Един академик на 70

Директорът на Софийската опера акад. Пламен Карталов отбеляза артистично рождения си ден

Единствените, които имат право да рушат канона, са тези, които добре го познават. Публиката на мюзикъла “Мамма миа” стана свидетел на едно симпатично проявление на тази аксиома по време на спектакъла в събота вечер. В буйните танци на финала сред артистите се появи неизвестен досега герой – посребрен мъж в снежнобяла риза, тиранти и бомбе. По-разсеяният зрител може би не би обърнал внимание на новия участник, който се включи добре в хореографията. Набитото око на софийските зрители обаче веднага разпозна режисьора на “Мамма миа” – директорът на Софийската опера Пламен Карталов.

И така спектакълът премина в артистично, но и тържествено отбелязване на 70-ия рожден ден на академик Карталов. “Изкупих част от билетите в салона (да не ощетяваме Операта, все пак) и поканих приятели да отпразнуваме 70-ата ми годишнина”, каза впоследствие рожденикът.

Изчетоха се част от официалните обръщения: поздравителен адрес от президента, и от двамата последни министри на културата – предишният - Вежди Рашидов и настоящият – Боил Банов. Цветя и поздравления бяха изпратили най-различни хора – от кмета на София Йорданка Фандъкова, до директора на обединението на европейските оперни театри “Опера Европа” Никълъс Пейн и любимата на българи и италианци оперната прима Райна Кабаиванска, която изгледа мюзикъла в една от ложите. Честването в салона на Софийската опера беше съвсем кратко, но ударно – приключи с “На многая лета”, от тавана се изсипаха балони и конфети за радост на децата, а поканените на тържеството известни артисти, интелектуалци и приятели на операта се преместиха в клуб в същата сграда, където рожденикът даде изискан коктейл. Академик Карталов се впусна в “директорски” танц с колежка – директорът на Музикалния театър Марияна Арсенова. Впечатляващата му младежка енергия не изненада никого от присъстващите, тъй като Карталов е прословут с това. Той е известен като изключително потентен творец и нечовешки работоспособен режисьор и администратор.

Коментари

Задължително поле