Един милиард лева изчезват от акциз на горива (обзор)

Управителният съвет на организацията настоя за специален закон, който да регулира бранша

Тежък политически чадър над Веселин Марешки

Ако от всички горива е събран акцизът през 2015 година, то бюджетът трябва да е получил 3,1 милиарда лева, но постъпленията са 2,1 млрд. лв., тоест някъде се губят 1 млрд. лв., според официални данни. Вносителите имат 40% пазарен дял, а плащат 20% от събраните данъци – тоест всеки втори внесен литър е без заплатени данъци и това е констатирано и в доклад на Министерството на финансите. Това обяви председателят на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Валентин Златев пред парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата. По думите му единственият официален легитимен представител на бранша е петролната и газова асоциация.

„Проблемите пред нашия сектор са много, опитваме се дълги години да ги разрешаваме, винаги се борим за равнопоставеност на всички участници на пазара и върховенство на закона. Но държавата не може да си прибере акциза”, заяви още Златев.

От асоциацията коментираха и бензиностанциите на Веселин Марешки.

„Това, което ни смущава, е следното. В изявленията си този уважаван бизнесмен и депутат говори непрекъснато за ниската цена на горивата си. Като отворите финансовите отчети за 2016 година, компаниите, с които той оперира, показват огромни загуби и огромни задължения. Въпросът вече не е дали това е лоукост бизнес, а дали се плащат данъците, как се продава дъмпингово през целия този период и какъв е начинът за купуване през данъчни вериги. Това са сериозни проблеми и има нееднакъв подход на държавата спрямо различните участници на пазара”, обяви Андрей Делчев, изпълнителен директор на БПГА.

„Аз съм убеден, че над този човек има тежък политически чадър”, добави за Марешки Валентин Златев. Управителният съвет на организацията настоя пред народните представители за създаването на специален закон, който да регулира бранша.

„Амбицията ни е не само да изброим проблемите, но да търсим и решения”, каза Златев. Според него изсветляването на сектора е от съществено значение за държавата и данъкоплатците, защото ще доведе до повече приходи.

„Наблюдаваме контрабанда на горива, избягване на данъчно облагане, ДДС схеми, продажба на некачествено гориво с неясен произход - това са проблемите. В държава като нашата с най-ниските доходи в Европейския съюз подобни практики намират благодатна почва, но само с ефективни решения можем да вървим напред”, подчерта Златев и добави, че държавните институции могат да разчитат на асоциацията като коректен партньор.

Според Андрей Делчев, все повече се разраства проблемът с ведомствените бензиностанции.

„Цените, на които продават, са такива, на каквито ние никога не може да си позволим да продаваме. Всичко по веригата е сезирано, за да се окаже контрол над тези бензиностанции, имаме десетки срещи с министъра на финансите и въпреки това феноменът продължава да се разраства”, посочи още той.

По време на дискусията стана ясно още, че при главния прокурор има доклад, в който се визират възможни манипулации в Българска акцизна централизирана информационна система или т.нар. система БАЦИС. Комисията взе решение да поиска от главния прокурор, ако не представлява следствена тайна, доклада и да бъде разгледан на закрито заседание.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес