Двама души са ранени при верижна катастрофа на магистрала „Тракия“

Ремонтират надлез на изхода на Бургас

Запазват паветата в Стара Варна

Меси: Турнирът за Аржентина сега започва

Министър Петкова: Пожарът в ТЕЦ „Марица-изток 2“ няма да се отрази на сигурността на енергийната система

Северна Македония е изпълнила критериите за старт на преговорите с ЕС, заяви Ципрас

Данъчните и полицията още не са готови с проверките на къщите за гости

Англичанка почина на борда на самолет на връщане от Слънчев бряг

Стадион „Сан Сиро“ ще бъде сринат

Серийният убиец от Кипър се призна за виновен

Камерун пада, плюе и обвинява в расизъм

Гешев: Гранични полицаи са участвали в престъпната група за трафик на мигранти

Задълбочаване на партньорството между ГЕРБ и румънската НЛП обсъдиха Борисов и Людовик Орбан

Горящият комин на ТЕЦ „Марица Изток 2“ се е срутил

Евакуираха британския парламент заради противопожарна тревога

Един дълъг и гологлав дух броди из България Всички се страхуват от Слави Трифонов, но той май пада в собствения си капан

Един дух броди из България – гологлав, дълъг и много ядосан. Слави Трифонов в истински съспенс брои предаванията, които остават да бъдат произведени и излъчени в Би Ти Ви. И всички чакат неговия ход. Политика? Телевизия? Най-успешното шоу в цялата история на българския ефир е неговото – безспорно. Човек, който може без никаква реклама да продаде за час три пъти зала Арена „Армеец“ и да напълни националния стадион по време на буря без проблеми – това е той.

Преди много години един социолог казваше, че Слави влиза в директен диалог с народа. Това беше по времената на „Хъшове“. „Да чуем какво ще каже Слави!“ – пълно доверие, институция от първи вид. И то така си беше. Дългия казва „Забранен завой наляво!“ и хората го слушат. Казва „Запалете светлините!“ заради медицинските ни сестри в Либия и България полудяваше. Естествено после нещата утихваха.

Естествено най-важният въпрос в тази ситуация е дали този гологлав Дух има наистина дух да прави политика. Вчера Слави отново изсвири своята сюита за „Сиромах и субсидия“. Богатите много обичат тази сюита.

„Днес за пръв път премиерът Борисов направи предложение за 1 лев партийна субсидия. Направи го на 942-ия ден от провеждането на националния референдум, на който над 2,5 милиона българи поискаха точно това – 1 лев субсидия за партиите на получен глас. От 6 ноември 2016 г., когато се проведе референдумът, до днес Народното събрание не е обсъждало и гласувало самостоятелно предложение за 1 лев партийна субсидия.“

Чист популизъм. По закон референдумът беше неуспешен. И това не е въпрос за референдум. Защо един лев? Защо? Защо например да няма никаква субсидия? Защо даже политиците да не плащат данък, че са политици? Някакво обяснение от Дългия? Не!

Има смисъл да се спори каква е реалната издръжка на една партия, но повярвайте ми, сметката ще е много солена и затова партиите разчитат и на нещо друго, освен на иначе обруганата субсидия.

Има един много хубав еврейски виц. Моше среща Исак и след десет минути любезности „Как е баща ти, как е майка ти, чичо ти и чичото на чичо ти“, започват да говорят за пари. „Как си, къде си, колко?“ – пита Моше. „Ами добре съм. Работя в една агенция на Министерство на земеделието. Вземам 900 лева и нещо отгоре.“ Оня клати глава и вика „Добре си, добре си!“. Моше пита Исак: „Ами ти?“ „Абе, държавен експерт съм в министерство на екологията – 1200 лева и нещо отгоре.“

Двамата клатят глава – много са добре и двамата. Но когато стигат до съдбата на техния приятел Ицках, заключават, че нещата при него са много зле. „Много е зле! Хванал се е в една голяма частна компания – 10 хиляди лева заплата и нищо отгоре“ – казва Моше и другият е съгласен.

Политическата кариера се прави с малки доходи и нещо отгоре, но политическа партия се издържа с някакви конкретни средства.

Да приемем, че Слави наистина има куража да направи партия, втурне се в политиката по пътя на своя бивш приятел Борисов и се кандидатира за кмет на София. Има огромна вероятност да спечели. Особено след ремонтите в центъра на столицата – огромна!

