От Българска банка за развитие обявиха, че нямат участие в сделката по продажбата на ЧЕЗ

Нови боеве са избухнали Източна Гута

Путин, Меркел и Макрон са обсъдили ситуацията в Сирия

ГЕРБ обвини Нинова, че “пуска плоски лъжи”

МВР със съвети какво да правим при обилни снеговалежи и силен вятър

Патриарх Неофит възглави празнична света литургия в “Св. Александър Невски”

19-годишно момиче е загинало при катастрофа в района на Драгичево

Калоян Паргов: Гражданите от “Малашевци” поискаха да закрием битака

Гайди, заря и регата за 3 март във Варна

БСП ще пита чешкия премиер и ЕК за сделката с ЧЕЗ

Зоран Заев: Македония и Гърция ще намерят достойно решение на спора за името

Александър Симов: Оставката на Теменужка Петкова може да се окаже калкулирана

Дженифър Лорънс работи по документална поредица за сексуалния тормоз

Борисов открива инвестиционен форум на ЕБВР за Западните Балкани в Лондон

Два тира са катастрофирали на „Тракия“, няма сериозно пострадали

Един милиард лева изчезват от акциз на горива (обзор) Управителният съвет на организацията настоя за специален закон, който да регулира бранша

Амбицията ни е не само да изброим проблемите, но да търсим и решения, обяви председателят на Българската петролна и газова асоциация Валентин Златев. Според него изсветляването на сектора е от съществено значение за държавата и данъкоплатците. Снимка: Пламен Стоименов

Тежък политически чадър над Веселин Марешки

Ако от всички горива е събран акцизът през 2015 година, то бюджетът трябва да е получил 3,1 милиарда лева, но постъпленията са 2,1 млрд. лв., тоест някъде се губят 1 млрд. лв., според официални данни. Вносителите имат 40% пазарен дял, а плащат 20% от събраните данъци – тоест всеки втори внесен литър е без заплатени данъци и това е констатирано и в доклад на Министерството на финансите. Това обяви председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Валентин Златев пред парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата. По думите му единственият официален легитимен представител на бранша е петролната и газова асоциация.

„Проблемите пред нашия сектор са много, опитваме се дълги години да ги разрешаваме, винаги се борим за равнопоставеност на всички участници на пазара и върховенство на закона. Но държавата не може да си прибере акциза”, заяви още Златев.

От асоциацията коментираха и бензиностанциите на Веселин Марешки.

„Това, което ни смущава, е следното. В изявленията си този уважаван бизнесмен и депутат говори непрекъснато за ниската цена на горивата си. Като отворите финансовите отчети за 2016 година, компаниите, с които той оперира, показват огромни загуби и огромни задължения. Въпросът вече не е дали това е лоукост бизнес, а дали се плащат данъците, как се продава дъмпингово през целия този период и какъв е начинът за купуване през данъчни вериги. Това са сериозни проблеми и има нееднакъв подход на държавата спрямо различните участници на пазара”, обяви Андрей Делчев, изпълнителен директор на БПГА.

„Аз съм убеден, че над този човек има тежък политически чадър”, добави за Марешки Валентин Златев. Управителният съвет на организацията настоя пред народните представители за създаването на специален закон, който да регулира бранша.

„Амбицията ни е не само да изброим проблемите, но да търсим и решения”, каза Златев. Според него изсветляването на сектора е от съществено значение за държавата и данъкоплатците, защото ще доведе до повече приходи.

„Наблюдаваме контрабанда на горива, избягване на данъчно облагане, ДДС схеми, продажба на некачествено гориво с неясен произход – това са проблемите. В държава като нашата с най-ниските доходи в Европейския съюз подобни практики намират благодатна почва, но само с ефективни решения можем да вървим напред”, подчерта Златев и добави, че държавните институции могат да разчитат на асоциацията като коректен партньор.

Според Андрей Делчев, все повече се разраства проблемът с ведомствените бензиностанции.

„Цените, на които продават, са такива, на каквито ние никога не може да си позволим да продаваме. Всичко по веригата е сезирано, за да се окаже контрол над тези бензиностанции, имаме десетки срещи с министъра на финансите и въпреки това феноменът продължава да се разраства”, посочи още той.

По време на дискусията стана ясно още, че при главния прокурор има доклад, в който се визират възможни манипулации в Българска акцизна централизирана информационна система или т.нар. система БАЦИС. Комисията взе решение да поиска от главния прокурор, ако не представлява следствена тайна, доклада и да бъде разгледан на закрито заседание.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Ами те се виждат г-н Златев къде са изчезнали.”Хотелчето” ви на морето ,което завладя санаториума и половината плаж сега ще строи друг мастодонт до упоменатото хотелче.

  2. Златев, който работи все на загуба и не плаща нищо, иска рестрикции за другите? А това че продава най-скъпото гориво в Европа и при това без печалба … докато в Европа рафинериите продават по-евтино и са на огромни печалби, е един неудобен въпрос свързан с монопола му върху данъчните складове, чрез които постредством законови пречки поставени от лобистите му прави невъзможен вноса на по-кач

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.