Майстора, от дома на Павел Антонов.

Двамата роми се явиха пред Софийския районен съд, който трябва да се произнесе по искането на прокуратурата да останат постоянно в ареста.

Антонов и Христов твърдят, че доброволно са се явили в полицията да се предадат. А от прокуратурата - че са били обявени за общодържавно издирване.

"В мен не беше намерено изобщо нищо, което да е откраднато от къщата. Ако имах нещо общо и бях виновен, щях да продължа да се крия, тъй като съм много опитен. Реших да се предам, за да съдействам на органите по-бързо да стигнат до хората, които печелят на наш гръб, дори съм заплашен от Наско Дългия, но ще съдействам докрай", каза пред съда Антонов.

Христов добави, че доброволно се е предал, никой не го е търсил, а като е получил призовка, сам се е явил във второ РУП.

Прокуратурата поиска и двамата да останат зад решетките, тъй като имало достатъчно доказателства, които ги уличават в кражба на платната. Сред тях са показанията на самия Павел Антонов, както и на Калин Петров и Стефан Стефанов. Освен това има реална опасност да се укрият или да извършат друго престъпление.

Двамата рецидивисти имат повече от две присъди за кражби, Антонов има адрес в Шумен и в София - в Орландовци, а Христов дори няма лична карта.

Районнният съд постанови постоянен арест и за двамата. Те могат да обжалват пред Софийския градски съд на 17 януари.

Коментари

Задължително поле