Да кажем, че направи структури в цялата страна. И в цялата страна за партията му гласуват над 50 на сто от избирателите. Колко е това? Три милиона? Нека направим невъзможното: Слави печели над четири милиона гласа. Партийната субсидия ще бъде 4 милиона лева на година, според неговото искане. Така!

Хайде сега да направим сметката от какво ще живее тази партия – от субсидии, от дарения на бизнесмени или от самосебе си.

28 области, офиси, регионални структури, местни структури, наеми, заплати, транспорт (автомобили, гориво, поддръжка), комуникации, експерти, застъпници по време на изборите, пиар, концерти… Списъкът е дълъг, по-дълъг от едно шоу. А да не забравяме, че единственото нещо, за което Слави не отстъпва, е цената на труда на хората му. Нали след края на всеки договор се говори за политика и по някакъв начин той отстоява финансовите си изисквания. Неговото шоу струва много повече от 4 милиона на година и това е пазарна, реална цена. Как ще издържаш партия с 4 милиона, Слави?

Та нали само инструментите на оркестъра му струват няколко годишни субсидии на ГЕРБ? В този смисъл искането му да се намали субсидията на един лев звучи като „Оркестър без договор“.

Слави е известен с това, че не прави компромиси с качеството. Всяко шоу, което е правил, е правено на световно ниво.

За да успее в това, каквото и да е, той трябва да направи задължително две неща – медия и партия. Иначе просто излиза в пенсия и ще бъде много приятен събеседник по вестници и телевизии. Но това не е Станислав Трифонов.

Значи, ако сметнем телевизия и партия, се чудя кой е този пазар, дето ще направи това, в което винаги е успявал – да печели.

Има и още едно нещо. Първият закон на шоубизнеса е: „Никога не влагай собствени пари в шоуто“. Вторият закон е още по-категоричен: „Никога, ама абсолютно никога не влагай собствени пари в шоуто!“. Шоумен номер едно в България го знае много добре.

Слави направи успешен проект за референдум благодарение на Би Ти Ви, а не защото е Слави. Адски некоректно е да използваш медия за собствена политика. И не е изненада, че политиката му няма вече място там.

Една партия, една телевизия има нужда от достойно финансиране. В случая на партията е важно тя да не зависи от даренията под масата и всяко сиромахомилство тук е престъпно. Ако го кажа по друг начин, Слави може да пропагандира глад в политиката, но той не би гладувал за нищо на света, дори в политиката.

Примерът Зеленски не важи. Новият украински президент може да е просто шоумен, актьор, в нашите очи. Но зад гърба му има свръхмогъщ олигарх. В политиката няма случайности, а интереси. Популизмът си остава за наивниците. Един лев, Слави, моля те!!! Няма да пееш за толкова, нали?

 

Нова, нова телевизия

Един нов телевизионен проект би струвал десетки милиони, ако Дългия иска той да е конкурентен. Трифонов не е професор Вучков, нито Волен Сидеров, за да прави кабеларка. Би било срам да падне на тяхното ниво. Една телевизия по неговия размер трябва да има „Сървайвър“, „Шоуто на Слави“, „Гласът на България“, новини, съботно-неделни блокове и много филмови сериали. А къде е рекламният пазар в тази враждебна за него среда?

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (35)

 1. Спахийски има някакво много объркано чувство за партийна дейност. Особено сега в съвременните условия с фейсбук и интернет. Плюс това депутатите и съветниците по места са достатъчно добре платени, за да им се налага в политиката ДА НЕ ХОДЯТ на работа, а да харчат субсидия.

 2. Авторът силно надценява „харизмата“ на СТ за бъдещето му в политиката. Този човек, оставен без суфлирането в слушалката не може да каже два лафа на кръст, по-прост е дори от ББ, но в лошия смисъл на тази дума. При толкова години критикарстване в ефир и досега не сме разбрали какво е неговото „символ верую“. За мен той е един платен клакьор на неизвестни засега задкулисни кръгове. От него не може да произлезе нищо добро за нацията като цяло. Оценявам неговите електорални възможности на не повече от 10%. Един чалгар с мания за величие и непогрешимост. Но времето на чалгата мина.

