Един милиард долара, за да съсипеш „Властелинът на пръстените“

Първият кадър от новата поредица по “Властелинът на пръстените”

“Амазон” с рекордна инвестиция в “политически правилна” поредица

Подигравка с творчеството на Толкин

Орките и джуджетата били “проблематични”

Сериалът по “Властелинът на пръстените”, финансиран и разработван от корпоративния колос “Амазон”, тръгва през септември и се очертава като шоубизнес събитието на годината. Стрийминг платформата към могъщата компания на Джеф Безос пръсна 250 милиона долара само за правата върху литературния шедьовър на Дж. Р. Р. Толкин. Общата инвестиция в планираните пет сезона е минимум един милиард долара, но най-вероятно сумата ще бъде сериозно надскочена. Амбициите са за свърхуспешен фентъзи сериал по един от най-епичните и обичани романи историята, който да задмине “Игра на тронове” по тв рейтинг и гледаемост.

Легендарният автор Дж. Р. Р. Толкин

Но милиони истински фенове на Толкин и неговото творчество са меко казано обезпокоени от плановете на “Амазон” за сериал по “Властелинът на пръстените”, който да е “в крак с времето”. Ценители на книгата се опасяват, че холивудските левичари ще опропастят и съсипят образите, които Толкин създаде, а любовта на читателите направи легенди. Преди две десетилетия Питър Джаксън остана верен на духа на британския автор в своята трилогия “Властелинът на пръстените”, превърнала се в мащабен кино триумф.

Ето как изглеждаше пръстенът във филмовата трилогия на Питър Джаксън

Но времената наистина са други, а културната революция в САЩ посегна на повечето класики и ги редуцира до пропагандни платформи на модерните политики. Почти сигурно е, че “Властелинът на пръстените” бъде използван по същия начин. Няколко човека от екипа вече споделиха, че новият сериал ще заложи на “разнообразието” с “репрезентация” на множество етноси и идентичности. Ще има и по-голям фокус върху темите за джендъра и сексуалността, което допълнително вбеси почитателите на Толкин . Твърде вероятно е да бъдат вкарани по един или друг начин и типичните за постмодерен Холивуд пропагандни опорни точки за климатичните промени, системния расизъм, половото равенство и много други елементи от прогресисткия, медиен гоблен.

В много либерални издания от години водят война срещу европейската есенция на Толкин и творчеството му. Пространството е замърсявано от “изследвания” и есета, посветени на “западния шовинизъм и ксенофобията” във “Властелинът на пръстените”. Според влиятелни активисти орките и джуджетата са “проблематични” и “проявление на расистки тропи”. Говори се и за “колониалното наследство” в шедьовъра.

За съжаление почти всички модерни глупости ще намерят място в новия сериал на “Амазон”. В актьорския състав не е заложено на известни имена, но за сметка на това е пълно с “разнообразие”. Демонстративен фетиш към идентичността, който липсва във фундамента на текста, както го нямаше и в чудесната трилогия на Питър Джаксън.

Режисьор на първите епизоди от дебютния сезон е Дж. А. Байона, който превърна “Джурасик свят 2” в нелепа и политически коректна анти-Тръмп излагация. Другите епизоди са поверени на непозната шведка и режисьор с азиатски произход, работил върху “Dr Who” - друга класика, спихната до политическа пропаганда от днешните продуценти и сценаристи.

Твърде много доказателства насочват към перспективата за съвременно оцапване на обичана творба. Но все пак ето го и сюжета на сериала: “Властелинът на пръстените” за първи път ще покаже на екран героичните легенди от знаменитата Втора епоха от историята на Средната земя. Действието на тази епична драма се развива хиляди години преди събитията от “Хобит” и “Властелинът на пръстените” и ще върне зрителите обратно в една ера, когато се изграждат велики сили, кралства се изкачват до върха на славата и пропадат в руини, неочаквани герои са подложени на изпитания, надеждата виси на най-фина нишка и най-великият злодей, излязъл някога от писалката на Толкин, заплашва да покрие целия свят в мрак.

Започвайки във време на сравнителен мир, сериалът проследява ансамбъл от герои, както познати, така и нови, които се изправят срещу това, от което всички отдавна се страхуват - новото появяване на злото в Средната земя. От най-тъмните дебри на Мъгливите планини, до величествените гори на елфическата столица Линдон, до спиращото дъха островно царство Нуменор, до най-далечните краища на картата, тези кралства и герои ще оставят дълбока следа и наследство, което ще живее дълго след като самите те са си отишли.”

Само ако можеха наистина да запазят духа и естетиката на първообраза. Друг тревожен сигнал дойде от летния семинар на Толкиновото обшество, или Толкин обществото, както ви харесва. Цялата идея на тази органзицаия е, че в нея влизат ценители на великия писател, които уважават неговата невероятно богата фентъзи митология.

Ето ги и темите на този официален семинар, посветен на Толкин:

“Гондор в преход: Кратка интродукция към трансджендър реалностите във “Властелинът на пръстените”.

“Невидимият ред: Жените-джуджета на Толкин и “липсата на женското”

“Проектиране на индийски митове, култура и история върху световете на Толкин”

“Проблематичните периметри на Елронд и Толкин като английски католик”

“Да помилваме Саруман? Кой е куиър във “Властелинът на пръстените”

“Приключенията на индийски академик и нейното пътешествие към опасното царство на пръстена”

“Куиър атеисти, агностици и анимисти. О, боже!”

“Преводите като средство за репрезентация и дайвърсити при изучаването на Толкин”

“Нещо могъщо и куиър: Дестабилизиране на цисхетеронормативността в работата на Толкин”

“Идентичност и антирасизъм”

Трудно е да се опише с думи умопомрачението на подобни хора и институции. А сега те разполагат с един милиард долара да си правят каквото искат с “Властелинът на пръстените”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Кино