Единствената оказана помощ в Македония е от българи, правителството ще предостави 20 тона бутилирана вода

Единствената помощ, която получават някои от пострадалите от тежките наводнения в Македония, е от българи. Днес за Македония се очаква да замине предоставената от българското правителство помощ от 20 тона бутилирана вода за хората в пострадалите райони от наводнението в нощта срещу неделя, предаде БНР.

Изпратените от България екипи от спасители и пожарникари продължават да оказват съдействие на македонските си колеги при отстраняването на щетите от бедствието.

Преди три дни в стихията отне живота на над 20 души. От БТВ предадоха, че в града последиците от бедствието вече почти не личат. Не такова обаче е положението в покрайнините.

Жителите на близкото село Стайковци, например, все още не могат да изчистят домовете си от калта, нанесена от водата.

Досега никой не ни е помогнал, само българите, разказа пред БТВ Сто̀ян Младеновски.

В цялото село хората разчитат на екипите, изпратени от България.

Вчера отводнихме над 40 къщи, днес продължаваме с още няколко, разказа Красимир Димитров от Столична община. Той е част от екипа, изпратен в неделя от кмета на София Йорданка Фандъкова.

С нашите пет помпи не успяваме да смогнем, но продължаваме, каза той.

От македонска страна никой не организира екипите доброволци.

Ходим от къщите и питаме хората имат ли нужда от помощ, каза Димитров. Местното население много ни помага и е много доволно от нас. По думите му в Стайковци помагат само българи.

 

 

 

Коментари

Задължително поле