 3. Изключително некоректно писание. До този момент никой не знае какво ще прави Слави, но атаките започват. Вероятно от страх. А може да се страхува само онзи, който има причина да се страхува. Жалко, Спахийски. Уважавах те и четях с интерес, но ясно че и ти си започнал работа по задание. По поръчка. А някои хора ако им поръчат, могат да отменят и гравитацията. Срамно , непредизвикано написано.

 4. А какво толкова реално има да издържа една партия ? Ако разчита на народната любов, не й трябва абсолютно нищо. Явно не разчита на любов и затова трябва да си я напазарува, а това струва пари. Но парите от субсидията, колкото и да са, не стигат и затова всички партии подлагат шепа на бизнеса. Това те си го правят и ще си го правят със и без субсидия. Защото по тия земи важи една стара максима : „Няма ояждане, има овълчване !“

  1. Половите конференции на партайгеноситата от конрад аденауер?

   1. Ти си изпражнението на българските русофили, мангал нещастен

 5. Не виждам атака срещу СТ, по-скоро обратното. Той наистина е платен клакьор, но на небезизвестния ББ и неговия кръг.Сигурно по някакъв начин ще го вкарат в политически оборот, защото има празно място за поне три партии: лява, дясна и националистическа. Затова по модела „Перестройка“ ще опитат да изпреварят с псевдолява, псевдодясна и Ежоржиганчев-сидерчовска“ с друг ококорен палячо начело. Например, СТ с песньовки от сорта „Кой уши байряка…“

 6. NE STANAXA LI PREKALENO MNOGO,,SHOUMENITE,,V POLITIKATA?!KADE PO SVETA IMA,,REFERE
  NDUM,,S 5 RAZLICHI VAPROSI?!NE BESHE LI TZELTA DA SE PROKARA,,MAZORITARNO,,GLASUVAN
  E?!KAK TAKA POLITITZITE V SHVEITZARIJ SI RABOTJT/I TO MNOGO DOBRE/BEZ PARTIINI SUBSID
  II I ZAPLATI OT BJUDZETA NA DARZAVATA?!TAKA,,NA POLZU RODU?!

 7. А на Вас кой Ви плати да напишете тази статия? Няма да умрат от глад политиците, че субсидията е 1 лв. Спете спокойно. 🙂

 8. Защо трябва политически субекти да се финансират от данъкоплатците ?

  Демократичните норми изискват политическите формирования да се финансират от техните привърженици – макар и чрез символичен членски внос.

  Тогава ще се види кои политически субекти имат реално влияние върху обществото и кои са измислени с користна цел. Както и кои са продукт на масирана популистка пропагандна кампания, отчасти заплащана с парите на потърпевшите от неадекватна на обещанията им политика.

 9. Смятам че СТ не е икономически подготвен, за да управлява държавата. Той е популист. Няма и харизма. А и хората се умориха от Сидеров бияча и Бареков евродепутатската заплата. Писна ни от такива мошеници. Извъртат се като палачинки, за да защитават популистки каузи. Една работа не са свършили. Сидеров ходи в Куба с нашите пари на почивка, а Бареков милионера лапа дори в Европарламента. Слави няма да успее друго, освен да стане един депутат и толкова.

  1. Щот боко беше икономически най подготвен… или да посочим успехите на гуруто на винс орешарски?!
   Пп. Да не споменавам в тази линия сухия режим при водния архитект янчулев.

   1. Борисов е хиляди пъти по-подготвен от всички предишни червени тарикати. А ти си вонящо говно – изменник и осираш форума.

 10. Вие тук нормални ли сте, да коментирате НАСТОЯЩАТА, КРАДЛИВА, МОРАЛНО И НРАВСТВЕНО ПТОПАДНАЛА ЗАВИНАГИ, ЛИГЛЬОВСКА политико икономическа система? НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ, ЧЕ ТЯ УДАРИ ДЪНОТО И Е МЪРТЪВ, СИЛНО ВОНЯЩ ТРУП! КАКВО СТЕ СЕ ЗАПЛЮНЧИЛИ ЕДИН ПРЕЗ ДРУГ? Ние настояваме за по-прогресивната ПРЯКА НАРОДНА ДЕМОКРАЦИЯ ОТ ШВЕЙЦАРСКИ ТИП, където всички държавни лица се избират ОТ ШЕФА, КОЙТО Е ЦЕЛОКУПНИЯТ БЪЛГАРСКИ, ДЪРЖАВООПРЕДЕЛЯЩ ЕТНОС и са на ротация! Но, първо, наложително е да минем през ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА!

