Премиерът милиардер на Чехия при Борисов

Спипаха крадци на 3050 лева от лека кола

Карлес Пучдемон пристигна в Копенхаген

25 машини изкараха срещу снега във Велико Търново Малогабаритна техника работи по пешеходните алеи

Християн Гущеров е освободен от ареста тази нощ

15 организации настояват за среща с премиера за Банско

Лиляна Павлова: България отчита над 600% ръст на приходите и инвестициите в сектора на цифровите технологии

Шофьорка блъсна пешеходка в Търново

Извадиха 8 младежи от снежен капан на пътя Бузлуджа – Шипка

Театърът в Търново купи автомобили с осигурени 29 000 лева от държавата Автопаркът е подновен с два микробуса и камион

Издирват злосторник, нарязал гумите на кола в Търново

Взривиха златарско ателие в центъра на Бургас

Глобиха 3 000 лв. фирма след откъсната ръка

„Труд“ пристигна отвъд Южния полярен кръг

Емил Димитров-Ревизоро: Ще разсекретим всичко около доклада за БАЦИС

Единственият ученик от село Нейкьовец не може да стигне до училище заради непочистен сняг

Снимка: Архив

Единственият ученик от село Нейкьовец не може да стигне до училище вече пети ден. Причината е непочистен път. От снежния ад по празниците измина почти месец, а в село Нейкьовец са в същото положение – блокирани, информира БТВ.

Мария вече пети ден не може да заведе дъщеря си на училище. Нейкьовец е само на 15 километра от Панагюрище, но преспи са блокирали пътя в началото на януари.

“Казаха, че по принцип този път го били затваряли зимата. Табелки и знаци на пътя няма никъде по никакъв повод”,  каза Мария. „От общината ни бяха казали даже „Ама то с джип е проходимо“ Да си вземем един, ей така, нали”, допълни тя.

Мария и малката Зорница все пак имат алтернатива, но обиколният маршрут е доста по-дълъг – близо 100 километра.

„Аз трябва да го минавам всеки ден сутрин и вечер като седя там часовете, които тя е на училище и я чакам. Иначе през този път си се прибирахме и си я вземахме на целодневно обучение, уточнява майката.

Мария все пак опитва да пробие блокадата през обхода. Опитът завършва с основен ремонт на колата за 478 лева.

„Абсурдно е да има път, който всъщност е ничий. Много неща са абсурдни. Абсурдно е да си прехвърляш отговорност от едно място на друго и всъщност никой да не иска да поема такава. Абсурдно е да кажеш, че пътят е почистен, ама не точно”, категорична е Мария.

Тя се опитва да разбере чий е пътят и се обажда в Пътната агенция. От там й казват, че за него отговарят две общини – Панагюрище и Ихтиман. Докъде и коя от двете общини трябва да чисти, не е ясно. След поредната проверка се оказа, че все пак е чистено тези дни.

Според кмета на следващото село Оборище Милко Ангелов пътят не е включен въобще в общинската мрежа на община Панагюрище.

Според Ангелов пътят е прехвърлен на Пътната агенция. „Дори нямаме законово основание да го чистим, защото някой може да каже защо чистите този път, след като той не е към общинската пътна мрежа”, уточни кметът.

Според зам.-кмета на Ихтиман тяхната част също е поддържана.

„Участъкът до границата, която е на територията на нашата община, е проходим при зимни условия и няма проблем”, подчерта той.

Според кмета на Панагюрище пътят и от тази страна също е проходим с лек автомобил. Село Нейкьовец е вилна зона, а Мария и семейството й дори нямали адресна регистрация там.

„Пътят в момента е проходим при зимни условия. Ако смятате, че трябва да го свалим на асфалт, докато госпожата почне да си ходи спокойно на него – да си направи една адресна регистрация”, призова кметът на Панагюрище Никола Белишки.

„Само че тя да си я направи в Панагюрище и там, където е на територията на община Панагюрище, аз ще й гарантирам, че ще и осигуря начин, по който може тя спокойно и безпрепятствено да си води детето на училище в община Панагюрище”, допълни той.

„Нямам намерение да харча публични пари, за да обслужвам частни имоти. А иначе всеки път, когато се е случвало да има нужда – общината е реагирала”, заяви още кметът.

Той посочи, че пътят ще бъде изчистен в рамките на задълженията на община Панагюрище. „Остатъкът да си бъде изчистен от община Ихтман или пък от частниците, които си ползват имота“, допълни той.

Дали утре дъщерята на Мария ще успее да стигне до училище, или ще продължи да трупа отсъствия  – все още не е ясно.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Оказва се,че ученикът е ученичка. „Абсурдно е да има път, който всъщност е ничий. Много неща са абсурдни. Абсурдно е да си прехвърляш отговорност от едно място на друго и всъщност никой да не иска да поема такава. Абсурдно е да кажеш, че пътят е почистен, ама не точно”, категорична е Мария.“ Абсурдно е,но според „пътищарката“ Лиляна Павлова не е абсурдно да ти се бърка в джоба.Бългерия……..

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.