Река Темза преля и наводни имение на Джордж Клуни заради бурята „Денис“

Джип се преобърна след сблъсък в паднала скала на пътя Асеновград – Смолян

„Зелените“ яхват протест срещу ЧСИ

Болница в София похарчила четвърт милион за фиктивен курс по английски за санитари

Джендър баланс на Берлинале 2020

Жълт код за силен вятър в цялата страна утре

Четирима с положителна проба за коронавирус в Англия след евакуацията от круизния кораб „Даймънд принсес“

Тръмп готов да подпише лично споразумението за мир с талибаните

Раздаваха диаманти на ревю на Поля Кинова “Палома фешън” отпразнува 15 години

Родни плагиати развиха пиесата на „Ел Периодико“

Има заподозрени за съблечено в автобус момче

Санират блокове и къщи по нови схеми

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 24 февруари 2020

Три станаха жертвите на коронавируса в Италия

Увредено сърце и бял дроб са причинили смъртта на китаеца в Банско

Единственото селско школо в Лясковско работи по проекта „Всеки ученик ще бъде отличник” Инициативата е на Центъра за етнически диалог и толерантност "Амалипе" и цели задържане на децата в училище

Директорът на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства Мануела Радева ще бъде официален гост на откриването на новата учебна година в ОБУ „П.Р.Славейков“ в село Джулюница.

Школото е единственото селско училище в община Лясковец. В него се обучават 135 ученици от ромски и български етнос. Училището е средищно и приема деца от две населени места, изцяло от ромски произход, които заедно с българските си връстници учат, спортуват и се забавляват. От 2012 година е въведено изучаването на ромски фолклор. Така заедно, изучавайки фолклорните традиции на различните етноси учениците печелят призови места в регионални и национални изяви, работят по много проекти, създавайки атмосфера на приятелство и доверие.

Училището е обединено и иновативно, то е част от мрежата от 250 училища, участващи в проект „Всеки ученик ще бъде отличник”, реализиран от Центъра за етнически диалог и толерантност „Амалипе“ във Велико Търново с подкрепата на Тръста за социална алтернатива. Дейностите по проекта са насочени към превенция на отпадането и задържане на ромските деца в училище, увеличаване на броя на реинтегрираните /записаните отново в училище деца, увеличаване на броя на възрастните роми, включени във форми на учене през целия живот, чувствително увеличаване на процента на ромските младежи, които продължават своето образование в средни училища/ гимназии.

Училищата, участващи в мрежата успяха да намалят отпадането от 2,47 % годишно до 0, 7 %, а продължаващите в гимназиален етап бяха удвоени.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.