Един въпрос към д-р Емилова: Безопасни ли са мултивитамините?

Цяла палитра естествени мултивитамини има в горските плодове.

„Умът е градина, в която волята е господар“

Рене Декарт

Отговор:

Не знам колко хора си дават сметка, че понякога сами насочваме организма си към болестта на Алцхаймер. При това заболяване са атакувани центровете на мозъка за учене, паметта, за запомняне на нови неща, разсъждаването, говоренето. На скенер се отчита отлагане на амилоид (патологичен белтък) в мозъка, между мозъчните клетки, а вътре в клетките има топченца като разбъркана прежда. Когато от незнание дълго време приемаме огромни количества мултивитамини, съдържащи цинк, мед и желязо, ние несъзнателно се подлагаме на риск от болестта на Алцхаймер. Защото цинкът, когато е прекалено много в кръвта, събира амилоида на „топчици“ около мозъчните клетки, а медта и желязото образуват свободи радикали, които унищожават мозъчните ни клетки - и бавно, но сигурно връзките между тях, които са помнели имената на внуците ни и какво сме правили вчера. Тези добавки се рекламират навсякъде, с твърдението че са напълно безопасни, можем да си ги „хапваме като бонбонки“. Едно момиче от моя екип за известно време работи на круизен кораб и ми каза: „Д-р Емилова, само ако знаете как идват американците на круиз – с цели чували мултивитамини и други добавки, който изпиват до края на круиза. 

Мултивитаминните препарати съдържат често големи количества витамин В12. Ако имаме някъде в тялото си възпаление и начало на раков процес, този витамин дава тласък на процеса, ако е доста над нормата. Тоест ние сами можем да подпомогнем образуването на тумори в собственото ни тяло. Същото е и с витамин D. Той е ценен за имунитета ни и трябва да следим количествата му чрез кръвни изследвания. Когато концентрацията му в тялото ни е много ниска, е по-голяма вероятността да развием раково заболяване в бъдеще. Но и свръхколичествата от него са не по-малко опасни! Можем без да си даваме сметка да ги приемаме от мултивитаминните препарати и да сме по-податливи на меланом – един от най-страшните видове рак. Не би трябвало да приемаме каквито и да било добавки, без да сме направили най-обикновени кръвни изследвания, за да видим каква е тяхната концентрация в кръвта, дали имаме дефицит или свръхколичества и тогава под лекарски контрол да регулираме нивата им.

Мултивитаминните препарати са химически субстанции, живите витамини и важните минерални соли и микроелементи и пигментните противоракови вещества са главно в плодовете, зеленчуците, бобовите, пълнозърнестите храни и семената и ядките. Един курс плодолечение, дори и кратък, насища тялото с всички тези ценни продукти, балансира организма, изчиства възпаленията в тялото. И струва доста по-малко, отколкото скъпите хранителни добавки.

Визитка

Д-р Емилова завършва медицина през 1969 г. и придобива специалности по вътрешни болести, ревматология и кардиология. Има и магистратура по здравен мениджмънт. Основава своята клиника през 1993 г., като прилага в нея метода на Лидия Ковачева, наречен омекотено гладуване с плодове и чай. От тогава до 1 април тази година през нея са минали над 51 500 пациенти и огромната част от тях са излекували с този метод тежки хронични заболявания, обявени за нелечими. През 1997 г. д-р Емилова става единственият български член на Лекарската асоциация към Обществото за натурална хигиена на САЩ.

От m.facebook.com/emilovaclinic/:

Ако в нашата клиника имаше конкурс за Мистър Дядо, със сигурност щеше да го спечели Димитър Димов! Не само защото изглежда прекрасно за своите 67 години, и е в супер форма, не само защото излъчва хем мъжественост, хем ведрост и вдъхва симпатии с прекрасното си чувство за хумор, а и защото е супер отговорен. В клиниката дойде със една от двете внучки (има и внук) – Симона. Самият Димитър има интересна история, която вече сме разказвали: него пък го доведоха миналата година в клиниката двете му дъщери след една остра криза, заради която постъпва в болница. Панкреатит: всеки, който е минал по този път знае какви чудовищни болки са и колко скептични са докторите, когато ги попитат дали се лекува. Димитър започва плодуването със съпротива, но само след дни се убеждава, че може да се чувства добре и да има нормално кръвно и без лекарствата, които е вземал 10 години. И решава да направи 20 дни на плодове и 10 захранване. Сам прави второ гладуване през есента, сваля общо 30 килограма за миналата година и оттогава … „ Оттогава съм друг човек. Пристрастих се към  тази лекота и енергия, които ми дават гладуванията – правя по две 20 дневни годишно с по 10 дни захранване, късите не ги броя, нито единичните дни в седмицата, в които оставам на плодове. Задължително всяка година идвам в клиниката, за да се заредя с настроение, спокойствие и радост. И когато видях, че моята внучка Симона страда дълго време от една алергична хрема с подсмърчане и запушен нос, предложих да я доведа при д-р Емилова.“

Прелестната Симона! Тя направи за пръв път в живота си 10 дни на плодове и 5 захранване. В първите дни се чувствала малко гладна, но не е спазвала часовете така, както правят възрастните и успешно се е справяла със смутита и допълнителни порции плодове. „Симона има малка сестра на 7, която също много иска да дойде при д-р Емилова и ни убеждава: „ не, не съм болна, само малко кашлям“, смее се Димитър.

Браво на такива мъже! В клиниката е пълно с деца, водени от родители и баби, но само с дядо – това е нещо, което не е съвсем обичайно. Дано има повече такива мъже като него, желаем от сърце здраве и радост за цялото му прекрасно семейство!

Рецепта

Пълнени тиквички с елда и тученица

Продукти:
елда – 1 ч. ч.
2 тиквички
2 моркова
1 връзка тученица
един голям домат
подправки: копър, индийско орехче, кориандър – пресен или на зърна, хималайска сол, зехтин екстра върджин

Приготвяне:
Разрязваме на две тиквичките и ги издълбаваме с лъжица, като оставяме лодки с дебелина 1 см. Измиваме елдата и я варим заедно с нарязаните на малки кубчета тиквички и моркови в 2 ½  ч.ч. вода. Слагаме сухите подправки. След десетина минути я отцеждаме и  пълним лодките от тиквички. Слагаме ги във фурната с кръгчета пресни домати и когато са готови, поръсваме с нарязаните тученица и копър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл