На 26 април 2018 да почерпят

Дербито се превърна в Биг Брадър

34 футболни фена са задържани около мача “Левски” – ЦСКА

Москва: Сирия е свалила 46 крилати ракети на САЩ и съюзниците им

Земетресение в района на Вранча

Зоран Заев: Признаваме българския дял от Македония

Рускиня стана хит в сайтовете за запознанства

Бургаските депутати се обединиха за запазване на Югоизточния регион

Рапърът Венци Венц отчаяно иска бебе Популярният изпълнител прави кастинг за ново гадже

Президентът Румен Радев: Политици воюват срещу държавата Ако трябва да контролира министрите, както им заръчал премиерът, Борисов трябвало да промени Конституцията

Български шофьор е задържан във Франция заради мигранти в камиона

Иван Нейков: В България има достатъчно работници, но не ги използваме

Премиерът Бойко Борисов: Намалихме външния дълг с 2,3 млрд. лв. Трети сме в Европа след Естония и Люксембург по нисък борч

Ново зрелищно 2:2 в голямото дерби, но “Левски” е на финал

Макрон в Конгреса на САЩ: Не споделям илюзията на национализма

Единственият в Пловдив отворен магнитен резонанс заработи с клиенти

Първият и единствен в Пловдив и Южна България отворен ядрено-магнитен резонанс вече работи с пациенти. Уникалният апарат се намира в медико-диагностична лаборатория “Ултраскен”, базирана във Военна болница-Пловдив. Техниката е снабдена със съвременен софтуер и има опции, които се прилагат стандартно при затворените системи, разкри д-р Павлин Коцев, специалист по образна диагностика.

При отворения резонанс основното магнитно поле е от същия тип като при затворения, но пациентът не се вкарва в тунел и до него има достъп от три посоки. Предимствата са големи за хора, страдащи от клаустрофобия, или деца. Преимущество е, че по време на изследването може да влезе роднина или лекар и пациентът да се чувства по-комфортно. Когато се налага поставяне на упойващо средство, е удобно за анастезиолога, извършващ наблюдението директно. При затворените системи то е косвено, тъй като пациентът е в тунела.

Огромно предимство е, че магнитното поле е по-локализирано, докато при останалите ЯМР (ядрено-магнитни резонанси) обхваща цялото тяло. Това дава възможност за изследване на хора с протеза или метален предмет в тялото, което за затворената система би било противопоказание. При хора със стентове от значение са сплавите, от които са направени, както и времето на поставяне. “Затова е необходимо тези пациенти да носят със себе си пълна документация, а лекарите на място ще преценят дали изследването е възможно”, обясни д-р Коцев. Голямо преимущество е, че на отворения ЯМР могат да се изследват и по-едри пациенти, които в затворения тип не могат да се поберат.

Отвореният ядрено-магнитен резонанс служи за диагностика, контроли и проследявания. Могат да се правят изследвания на глава, стави, таз, мъжка и женска полова система. Апаратът прави прецизни мозъчни изследвания – при аневризми, множествена склероза, злокачествени и доброкачествени тумори, хипофиза, инсулти. С него могат да се извършват анализи на стави за дегенеративни и възпалителни заболявания – коксартроза, гонартроза, при травми. Техниката се използва и при заболявания на гръбначен стълб, както и за костни метастази.

Времетраенето на изследването е от 15 до 45 минути, а продължителността зависи от областта и каква патология се търси. Изследването се поема от Здравната каса по клинична пътека след направление от съответния специалист. Полученият образ се записва на диск, архивира се и при нужда може да се издаде копие.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.