  1. Президентска република предполага диктатура. Кой според те6 е достоен за президент и няма да се изкуши явно да я въведе?

   1. Tapanar, разкарай се от бългрския форум. Тук не е за изменници и фашисти.

 11. Ей-й-й голяма злоба голяма завист. Все в чуждата паница гледат. Защо, бе? Кой е предал Левски, кой е убил Ботев, кой е удушил Петър берон, а Васил Априлов какси е отишъл… списъкът на предатели е дълъг. Нацията е ГЕНЕТИЧНО СБЪРКАНА

  1. Не обобщавай за нацията, като гледаш се6е си и близките си..

   1. Време е да си сложиш въжето, изменник вонящ.

 12. Авторчето, с 13 кинта на глас само сегашните красиви муцуни ще си управляват 1000 години, защото нови кадърни лица нямат никакъв шанс. Но ти това и искаш де, нали си на хранилчица там, и ти си на заплатка от супсидийките

 13. Алексанро, предателството далеч не е само български патент, сестро. Ако не ползваш изтърканите клишета, поотвори историите на другите държави и ще ти се уплаши окото от предателства и братоубийства, ужас ! На фона на другите държави ние българите комай ще излезем най-свестни, сериозно ти думам, Сашке !

  1. Най свестни не… но определено няма да сме в дъното при най големите демократи.

 14. С такова допотопно партийно мислене , нямаше да има Априлско въстание , и България на картата на Европа ! Така ако мислеха студентите през 89 , когато сваляха БКП от власт , сега нямаше да има ГЕРБ , АТАКА , СДС , РЗС , ДПС и така на татък !

  1. Кои студенти свалиха бкп от власт бе, идиот?!
   14 декември си беше тотално режисирано от дс събитие и пионките бяха на терасата на дкмс (кой от тях не беше дс агент)… а стадото тетки от су дет скачаха за (селтака) желю желев президенг бяха масовката на дс, която трябваше да подмени дертлиев.
   Кой от студентите свали бкп?
   Корумбашев (студентското копие на отрепката плевнелиев) или кошлуков?

   1. Дейба tapoto ti kopele! Ти ли знаеш кой точно свали бкп? Ти ли, изменник скапан знаеш, цървул вмирисан.

    1. Никой не знае. Щот бкп още управлява – боко, цецо…

 15. От Слави Трифонов се страхуват единствено балерините му……………..Да не си поиска……………..А иначе че е дух ,това е вярно ……….А може и да е извънземен…………….Като му гледаш черепа…………………..

  1. Че кво ще им е зле на балерините, ако си поиска? Най много да се спънат и да паднат, за да не ги помислят за леки, ако не побегнат.

   1. Чe какво ще ти е да ти набият един руски прът отзад. Без вазелин. Лошо ли ще ти е?

 16. Винаги ни пробутват ,,Спасител” от средите на десните, на умните красиви и раннобудни.И Бойко Борисов имале харизма но за съжаление е ярък представител на олигархията.Слави Трифонов и неговия екип винаги са демонстрирали че са десни по убеждение и биха прокарвали дясна поитика.Тогава Ви питам не усешате ли ,че ни играят все един и същи номер и докато се усетим живота ни минал в очакване на ,,Спасителя”.

   1. Маймуна русофилска, сменяй дрогата. Тази те кара да бълнуваш.

 17. ,,Bedni mi,bedni…Rakovski,,ne ,,studentite,,svalixa,,B.K.P.,a tj samata si se,,samosvali,,!

 18. ,,EDO,,-PRAV SI ZA PRJKATA DEMOKRATZIJ,NO NE E NEOBXODIMO DA SE PREMINAVA PREDI TOVA
  KAM,,PREZIDENTSKA REPUBLIKA,,!KOLKO,POKOLENIJ BALGARI,OSHTE TRJBVA DA SI PROPILEJT
  ZIVOTA V TARSENE NA ISTINATA V,,PUSTINJTA,,?!I NE ZABRAVJI,MAKAR CHE DNESNIJT DARZAVE
  N GLAVA E SVESTEN CHOVEK,KAKVI BJXA PREDISHNITE?!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.